Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие

Причината: Москва подкрепя Башар Асад
29 мар 2015 18:32,
144
Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие
Снимка: Reuters, архив

Саудитска Арабия обвини днес руския президент Владимир Путин в двуличие, като обърна внимание на арабската среща на върха в Шарм ел Шейх, че той не би трябвало да изразява подкрепа за Близкия изток, докато в същото време подклажда нестабилност чрез подкрепата си за сирийския лидер Башар Асад, предаде Ройтерс.

В необичаен ход вчера египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който е домакин на срещата и близък приятел на Путин, обяви, че пред делегатите ще бъде прочетено писмо от руския президент. "Ние подкрепяме стремежите на арабите за бъдещ просперитет и за решаване на всички проблеми, пред които е изправен Арабският свят, чрез мирни средства, без каквато и да е външна намеса", подчерта Путин в писмото.

Думите му обаче предизвикаха остра ответна реакция от саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал. "Той говори за проблемите в Близкия изток, като че ли Русия не оказва влияние върху тези проблеми. Те (руснаците) говорят за трагедията в Сирия, а в същото време са съществена част от тази трагедия, стоварила са върху сирийския народ, като въоръжават сирийския режим, снабдявайки го с повече от онова, което той се нуждае, за да се бие срещу собствения си народ", каза ядосан принц Сауд, вземайки думата пред участниците в срещата на върха на Арабската лига в египетския курорт.

Отношенията между Саудитска Арабия и Русия са изострени заради подкрепата на Москва за режима на Асад, докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия.

Ройтерс отбелязва, че острата саудитска реакция е поставила в неловко положение домакина на срещата - Египет, който е силно зависим от многомилиардната подкрепа в долари от Рияд и от другите арабски страни от района на Персийския залив, но в същото време разчита и на подобрените си връзки с Москва.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия."Излиза,че Саудитска Арабия подкрепя ИДИЛ и Ал Кайда в Сирия???????????
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тия саудитци били много прозорливи бе?! Чак сега ли разбраха ,че Русия подкрепя Бащар Асад ?!
5
22
 
11
 
! Отговори
атакисти не пикайте преди 9 години
путин е Матрьошка от двойници. Не се знае кой точно Двойник на путин се е изцепил . :)
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е голема работа е Жужин ,успя да се скара със сунитите от целия Арабски Свят.
3
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рияд е основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия. А какво представлява тази въоръжена съпротива? Това са същите тези ''борци за свобода и демокрация'', които искат установяването на халифат в Близкия изток. Без Асад ситуацията в Сирия ще се превърне в продължение на Ирак и Либия.
2
7
 
58
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Някак си е странно точно саудитските пудели да говорят за двуличие като се има на предвид ,че са основни спонсори на тази джихадитска ***.
1
6
 
30
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Има- турците