Турция блокира Twitter, Facebook и Youtube

Повод за това стана смъртта на турския прокурор
6 апр 2015 16:55,
75
Турция блокира Twitter, Facebook и Youtube
Снимка: Reuters, архив

Турция блокира достъпа до Twitter, Facebook и Youtube, заради публикуването на изображения с взетия за заложник турски прокурор от леви екстремисти, при заложническата криза завършила с неговата смърт, пише "Стандарт".

Сайтовете са недостъпни за повечето потребители, а според местните медии доставчиците на интернет са получили нареждане от прокуратурата да блокират някои сайтове, сред които социалните мрежи и порталът за видео обмен.

При опит да се влезе на някой от забранените сайтове на екрана се зарежда не съдържанието, а съдебната заповед, в която се казва, че "административната мярка" е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Мехмед Давутоглу обявиха, че няма да имат никаква толерантност към нарушенията на обществения ред след смъртта на Мехмед Кираз. Мъжът беше отвлечен от крайнолеви радикали и получи 5 огнестрелни рани при опита на властите да го освободят.

Прокурорът работеше по случая с 15-годишния Беркин Елван, който изпадна в кома по време на антиправителствените протести от 2013 г. и след 9 месеца почина. Момчето се превърна в символ на уличната борба срещу смятания за авторитарен Ердоган.

Неговата власт беше разклатена и от поредица корупционни скандали, започнали от онлайн публикации на потребители. Турският президент твърди, че негов бивш съратник се опитва да го компрометира и на няколко пъти се обявяваше за забрана на социалните мрежи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 28За нас Twitter, Facebook и Youtube значи нещо,за турците е все едно ! А тези от Twitter, Facebook и Youtube,ги слушат, Facebook е премахнал някои неща и са го пуснали,Twitter са пуснали официално съобщение, че работят усилено по отстраняване на незаконното съдържание и всеки момент ще бъдат пуснати!
28
7
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 9 години
Като ти чета бълнуванията си мисля, че единственото нещо което вероятно си блокирал в живота си е изхода на дебелото ти черво.
27
4
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
Е кво сега, нали бяха партньори и съюзници на САЩ, и на нашия псевдо-президент, пък така да ограничават свободното промиване на мозъци, не ги е срам. Всъщност за Турция отдавна се знае, че са си направо тоталитарен режим. Ама това разбира се никой не го интересува. Вярно, пръскаха протестиращите с химии и ги биха и стреляха, ама и това не е много интересно, нали? Виж, ако на мен ми спрат ФБ и youtube мисля, че шефовете ми курбан ще направят...
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам какъв е този изблик на гордост, че някакво съдържание може да се филтрира. Ако не искате вие да гледате нещо вие не го посещавайте. Който иска - нека си гледа. Явно в България останахте само крепостни селяни, които мечтаят да им бъде налагана цензура и са щастливи, ако ги третират като ***. А който иска да гледа - ще гледа.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само съм блокирал фацебука, ами даже съм ограничил торентите до 1Мbit. Възможно е хора, с Микротик е възможно.
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 24Турците си имат собствен софтуер, собствени сървъри, собствени спътници, собствени мрежи,създали са даже собствена операционна система с ядро на Linux, виж за Aselsan, Turksat, TAI,Turkcell, TT Net -(които купиха 3G оператор в Украйна и Албания и имат оптична мрежа в цяла Европа и половин Азия и малко в източна Африка), това са телекомуникационни гиганти от световно ниво!До края на годината Турция преминава на 4G, a един от операторите вече го предлага!
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам целият ни кабинет да отиде на обучение в Турция да се понаучат малко как се управлява държава. Ако само една десета от политическите игри, които империалистите играят върху Турция се разрграят върху България, за 3 дни държавата ни ще се разпадне!
22
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименВерно ли си мислиш че си го блокирал.Вв нашата фирма дадоха на един кум 2 буна да филтрира всичко което не е за работа и ефекта беше че на 2 ден всички пак разцъкваха.Иначе шефа си мисли че е открил топлата вода........
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демократична държава хей!!! ДПС да направи оплакване до ходжата, че са нарушени права.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 13 от 10За клиентската 3G мрежа не ми дреме.
19
1
 
16
 
! Отговори
жеко преди 9 години
янките отдавна му подлагат бананови кори на ерсоган ама не им се получава, оказва се че феса е по хитър от цру схемите с които подкопават и свалят правителства, фейсбук си е един инструмент за разпространение на пропаганда и организиране на протести
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те тва е Турска демокрация и свобода на словото!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция си организира мрежата по доста добър начин,цялата мрежа е преструктурирана и е под контрол, а и разполагат със собствени телекомуникационни спътници, сървъри,собствени оптични мрежи в цяла Европа включително и в България, могат да режат всичко по всяко време, могат изцяло да се изолират от външния свят!Колкото до забраните, Турция си има интернет закони, и ако някой не ги спазва,били то Facebook, Twiter, Youtube, им режат целия достъп!Facebook са го пуснали, отстранил е нередностите!
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разгеле. Поне там се оттървахме от тия. Сега ако може и границите си да затворят...
15
2
 
2
 
! Отговори
OSI преди 9 години
До 10.Глупавичко изказване, но добре поне, че си понаучил туй-онуй за OSI модела. Сега наблегни на правописа. Остани си със здраве.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той Ердоган от няколко години си търси повод да забрани тези мрежи,сега това му дойде гюшиш.Аз не ползвам тези мрежи/с изключение на тубата/ но въпроса е принципен-цензурата си е цензура,без значение от причината.
13
1
 
6
 
! Отговори
свети петър преди 9 години
До от 13Да ти е простено,чадо мое! Дано само това да ти е кахъра !!!!
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фейсбук е свърталище на секви ***...не ми харесва;)
11
1
 
5
 
! Отговори
от 13 преди 9 години
Простете за правописните грешки. Случва се често с клавиатура на смартфон.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги 10, защо ще му е на твоя служител да се мъчи, като може да ползва за целта телефона си ... и да прати много поздрави на *** и на тази на рутера ти.