Чешкият премиер критикува разпрата с американския посланик

Президентът Милош Земан да се придържа към политиката на НАТО и ЕС
7 апр 2015 08:19,
49
Чешкият премиер критикува разпрата с американския посланик
Бохуслав Соботка Снимка: Архив Reuters

Чешкият премиер Бохуслав Соботка отправи критики към президента Милош Земан, който влезе в публична разпра с посланика на САЩ в Чехия във връзка с намерението си да присъства на честването в Москва на 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Соботка изрази пожелание президентът да проявява повече професионализъм в дипломацията, предаде Ройтерс.

Земан заяви в неделя пред чешки медии, че затваря вратата на Пражкия замък - официалната му резиденция - за посланика на САЩ Андрю Шапиро след критичното изявление на американския дипломат за намерението на президента да отиде в Москва през май.

Още по темата

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Европейските лидери бойкотират тържествата в Москва заради ролята на Русия в конфликта в Украйна. Но Земан заяви, че ще присъства на честванията. Бохуслав Соботка каза, че е важно за сигурността на Чехия да се придържа към политиката на НАТО и ЕС, посочва Ройтерс.
 
"Разбира се, бих приветствал, ако подходът на господин президента към външната политика и дипломацията като цяло е малко по-професионален", каза премиерът, цитиран от агенция ЧТК.

Посланик Шапиро каза по чешката телевизия, че ще е неловко, ако Земан се окаже единственият държавник от страна членка на ЕС, който присъства на тържествата в Москва.

"Разбирам желанието да бъдат почетени всички, жертвали живота си във Втората световна война, но мисля, че ще е неуместно президентът Земан да е там може би като единственият държавен глава от ЕС, наблюдаващ военен парад, във време, когато руски войски дестабилизират съседна страна в нарушение на международното право", каза Шапиро.

Земан, който е бивш премиер, често се отклонява от общата линия на ЕС към Украйна, но правителството отговаря за външната политика и се придържа изцяло към линията на ЕС, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Някой тук вспоминава 1968 и 56,напишете за САЩ колко години има на саботажи и преврати по целия свят,Корея,Панама,Вьетнам,Гондурас,Никорагуа,Чили,Колумбия,Либерия,Египет,Ливия,Сърбия,Ирак,Сирия и още много,Фашаги долни.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toq na snimkata gleda kato evrein , samo te sa takiva mazni i otvratiteni i gledat vse nechto da otkradnat
31
1
 
11
 
! Отговори
до # 11 преди 9 години
... ако не вЕрваш на това , което хората ти казват ето ти статистически показатели : " През 1990 България е на 27-мо място в света по Индекса на човешко развитие на ООН[58] (сравнено с 57-мо място през 2013 г.)[59]" (bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F)27-о място в индекса HDI по време на ония дето искаха "да ни затрият", а сега сме на 57-о ... хахах;)
30
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан, "освен руския".Земан, помниш ли 1968?Ако ти не помниш, чешкият народ помни.
29
3
 
7
 
! Отговори
до # 11 преди 9 години
Ако беше само сляп и глух щеше да има надежда за тебе, но ти приятелю си индоктриниран и положението ти е не-спа-ся-е-мо. Според тебе тези, които "винаги са били против нас" са имали намерение да ни затрият , но вместо това, по стечение на случайни обстоятелства, ефекта за нацията ни е бил, че сме достигнали най-високата си численост, 100% грамотност, безплатно здравеопазване и образование на много високо ниво, пълна заетост, граждански ред, спокойствие и всички условия човек да отгледа деца ?
28
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, придържайте се към НАТО и ЕС за да имате сигурност. Каква наивност. Точно това е най-кофти за сигурността ви. Ще горим всички заради интереса на ***.
27
3
 
33
 
! Отговори
кан преди 9 години
чешкият президент познава и зачита историята и работи за интересите на чешкия народ.адмирации за такова достойно поведение.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американския посланик в Чехия е един чешки еврейн емигрант в сащ който са го спасили неговите родители благодарение на руснаците
25
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейските лидери, бойкотирайки 70-годишнината от победата на фашизма, доказват, че са проводници на нови фашистки идеи, този път лансирани от техния господар зад океана!Срам за Европа, която даде толкова жертви, а сега някакви мандатни чучела заради тлъстите си заплати плюят върху паметта на жертвите на фашизма и нацизма!Срам за вас, еврочиновници!
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
23
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдейки по минусите на вашингтонските лакеи, за тях е съвсем нормално американския посланик да командва президента на суверенна държава...
22
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.Ето това Росене се нарича Президент с главно П.А ти си утка с главно П.
21
4
 
43
 
! Отговори
по заповед преди 9 години
По заповед на американския посланик в Прага, чешкият премиер Бохуслав Соботка направи забележка на чешкия президент Милош Земан, че не е изпълнил заповедта на американския посланик в Прага, в която му се забранява да ходи до Москва.
20
47
 
12
 
! Отговори
Герджиков преди 9 години
Земан е руски агент
19
4
 
6
 
! Отговори
Kofti преди 9 години
Amerikancite sa zagubili vsqkakva predstava kade se namirat ?! Interesno kakvo shte pravat s nash BOKO, koito im sprq 15-20 mlrd. za AEC-a :)
18
2
 
9
 
! Отговори
edno преди 9 години
До до номер 6VAV WIKIPEDIA VSEKI EDIN MOGE DA SI PISHE ISTORII.
17
6
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Кой дестабилизира Украйна ? - ако върнем малко времето назад ще видим - Лукашенко (крадлата на милиарди включително и на газа от Русия за Европа)--Яценюк (евреин под прикритие слуга на САЩ)-- Кличко ( боксьор пратен от Меркел да прави партия и да става президент) и Порошенко (слуга на САЩ ) Украйнцкият народ не искаше "европейски ценности" и масова приватизация - сега вече е късно - Украйна е разделена и е в икономически колабс -бяло петно като Косово идеално за американски бази
16
6
 
31
 
! Отговори
don преди 9 години
Навремемето Римската империя се разпаднала след притока на роби така учих ме по история.В момента американците искат да са световен лидер. ЕС отдавна лиже *** на Обама.Да ама не неможе сам някой да владе света историята го е доказала.по времто на студената война имаше две сили и подържнициГурбачов кот продаде на МИ 6 интересите на Комунизма в момента виждае какво ставаБългария вече е под Американско робство. Бойко сам се предаде да запази своето иманеКой ще ни освободи от Американци
15
8
 
52
 
! Отговори
Крис до 11 преди 9 години
Защо всички русофоби сте *** първо да попитам? И ти си научи историята, точно в уикипедия пише, че ако не е бил Сталин, сега щяхме да сме с откъснати територии, дадени на Румъния и Югославия. Забравяте ли берлинския конгрес? западът винаги е бил против нас, винаги. И не разбирам хората подкрепящи сащ, една страна воюваща по целия свят , на хиляди километри от територията си. Къде воюва Русия, освен около собствените си граници, къде отиде да "освобождава" , това ли е агресия?! Респект,Земан
14
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рядко се вижда по-мазна, хитра и надсмиваща се физиономия... човек само, като го погледне в демократичния поглед му идва да му удари един приклад в тила... лечение му е майката