Чешкият премиер критикува разпрата с американския посланик

Президентът Милош Земан да се придържа към политиката на НАТО и ЕС
7 апр 2015 08:19,
49
Чешкият премиер критикува разпрата с американския посланик
Бохуслав Соботка Снимка: Архив Reuters

Чешкият премиер Бохуслав Соботка отправи критики към президента Милош Земан, който влезе в публична разпра с посланика на САЩ в Чехия във връзка с намерението си да присъства на честването в Москва на 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Соботка изрази пожелание президентът да проявява повече професионализъм в дипломацията, предаде Ройтерс.

Земан заяви в неделя пред чешки медии, че затваря вратата на Пражкия замък - официалната му резиденция - за посланика на САЩ Андрю Шапиро след критичното изявление на американския дипломат за намерението на президента да отиде в Москва през май.

Още по темата

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Европейските лидери бойкотират тържествата в Москва заради ролята на Русия в конфликта в Украйна. Но Земан заяви, че ще присъства на честванията. Бохуслав Соботка каза, че е важно за сигурността на Чехия да се придържа към политиката на НАТО и ЕС, посочва Ройтерс.
 
"Разбира се, бих приветствал, ако подходът на господин президента към външната политика и дипломацията като цяло е малко по-професионален", каза премиерът, цитиран от агенция ЧТК.

Посланик Шапиро каза по чешката телевизия, че ще е неловко, ако Земан се окаже единственият държавник от страна членка на ЕС, който присъства на тържествата в Москва.

"Разбирам желанието да бъдат почетени всички, жертвали живота си във Втората световна война, но мисля, че ще е неуместно президентът Земан да е там може би като единственият държавен глава от ЕС, наблюдаващ военен парад, във време, когато руски войски дестабилизират съседна страна в нарушение на международното право", каза Шапиро.

Земан, който е бивш премиер, често се отклонява от общата линия на ЕС към Украйна, но правителството отговаря за външната политика и се придържа изцяло към линията на ЕС, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледа като чумав плъх от снимката... личи си, че е ял долари
12
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до номер 6А ти като си американофил я знаеш?Я кажи кога Англия е била за България? Може би тогава когото на Парижката конференция Чърчил е казал за нас че не трябва да ни има на картата на Европа .Кога Германия за България? Може би на Берлинският конгрес?Кага Франция е била за България? Кога САЩ е бил бил за България? Сигурно при бомбардировките над София.
11
32
 
8
 
! Отговори
до номер 12 преди 9 години
Абсолютно сериозно. В уикипедия има връзки към документи и какво ли не още. Ти изобщо знаеш ли че Русия е била срещу съединението на България , оттам да почна да наливам в русофилската ти глава?
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до номер 6Ти сериозно ли го мислиш???? уикипедия?!?!?! кажи още и фейсбука, и туитера!
9
29
 
10
 
! Отговори
до номер 6 преди 9 години
Щом си русофил значи не си знаеш историята , знаеш това което е писано в учебниците по време на социализма , а то е грешно .Почвай отначало с помощта на уикипедия, Русия винаги е била против нас.
8
33
 
13
 
! Отговори
ястреба преди 9 години
Нали вчера ви казах че тази руска *** ще я наритат , а *** нещастни ?
7
6
 
25
 
! Отговори
до странджата преди 9 години
Но президентът е и глванокомандващ и ще стоиш мирно! А може и запас на източния фронт.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нас такава разправия не може да има! Защото нашите две глави, горната и долната, мислят еднакво.
5
31
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Президентът е пионка с представителни функции... - и е длъжен да изпълнява официалната, държавна политика, а не да прави самодейност... - импийчмът и сваляне от власт...
4
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм русофил, зная историята и предлагам да погледнем другата гледна точка.Би ли "дестабилизирала " Русия Украйна, ако Украйна не бе дестабилизирана от ЕС и нато и е използвана, както използват и нас, за да предизвикат Русия на война.Това е колкото подло, толкова и отвратително.За какъв суверинитет говорим?Ами ако утре посланика каже да скочим всички в морето и откажем, това ще бъде ли отклонение от солидарната политика на ЕС, който ни превърна в клоака?Чехия протекторат ли е?
3
7
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Рано сте ударили 4 ракий без мезе.
2
11
 
57
 
! Отговори
Кики преди 9 години
Не съм русофил, но в случая президента е прав а премиера е ***, и то дори не на Обама, а на някакъв си посланик.
1
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чешкият премиер правилно казва, но думите му трябваше да са адресирани до посланик Шапиро.