Чешкият президент отива в Москва, но не на военния парад

Променил решението си сам, а не заради критиките
10 апр 2015 15:36,
67
Чешкият президент отива в Москва, но не на военния парад
Милош Земан Снимка: Архив Reuters

Президентът на Чехия Милош Земан е променил намерението си относно присъствието на военния парад в Москва на 9 май по повод края на победата над нацистка Германия, предадоха световните агенции.

Президентският говорител Иржи Овчацек заяви, че Земан планира да пътува до Москва, за да отдаде почит на съветските военни, които са загинали по време на Втората световна война, но няма да присъства на традиционния военен парад.

Още по темата

Неотдавна Земан обяви, че американският посланик Андрю Шапиро не е добре дошъл в президентския дворец, след като той разкритикува решението му да присъства на военния парад в Москва, въпреки напрежението между Русия и Запада заради Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Първоначалният план на Земан беше разкритикуван и от членове на чешката опозиция.

Сега президентският говорител подчерта, че решението на Земан е суверенно и независимо и няма нищо общо с отправените критики.

По време на визитата си в Москва, която ще бъде работна и ще продължи от 8 до 10 май Земан ще участва в други тържества по повод 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, посочва ТАСС, като се позовава на чешки президентски източници. Държавният глава ще положи венец на гроба на незнайния воин.

Говорителят на Земан поясни пък, че по време на визитата в Москва той ще има среща с премиера на Словакия Робърт Фицо, предаде Ройтерс.

Така двамата лидери ще имат възможност да демонстрират в руската столица прекрасните отношения между чехите и словаците 70 години след освобождаването им от нацистка окупация, допълва ТАСС.

Словашкото правителство пояснява, че програмата на Фицо за 9 май ще бъде разпространена по-късно днес, предаде Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
25
 
7
 
! Отговори
петър преди 9 години
Всъщност Словакия е била съюзна на Германия държава, та не знам дали не е по-правилно да се каже ,че руснците са я окупирали, а не освободили.И тази окупация продължи точно 45 години.А тези двамата предатели ,дали няма в август да честват потъпкването на честта и достойнството на народите си през 1968 г. Аз например,си спомням че 200 хиляди руски окупатори с 6000 танка стъпкаха пражката пролет и избиха хиляди свободолюбиви граждани на Чехословакия,а десетки хиляди вкараха в затвори и лагери
20
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей абе късметлия си е Волен отвсякъде бе! На трибуната ще са тримата *** - Путин, Ким и нашия убавец :)
19
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нещо много им е къса паметта на западните демократизатори.Щото ако не беше Русия да спре европейското турне на Хитлер с ценатана 27 милиона жертви , сега в Берлин вместо гей паради щеше да имасамо военни паради .
18
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камунето ще се крие зад пердето в хотела и тайно ще козирува :)
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8На 9 май ще има изненади за димукратитибелата златка нема да оди у Масква ли?
16
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да роптаят(тропат) "мишките" от породата "Цио"-раздел гризачи,международната общност ще отдаде нужното уважение на Русия.
15
30
 
14
 
! Отговори
Аз Клавдии руски преди 9 години
Осъзнал се е човека,но жалко че няма да види паметника на джуджето окупатор като римски император ....ха..ха Този знак на величието на фашиста *** ще се покаже пред света на 9- май..ха..ха Вие не познавате ли императора *** 1 ??
14
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така като го гледам този човечец на снимката на челото му е написано - дърт комунист.
13
42
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който върви по гайдата на Путин и присъства на тържествата в Москва, означава че одобрява заграбването на Крим от Русия и руското военното нахлуване в Донбас.
12
27
 
16
 
! Отговори
ист преди 9 години
След нацистката окупация, имаше и съветска. Даже имаше и малко българска. Сигурно ще поздрави Путин за съветската окупация. Не е лошо да се отбие и в България.
11
8
 
30
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Чехите са по-добре,защото работят в Чехия,а нашите родни комунисти изгониха младите българи да работят на Запад,където са си О К.
10
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилът Земан включи на заден ход. Ще отиде в Москва за да отдаде почит на Путин, ама няма да присъства на парада.
9
8
 
9
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Чехите се излагат често. Навремето Вацлав Хавел беше казал нещо, пък после се оказа че искал да каже друго. Като си спомня че даваха Чешки филми на политзатворниците за да ги измъчват.
8
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чехите навремето не целуваха съветски *** сега не целуват хамерикански! А нашите продажни български управници се избиваха да целуват съветски *** а сега искат да са по американци и от американците! Е затова чехите ще са добре българите зле!
7
5
 
23
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
До Анонимен 7Другарят едва ли забравя 1968 - Пражката пролет, нали така и викаха? Правиш ли асоциации с арабска пролет?Другарят помни 1968г, но си спомня и ВСВ.
6
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 9 май ще има изненади за димукратити
5
33
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другаря забравя 1968 година и руските танкове заели позиции по улиците на Прага.Забравя и Дупчек,Свобода,Черних и студента Ян Палах.Комунистическа работа.
4
7
 
29
 
! Отговори
излагация преди 9 години
След подобна излагация съм спокоен и за наш,та тиква....не е сам....явно простотитя е повсеместна.
3
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко! Изглеждаше, че е останал някой, който не могат да направляват като кукла на конци, но къде ти!
2
4
 
10
 
! Отговори
коци преди 9 години
баш по време на парада а ?