Може ли Полша да спре пропутиновите "Нощни вълци"?

Рокерската група планира пробег от Москва до Берлин
14 апр 2015 16:15, Елка Василева
148
Може ли Полша да спре пропутиновите "Нощни вълци"?
Снимка: архив, Reuters

Полските власти обсъждат дали да позволят на членовете на руската рокерска група от привърженици на Владимир Путин "Нощните вълци" да преминат през територията на Полша в рамките на техен пробег от Москва до Берлин, посветен на 70-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, предаде ТАСС.

"Ние се отнасяме сериозно към този въпрос. Водим преговори, за да решим какви трябва да бъдат критериите, за да позволим на тези хора да влязат в Полша", заяви полският заместник външен министър Рафал Тшасковски по полското радио.

Полша не може да забрани преминаването през територията й на руските рокери, ако те притежават шенгенски визи, смята бившият премиер на Полша Лешек Милер, оглавяващ Съюза на демократичните леви сили.

Ако някой разглежда подобна възможност, трябва да отговори на въпроса на какво правно основание, след като рокерите имат шенгенски визи, издадени от Германия, допълни политикът.

Други полски представители казаха, че ако тези хора проявят агресивно поведение, граничната охрана има право да реши да не ги допусне в Полша.

Планираното пътуване на "Нощните вълци" съдържа голяма доза провокация. Това пише полското списание "Политика", но подчертава, че провокаторите не трябва да бъдат арестувани, а би било съвсем безсмислено да бъдат нападани.

Вместо това е по-добре да потърсим други методи да се припомни що за хора са това, какво правят и кого подкрепят, препоръчва изданието.

Например, когато в края на април "Вълците" застанат на беларуско-полския граничен пункт, може да бъдат посрещнати от група правозащитници и историци. И по време на паспортната и митническата проверка облечените в кожени дрехи мотористи може да бъдат запознати с някои вероятно неизвестни за тях факти за Червената армия, чийто победен марш към Берлин почитат.

Може да им бъдат припомнени полската и западната гледна точка за това какво прави техният идол Путин и какво правят самите те в Източна Украйна. "Политика" пояснява, че членове на "Нощните вълци" се сражават на страната на сепаратистите, а рокерската група подкрепя открито анексията на Крим.

Освен това представители на полските власти биха могли да им прочетат кратка лекция за полското законодателство - тоест, че възхваляването на комунизма или на престъпленията на Йосиф Сталин е наказуемо в Полша, предлага списанието. Но най-важното е полското правителство да заеме ясна позиция, защото този мотопоход трудно може да бъде възприеман като мирен, ако се съди по изявленията на лидера на групата Александър Залдостанов.

И ако те изпълнят всички формалности - нека пътуват. Например в компанията на полски мотоциклетисти. В края на статията авторът признава, че всякаква употреба на сила срещу тях ще бъде не само против правилата, а и ще донесе изгода единствено на руската страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Влади-МирИ от какъв зор трябвало да влиза Кантемировската дивизия, много ми е интересно? Полша има право да забрани на когото си иска да влиза в страната.
86
4
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 9 години
Каква дилема, каква паника и то за стотина мотоциклетисти. Ми какво ще правите утре когато вместо тях влезе Кантемировската дивизия?!?Шопе, слаби сте, рекламен въздух под налягате;-))
85
8
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не могат да ги пуснат като цяла група, това е очевидна провокация. Моторите в запечатан вагон, маймуните в запечатан автобус, транзит до Александерплац да си напраят по една снимка за спомен и в същия порядък да ги изринат обратно на белоруската граница. И точка! Всякакви други компромиси руснаците ще приемат като слабост.
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май някой го е страх, че рокерите могат да наберат повече популярност, отколкото би му се искало...
83
2
 
20
 
! Отговори
Смешници преди 9 години
Ако не ги пуснат, с танкове ще прегазят Полша.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA I PEVZITE PESNI ZA DIADA IVANA PEIYAT,CAKAME GO KATO VTORI MESIA.
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дежурната статия -***
80
7
 
35
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
това е правителството А НАРОДА ГИ ЧАКАТ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА ГИ ПОЗДРАВЯТ ТЕЗИ ГЕРОИ НОЩНИ ВЪЛЦИ И ДА ГИ ВИДЯТ ТЕ КОИТО ПОМОГНАХА КРИМ ДА СЕ ВЪРНЕ В ДОМА СИ-----РУСИЯ. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОБИЧАТ РУСКИЯТ НАРОД.И РУСНАЦИТЕ МНОГО НИ ОБИЧАТ
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA PREMINAT PO BOINIA PAT NA NARSHAL TOLBUHIN,V SOFIA NARODA SHTE GI POSRESHTNE S OTVORENI OBIATIA.KAT RUSIA NIAMA VTORA-TIA E NASHATA OPORA.BALGARSKIAT NAROD E BLAGODAREN NA DIADO IVAN,KOITO NI OSVOBODI DVA PATI--OT TURSKO I FASHISTKO ROBSTVO.
78
7
 
4
 
! Отговори
отдавна мина време преди 9 години
В което се казваше да се смееш или да плачеш. Всеки който перфектно владее западен и Руски език и може поне малко да мисли с главата си вижда огромната разлика между западната и Руската пропаганда. И вследствие докато първата която си е направо инфантилна подобна на човека с шлифера то за втората се питаш А не е ли точно така?
77
2
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Готина снимка,само дето на Путин повече му отива да е на танк,а не на мотор.
76
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво, чудесна идея на руснаците, всички свободомислещи и с не промити мозъци имат възможност да се вкючат в похода
75
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на соца всичко беше политика, сега пак така. Каква е разликата? Сега сме гладни, болни и безработни.
74
7
 
28
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
И руснаците и германците са трепали поляци и то с право, но и едните и другите не са си свършили работата докрай, което не е характерно за тези народи.
73
30
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Да влезат в Полша при следните условия:- да се прекръстят на "нощни овчици"...- да напсуват три пъти таварисшч ***...- да признаят, че анексията на Крим е грешка на жужи- да признаят, че "опълченците" са част от редовната руска армия... - иначе - да заобикалят...
72
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА-ХА! На Джуджанка са и дали мотор с помощни колела.
71
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSKIAT NAROD V PRODALGENIE NA 40 G. HRANESHE I SNABDIAVASHE PAZARA IM S VSCKO NEOBHODIMO I TO BEZPLATNO-A SEGA NEBLAGODARNIZI.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 100.УместноКазваш Та колко бе тогава външният дълг тогава и колко е сега ? И сега от къде са кредитите ? А на поляците от кои банки бяха ?
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До t-rex Не явно ти си по опорните точки .Защото това което си го написал е на копи пеис. Няма ден в който да не е написано.Така че опорните точки са ясни.
68
1
 
1
 
! Отговори
До 100.УместноКазваш преди 9 години
Но нали знаеш къде отидоха повечето пари,които бяха теглени като държавен заем и ние после изплащахме четвърт век?Не само бяха взети от частни банки (защото, ако бяха от държавни банки, съответните държави биха ги опростили), ами на всичкото отгоре, повечето от тези пари изобщо не влязоха в България - останаха си в различни външнотърговски дружества, които бяха приватизирани за жълти стотинки. Ако ни ги бяха опростили, това щеше да бъде подарък от частни банки за наши далавераджии.Откъде накъде?