Може ли Полша да спре пропутиновите "Нощни вълци"?

Рокерската група планира пробег от Москва до Берлин
14 апр 2015 16:15, Елка Василева
148
Може ли Полша да спре пропутиновите "Нощни вълци"?
Снимка: архив, Reuters

Полските власти обсъждат дали да позволят на членовете на руската рокерска група от привърженици на Владимир Путин "Нощните вълци" да преминат през територията на Полша в рамките на техен пробег от Москва до Берлин, посветен на 70-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, предаде ТАСС.

"Ние се отнасяме сериозно към този въпрос. Водим преговори, за да решим какви трябва да бъдат критериите, за да позволим на тези хора да влязат в Полша", заяви полският заместник външен министър Рафал Тшасковски по полското радио.

Полша не може да забрани преминаването през територията й на руските рокери, ако те притежават шенгенски визи, смята бившият премиер на Полша Лешек Милер, оглавяващ Съюза на демократичните леви сили.

Ако някой разглежда подобна възможност, трябва да отговори на въпроса на какво правно основание, след като рокерите имат шенгенски визи, издадени от Германия, допълни политикът.

Други полски представители казаха, че ако тези хора проявят агресивно поведение, граничната охрана има право да реши да не ги допусне в Полша.

Планираното пътуване на "Нощните вълци" съдържа голяма доза провокация. Това пише полското списание "Политика", но подчертава, че провокаторите не трябва да бъдат арестувани, а би било съвсем безсмислено да бъдат нападани.

Вместо това е по-добре да потърсим други методи да се припомни що за хора са това, какво правят и кого подкрепят, препоръчва изданието.

Например, когато в края на април "Вълците" застанат на беларуско-полския граничен пункт, може да бъдат посрещнати от група правозащитници и историци. И по време на паспортната и митническата проверка облечените в кожени дрехи мотористи може да бъдат запознати с някои вероятно неизвестни за тях факти за Червената армия, чийто победен марш към Берлин почитат.

Може да им бъдат припомнени полската и западната гледна точка за това какво прави техният идол Путин и какво правят самите те в Източна Украйна. "Политика" пояснява, че членове на "Нощните вълци" се сражават на страната на сепаратистите, а рокерската група подкрепя открито анексията на Крим.

Освен това представители на полските власти биха могли да им прочетат кратка лекция за полското законодателство - тоест, че възхваляването на комунизма или на престъпленията на Йосиф Сталин е наказуемо в Полша, предлага списанието. Но най-важното е полското правителство да заеме ясна позиция, защото този мотопоход трудно може да бъде възприеман като мирен, ако се съди по изявленията на лидера на групата Александър Залдостанов.

И ако те изпълнят всички формалности - нека пътуват. Например в компанията на полски мотоциклетисти. В края на статията авторът признава, че всякаква употреба на сила срещу тях ще бъде не само против правилата, а и ще донесе изгода единствено на руската страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
15
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Доколкото знам Залдостанов е със забрана да посещава ЕС, а останалите *** може да преминат транзит между 23:00 и 04:00 часа. Като предварително по маршрута се опънат здрави телове на височина 1,50 м.
26
4
 
26
 
! Отговори
да бе преди 9 години
Какво е Полша? Нация от комплексари, надявайки се че САЩ ще ги защитят, щом дразнят Русия и ду.ат на САЩ. (Цитат на външният им министър Шикорски) Останалото е на гурбет в Англия.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи глупа руски мотористи не ги е страх да прекосят една враждебно настроена към тях държава, а същата тая държава я е шубе от тях и се чуди какво да измисли, за да не ги пусне?!?!?!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ги пуснат.
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия (преди да се казва така) едно време рашките понеже били неспособни да се пазят от набезите на всякаква варварска ***, повикали викингите да ги пазят. Те варягите отишли и създали държава. После дошли и Българите, а рашките продължавали да копат земята и да служат на господарите. И два Путина да дойдат пак ще си останат роби в землянки.
22
1
 
14
 
! Отговори
някой преди 9 години
От какво се притесняват поляците? Нека ги пуснат да минат, като ги ескортират с мотополиция и ако нарушат законите да ги санкционират. Значи в нас като влязат арабските терористи трябва да ги подслоним и нахраним, а тук за едни мотористи такива драми. Или искат Путин ескорт с танковете да им направи.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно ще са страхотно шоу! :)
20
2
 
18
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Мале ...страх ли нямат .....те само рокери преминават ..и ги предупреждават при това .....недай боже Россия да изпрати изненадващо някой Камаз или Джуган (ЗиЛ) в Полша ....тея ще направят пълна мобилизация !
19
2
 
8
 
! Отговори
и какво? преди 9 години
До полски вълкодавДобре дошли са у нас.
18
0
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
Щом като е "на талази", значе са много, което не е лошо. Значи още много хора са останали с нормално мислене, ведър ум и напълно адекватен мозък. За разлика от вас! А колкото до това, че ги презирате, мисля, че им е напълно безразлично вашето отношение, все едно да се сърдят на комарите и ***. Ще поухапят малко и ще вземат да се пръснат. Ненужни и противни същества.
17
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше един документален филм - руски впрочем, където споменаха многократно какви културни и морални качества е имал съветския войник през ВСВ... Крадци, убийци, изнасилвачи и всякаква друга ***. А като стигнали Германия пиели вода от тоалетните чинии, защото не били виждали такова чудо и го мислели за кладенец. Какво повече да говорим за народ който в 21 век все още живее по места в полуземлянки. Добре, че сме им дали писменост на рускияте мужици, че да могат поне да четат етиките на водката.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ляхи, четете им 12-часови лекции, предявете им 1001 формалности и който оживее след това го пускайте да преминава :)
15
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излагат се поляците направо. Това са група мотористи все пак, не е танкова колона. Така само показват на цял свят колко ги е страх от Путин.
14
4
 
26
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Имаш ГОЛЯМА ГРЕШКА!! Тези хора няколко пъти ходят в Донбас и под куршуми носят хляб на хората. Защото там умират и от глад. ЗНАЧИ НЕ ГИ Е СТРАХ! Значи ПЛАТЕНИЯТ И СТРАХЛИВИЯТ СИ ТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Еуропеец", ... ти не си и никога няма да бъдеш Еуропеец.От дърт селски комунист европеец не става ...
12
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешни рашки. Дори въпросните "рокери" са създадени от американците.
11
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахах, много е забавно да се гледа как на талази - на талази връхлитат кремълските тролски орди под някоя статия, в която има думата Русия или Путин.. Смешни сте бе, не схванахте ли, че сте разкрити и всички ви се смеят и ви презират, копейкаджии нещастни!
10
4
 
23
 
! Отговори
Еуропеец преди 9 години
Евроатлантическите ценности повеляват, хората да бъдат толернанти към различното мнение и към многообразието от изразни средства. Затова навсякъде в ЕС са задължителни гей парадите, а третия пол се ползва с по- широк спекър привилегии, отколкото нормалните хора. Ако рокерите не могат изразяват мнение, значи и за гейовете няма да може.
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, Русия отдавна не "възхвалява комунизма или на престъпленията на Йосиф Сталин", но тия откачалки от еуропката си го повтарят като мантра и туй-то! Ей, ЖИВЕЕТЕ В 21 ВЕК, АЛООООУ! РУСИЯ сега е по-капиталистическа и от Германия. А това, че маршао на мотористите било "провокация",я ми отговорете - марша на скапаните танкове на нато-нациките, по всички еуропейски държави КАКВО Е,НЕ Е ЛИ ПРОВОКАЦИЯ? РОКЕРИТЕ НЕ СТРЕЛЯТ,ТАНКОВЕТЕ СТРЕЛЯТ!А това,че един от тях и се развалил и направил задръстване
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Група правозащитници и историци ще проведе политпросвета на вълците. Маразмът на триполовите достига критични значения............... Друго си е просто изстрел в тила - по комунистически, а другарю ?