Тревога в пет мексикански щата заради кражба на иридий

Инцидентът е станал в Табаско
Обновена: 16 апр 2015 09:44 | 16 апр 2015 08:18, Анисия Иванова
4
Тревога в пет мексикански щата заради кражба на иридий
Снимка: архив Reuters

Мексико обяви тревога в пет щата след кражба на радиоактивното вещество иридий-192 – радиоактивно вещество за промишлено ползване, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

Кражбата е станала в Карденас в щата Табаско в югоизточната част на Мексико, посочи министерството на вътрешните работи.

Местната компания "Гарантия Радиографика е Инхенерия" е подала сигнал до мексиканската Национална комисия за ядрена безопасност, че радиоактивното вещество иридий-192 е било откраднато от камионетка в нощта срещу вторник, посочва вътрешното министерство на Мексико.

Сигналът за тревога е подаден от ведомството до службите за гражданска защита в мексиканските щати Табаско, Кампече, Чиапас, Оаксака и Веракрус. Сухопътните сили, военноморските сили и федералната полиция също са под тревога, допълва вътрешното ведомство.

Открадната радиоактивна субстанция е използвана в промишлената радиография и ако бъде извадена от контейнера, в който се намира, може да навреди много сериозно на хората, посочва вътрешното министерство.

Ако човек борави с веществото, без да спазва съответните предпазни мерки, може да получи трайни увреждания, които при продължителен контакт да са с фатален край.

Инцидентът е поредният от серия кражби на опасни материали, станали в последно време в Мексико. През февруари властите успяха да открият в щата Идалго в централната част на страната три камионетки с радиоактивни материали за промишлени цели, които бяха откраднати.

Подобни инциденти имаше през юли 2014 г. и декември 2013 година. Във всички тези случаи крадците просто искали да се сдобият противозаконно с превозните средства и дори не са знаели какъв товар превозват те.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превозван в "камионетка"! А охрана нещо?.... Мексиканската работа и тя като българската...
1
0
 
4
 
! Отговори
Покойник преди 9 години
нани нани