Възпоменателна служба в Кьолн за жертвите от катастрофата в Алпите

Стъпалата към олтара на катедралата са покрити със 150 запалени свещи
17 апр 2015 14:41, Елка Василева
0
Възпоменателна служба в Кьолн за жертвите от катастрофата в Алпите
Снимка: Reuters

Национална възпоменателна служба за жертвите на самолетната катастрофа в Алпите започна в прочутата катедрала на германския град Кьолн, предаде ДПА.

На службата присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, високопоставени чуждестранни представители, религиозни лидери и роднини на 150-те души, загинали при разбиването на самолета на авиокомпания "Джърмануингс" във френските Алпи миналия месец.

Още по темата

По приблизителни оценки за възпоменанието са се събрали около 1400 гости, предаде Асошиейтед прес.

Стъпалата към олтара на катедралата бяха покрити със 150 запалени свещи - по една за всяка от жертвите, включително втория пилот Андреас Лубиц, който според следователите умишлено е разбил самолета.

Архиепископът на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки заяви по-рано, че трябва "да оставим на Всевишния" да съди действията на Лубиц. "На нас не ни е дадено да съдим", каза той.

Архиепископът отбеляза, че разбира гнева на роднините на жертвите. "Ние обаче не можем да правим разлика между престъпници и жертви, а трябва да се молим за всички, които са се намирали в самолета", подчерта той.

Повечето загинали при катастрофата във Франция бяха германци и испанци. Сред присъстващите на предаваната по германската телевизия служба имаше министри от Испания и Франция.

Авиокомпания "Луфтханза", чийто филиал е "Джърмануингс", изрази съчувствие към близките на загиналите.

Знамената в цяла Германия ще бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари