Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"

Киев се дистанцира от честванията в съветски стил
Обновена: 22 апр 2015 20:14 | 22 апр 2015 18:44, Камелия Цветанова
244
Украйна сложи точка на "Великата отечествена война"
Снимка: Ройтерс, архив

Украйна къса с традицията - престава да използва названието Велика отечествена война и иска, отбелязвайки 70-годишнината от победата над нацистка Германия, да използва един предимно британски символ - червения мак, съобщи Ройтерс.

Това несъмнено ще подразни Москва, отбелязва агенцията.

Промените, за които говори днес на правителствено заседание украинският премиер Арсений Яценюк, показват, че Киев се опитва да се дистанцира от руските честванията в съветски стил, които
ще са на 9 май.

Всичко това става на фона на продължаващия конфликт в Източна Украйна.

Късайки със съветското си минало, Киев ще съгласува празничния си календар с този на европейските си съюзници и за пръв път обяви за свой национален празник 8 май - честван на Запад като Ден на победата.

Президентът Петро Порошенко подписа указ, с който 8 май става ден на помирението между украинците, воювали само с нацистите, с онези украинци, които след войната са се борили и срещу съветската власт. А на 9 май Украйна ще отбележи Деня на победата със свои паради на ветераните в Киев и в още няколко големи града. Киев, както и повечето западни правителства, бойкотира празненствата за края на войната в Москва заради ролята й в украинската криза.

Яценюк прикани украинците по време на тържествата в Украйна в чест на победата да носят червен мак като "европейски символ" на победата, а не георгиевската лентичка. "Още веднъж напомням, че символ на честванията е макът. Това е европейски символ, а всякакви други лентички нека носят в Русия, която днес претендира, че тя е победила във Втората световна война. Украйна е страна победителка и тя ще отбелязва на най-високо равнище края на Втората световна война и победата над нацизма", каза Яценюк.

Според Ройтерс тези думи на Яценюк показват, че той подкрепя предложенията да не се използва вече названието Велика отечествена война за конфликта с нацистка Германия.

Макът като символ на паметта за загиналите първоначално е използван, предимно във Великобритания, при възпоменателни прояви за загиналите в Първата световна война. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
колко вкусен чесън ядяхме по живково време - помощи от АНДОРА 1986 година !В отговор на " Членска книжка N 7 " - номенклатурчика комунист - нацист хитлеро сталинист !
82
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашата история трябва да се промени колко е бил хубав живота 50 100 години след комунизма за да процъфтяват европейските ценности юного работа ви чака
81
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че няколко изперкали бандеровчета искат да препишат историята, може да се приеме само с известна доза съжаление! Какво правят зелените хартийки, даже собственния си брат ще заколиш и ще се напишеш "миротворец"!!! Боже, никога не съм предполагал, че в центъра на еуропката, в 21 век ще видя такова падение на всякакви човешки норми! Това и по време на Римката империя не го е имало. Жестокост, душевен маразъм и дебилизъм! Отвратително и пошло!
80
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ще е толкова сам на парада че нямам думи, само с някви лидери на страни представляващи 2/3 от световното население ще са там.Още не може да се съвземе от факта ,че нашето третополово гмо президентче го отряза ,аххх не му е леко на Путин!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката отгоре има вид начовек с тежко ментално заболяване.Виновни са си укрите, че го търпят.
78
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прекланям се пред руския войник изнесъл на плещите си тази толкова безмислена война. не мога да бъда обаче и равнодшен пред свините чърчил и рузвелт които без капка жал бомбандираха ред български градове. дрезден бе сринат до основи. мисля че техните наследници и днес биха пистъпили по същия начин
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еи сега хващам 20 годишно шапе и го питам за бг отговор скапана бедна държава тва е постигнато тук в бг
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да променят името могат, да променят историята не виждам как.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво одосей 1 с това мислиш че ще омаловажиш победата на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ
74
7
 
2
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Членска карта 7--139;Чети ;ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА от историка Веселин Ангелов. Всичко е документирано . Само за издръжката на Руската армия ; При бюджет 48 милиарда лв ,за ГОДИНА. имплащаме по 26 милиарда, Другото не ми се пише.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво странджа мислиш че с това ще омаловажиш победата на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам сегашните демократи закърмени с родолюбието от комунизма. Не помнещите комунизма на мнение скапана власална държава. Старите комунисти сегашни демократи плюят по режима научил ги да обичат родината
71
5
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Членска карта 7--125;За Ленд Лиза ; Отначало руската пропаганда твърди че воената помощ от САЩ я пращат американските комунисти чрез ЧЕРВЕН КРЪСТ. САЩ им казват; Пишете истината или я спираме.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsqko treto semeistvo v CCCR e 4akalo *** kato osvoboditel .Vsqko treto semestvo e postradalo ot Stalinskite represii do na4aloto na voinata.Tova sa dumi na kandidat 4len na politburo na KPCC .
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия, която днес претендира, че тя е победила във Втората световна война"Яйцето съвсем е изтрещяло...А кой е победил бе, пухльо??
68
4
 
12
 
! Отговори
от 119 до 124 преди 9 години
Как може да мрази някой подобно ***.Все едно да мразиш 3 годишно дете.Разсъжденията на *** от снимката са като на кумира ти ИВО МИНДЖЕВ . Така че предизвиква само съжаление очилаткото.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
129 не знащ историята страдащ от комплекси обвиняващ за сегашното нещастие миналото сърадащ от комплекси че живее във власална държава
66
7
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До ФАШИСТ--128; Руската окупация ни струва 140 милиарда лв. Ами НАРЯДИТЕ? Ами ТКЗС--та?Комунистите направиха работните българи--руснаци.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Променяме историята и историческите факти жал за глупендерите повярвали
64
11
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Членска карта 7--112;Жертвите в Дрезден са 25 000. Другото е пропаганда на ГЬОБЕЛС.Дрезден е бомбардиран по настояване от Ген Антонов. Над Лондон са хвърлени над 3 400 ФАУ--1 и ФАУ-2 .София е бомбардирана по настояване на Сталин.Бомбардировките ги прживяхме но след 70 г .комунизъм 100 г няма оправия,