Паметта за геноцида формира националната идентичност на Армения

Армения застива в покой, почитайки 1,5 млн. свои сънародници
23 апр 2015 14:17, Елка Василева
26
Паметта за геноцида формира националната идентичност на Армения
Снимка: архив, Reuters

Армения е страна, обсебена от историята си, и Денят на паметта, с който утре се отбелязва 100-годишнината от геноцида, бележи кулминацията на колективната арменска идентичност. Всяка година на 24 април тази малка страна в Южен Кавказ тотално застива в покой, за да почете паметта на близо 1,5 млн. жертви на принудителните депортации и убийства, започнали през 1915 г. в тогавашната Османска империя, пише Томас Кьорбел от ДПА.

"Възпоменанието за геноцида е най-мощният фактор за формирането на националната идентичност на Армения", казва Ахарон Адибекян, известен социолог в столицата Ереван.

Тази 100-годишнина ще бъде отбелязана в присъствието на руския президент Владимир Путин и френския президент Франсоа Оланд. Но тя ще бъде белязана и с новия остър спор с Турция, чието правителство води кампания против използването на думата "геноцид", наричайки го "изопачаване на историята".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подложи на критика папа Франциск, след като той нарече извършените жестокости "първия геноцид през ХХ век", като призова главата на Римокатолическата църква да не говори "глупости".

За повечето от 3-те милиона граждани на Армения възпоменателните тържества са ключов признак за националното единство, особено с около 10-те милиона техни етнически събратя, живеещи в чужбина. Много арменци от диаспората ще бъдат сред стотиците хиляди посетители, очаквани на мемориалния комплекс Цицернакаберд на хълм в Ереван в петък. Наблизо се намира и Музеят на геноцида, в който е изложена разтърсваща подборка от снимки, напомнящи на посетителите за Холокоста срещу евреите в нацистка Германия, започнал 25 г. по-късно (след арменския геноцид).

В далечината зад мемориалния комплекс се извисява връх Арарат - библейската планина, където се е спрял Ноевият ковчег и която днес е национален символ на Армения. Фактът, че заснеженият заспал вулкан се издига от другата страна на затворената граница с Турция, постоянно напомня на арменците за тяхното страдание. "Винаги, когато погледнем Арарат, си спомняме за несправедливостта", казва Александър Овсепян – художник, който продава творбите си на сувенирен пазар в столицата.

Границите на Армения бяха формирани в ранните дни на Съветския съюз, който върна територии на Турция, включително връх Арарат. За мнозина млади арменци днес тяхната родина е обкръжена от противници - Турция на запад и Азербайджан на изток. Отношенията с Азербайджан са дори още по-напрегнати заради конфликта за областта Нагорни Карабах. Там престрелките между войници от двете страни зачестяват.

"Това, че турските политици не искат да признаят извършеното от техните предци, е просто нечестно", казва Рубен, 28-годишен минувач на един площад в Ереван. Други се притесняват, че шансовете Турция да признае геноцида, намаляват. "Ако това не се случи 100 години по-късно, вероятно никога няма да се случи", казва 23-годишната млада жена Азмик.

Възпоменателни събития обаче са планирани за тази седмица и в Истанбул, откъдето османските власти започват програмата за депортиране, вземайки на прицел арменски интелектуалци в тогавашната столица на империята.

Арменци от цял свят се очаква да преминат в мемориален поход. Той ще тръгне от Музея на исляма в европейската част на града, служил някога като полицейско управление, където са били държани арестуваните водачи, и ще достигне до гарата в азиатската част, откъдето арменците са били прогонвани.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: армениягеноцид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ало ДАНС,стига сте спали а го издирете този HASAN GUVEN!Този попада по няколко члена под ударите на Наказателния кодекс!Приканва към геноцид,всява етническа омраза и не признава държавното устройство в България!Атентат ли ще го чакате да извърши?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ivane grip da ta fane.govori6 kolkoto da ne zaspi6.ni6ti4ko si nqma6 u kratunata.
22
4
 
2
 
! Отговори
suleman преди 9 години
До Анонименza genocida u Batak u sarbqlo vi e po4esali sa va .Turciya e nay velika v Evropata.lqgay i mri.
21
11
 
6
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 9 години
Иван- ей ти кого от къде гониш?зямята е моята!мойте деди с кръв са го завоевали румелията и дунава.никъде не отивам!но вие ще си изчезнете от моята земя!аз съм ТЮРК. моята нация е най великата! или се кланей пред ятагана или към гората (Европа).може и да не съм чел историята но едно знам че преди 650 години моите деди са завоевали балканите и са ги управлявали 550 години.като са ви оставили временно управлението не се вживявай за хазаин!ти си на гости!!!!!!!
20
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Изтрадал народ, трябва да се призне този геноцид, било е така нека всеки си получи това което е надробил. Обидно и фанатично да не се признава този факт, а особено за този примитивен и ограничен човек HASAN GUVEN, марш в Истамбул, там ти е мястото фанатик, каквото и да напишеш ти си оставаш един хейтър, които не е чел историята. Паспорта и газ към родината ти, няма място за теб тук.
19
9
 
7
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 9 години
до -НЕ НА ГЕНОЦИДА-ей измерско чедо ти знаеш ли че тези арменци с четниците са избивали мирното население в анадола.когато мъжете са на война по селата останали само възрасни и деца жени те получавали военна униформа от френската и руската армия и са избивали мирните беззащитни хора.и за това са депортирани след войната.ако бяха ги избили сега нямаше да остане нито една арменска чума!МНОГО ЖАЛКО ЧЕ НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ! но НИЕ ЩЕ ДОВАРШИМ ЗАПОЧНАТОТО ОТ ДЕДИТЕ СИ НО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ИМА ГЕНОЦИД!!!!!!
18
8
 
6
 
! Отговори
НЕ НА ГЕНОЦИДА преди 9 години
когато същото се случи на Турция тогава ще разберат какво са сторили .Смениха им имената и пропищяха.Ами ако ги бяха избили като пилци , както тяхните предци сториха с арменците? Как щяха да реагират?Трябва ли да ги избият за да разберат че това е варварство и геноцид! Хора вразумете се истината трябва да бъде призната. Никога вече ГЕНОЦИД.
17
2
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 9 години
ДО 9:ТОЧНО!!!! ТЕ ЗАТОВА СА И ТОЛКОВА ЧЕРНИ И ГРОЗНИ ХАХА
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бърза намеса на турския посланик срещу намеренията на българския парламент да приеме декларация, с която осъжда арменския геноцид и обявява 24 април за официален ден за почит към паметта на 1,5 милиона избити арменски граждани, е предотвратила гласуването на документа в Народното събрание. Той се е свързал с отговорни лица от управлението, за да настоява документът да не бъде разглеждан и приеман.
15
0
 
0
 
! Отговори
Grigor преди 9 години
Превъзхождав във всяко отношение, да, освен в разстоянието между веждите.
14
13
 
8
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 9 години
Сабайдинчо- малко са ги клали тези армяшки че все още ги има
13
6
 
10
 
! Отговори
Сабайдин преди 9 години
Кви семити те гонят бе неграмотнико! Пък и да са, бъди убеден че те превъзхождат във всяко отношение
12
3
 
8
 
! Отговори
ВСЕ РАВНО преди 9 години
ЗА КОЯТО И ПАРТИЯ ДА ГЛАСУВАШ,СЛЕД ТОВА ГЛАСА ТИ ОТИВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ВИНАГИ ЗА ДПС,И В РЪЦЕТЕ НА НЕЗАКОННО РОДЕНОТО ПОЛУ-SИГАНЕ В САРАИТЕ
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поклон!
10
15
 
10
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
единствената цел на всяко арменско правителство, е да накара Турция да признае геноцида, след което ще започнат пазарлъци за обезщетения, и с парите от тези обезщетения (предполага се че става дума за няколоко милиарда долара), Армения ще просперира и всичко ще се оправи...
9
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арменците са семитски народ. Арменци, евреи и гърци - това са семитите в света!НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВА ТОВА НЕБЛАГОДАРНО ПЛЕМЕ!!!!
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човеци са арменците! Поклон и поддръжка на Тяхната кауза, както те са поддържали каузата за обединение на Българските земи.
7
9
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
тъжно е, че една от най-древните цивилизации на света, арменската, с толкова богата история и култура, днес не може да се похвали с нищо, освен с един геноцид, който е станал преди 100 години...бил съм в Ереван...народът живее много лошо....
6
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а за геноцида в батак нещо да кажете?
5
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да попитам цялото правителство, което се надупи на Турция и няма да приеме за гласуване признаването на арменския геноцид, ако това не е геноцид, тогава вие *** такива как наричате убиването на 1.5 милиона души? За холокоста се скъсахте да роните сълзи, начело с оня *** Плевнелиев, а за арменците нищо.