Германия призна геноцида над арменците, Обама го преглътна

Днес се отбелязват 100 години от клането
24 апр 2015 07:47,
53
Германия призна геноцида над арменците, Обама го преглътна
Снимка: Reuters

Германският президент Йоахим Гаук призна извършването на геноцид над арменците в Османската империя и заяви, че страната му също  носи вина, предадоха световните агенции.

Правителството на Германия досега не е използвало тази квалификация за тези събития отпреди един век. Днес арменците отбелязват 100-годишнината от клането, отнело живота на 1,5 милиона техни предци в Османската империя, независимо от критиките на Турция, която продължава да отхвърля думата "геноцид"припомни Франс прес.

Още по темата
За възпоменателната церемония край паметника на жертвите на арменския геноцид в Ереван се очакват няколкостотин хиляди души.Сред поканените са руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд.

В речта си по повод събитията германският президент заяви, че неговата собствена страна също носи част от отговорността и дори може да бъде определена като съучастничка.Германия и Османската империя са били съюзници през Първата световна война.

Гаук каза, че германската армия е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори е участвала в тях.

Президентът на САЩ Барак Обама също отбеляза годишнината. Той обеща солидарност с арменците, но не назовава "геноцид" събитията от преди сто  години в Османската империя, съобщи Асошиейтед прес.

В изявлението си Обама заявяви, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило.

По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв. Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО, която твърдо се противопоставя на тезата за геноцид, анализират агенциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво отношение има обама!? Тия пък на всяка манджа меродия.
13
19
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО загубиха делата преди 9 години
ЗАЩО АРМЕНЦИТЕ ЗАГУБИХА ВСИЧКИ ДЕЛА В СЪДА ??????ЗАЩО всички съдилища в Европа и Америка,има казаха че твърденията им са НЕОСНОВАТЕЛНИ?Защо за 100 години не спечелиха и 1 дело ??????
12
6
 
9
 
! Отговори
Пух и Прах преди 9 години
Арменците са Смели Войни!!! В Нагорни Карабах разбиха азерите... Спецове са в Партизанска война и се бият до смърт....
11
12
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО ГИ КРИЯТ ??? преди 9 години
ЗАЩО АРМЕНЦИТЕ СИ КРИЯТ АРХИВИТЕ, ЗАЩО !!!!!!КАКВО ИМА, И КАКАВО ПИШЕ В АРМЕНСКИТЕ АРХИВИ?????Турците си ги отвориха, даже и в ИНТЕРНЕТ ги публукуват ?????Мамят ли Арменците ?????Защо мълчи Обама ???????Защо мълчи ООН ??????Това ПРОПАГАНДА ЛИ Е ????
10
2
 
5
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
Комсомолски секретарю,малко срам поне да имаш????
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АРМЕНЦИТЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА КЮРДИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА МЪЧЕНИЦИ !!!!!!!!!КРАДЦИТЕ ВИКАТ ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!!!!!!!!!ПО ОФИЦИАЛНИ ДАНИИ ЖЕРТВИТЕ СА ОКОЛО 50 000!ТОВА Е ВОЙНА!!!
8
16
 
5
 
! Отговори
НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙ преди 9 години
НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА !!!!!!!!ГЕМАНИЯ СЪЩО УЧАСТВА!!!!!!!!!Говорим за 1-вата Световна Война!!!!!!!Турция и Германия са съюзници, имало е и германци там!Арменците и руснаците са избили около 100 000 кюрди!!!Но Руснаците избягали и зарязали арменците, а кюрдите им разказали играта !!!!!!Един от въпросите е, защо Русия е зарязала арменците ?????????И защо арменците са тръгнали да избиват кюрдите ????????
7
17
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
За пореден път германците се извиняват, посипват глави с пепел, без дори някой да ги е питал. Отсреща Вовата хвали комунизъма и мечтае за ссср2, а жертвите на червения терор са "65 million in the People's Republic of China20 million in the Soviet Union2 million in Cambodia2 million in North Korea1.7 million in Ethiopia1.5 million in Afghanistan1 million in the Communist states of Eastern Europe1 million in Vietnam150,000 in Latin America mainly Cuba",като това е приблизително
6
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА-ХА-ХА-ХААААААААААКакво клане?Даже и арменците не твърдят, че има клане, какви са тези наши неграмотни журналисти :))))Сигурен, че даже не знаят къде на картата се намира Армения, и за какво точно става въпрос:)))
5
4
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Заради плиткоумието на нашите политици, като Мартинчо Димитров например, които, където им дадат думата, приказваха срещу енергийните проекти от Русия, в бъдеще ще трябва да получаваме газ от Турски поток. Как сега да признаят арменския геноцид? И каква независимост - точно от Турция ли трябваше да си я докараме?
4
3
 
35
 
! Отговори
иван няголов преди 9 години
Милион и половина арменци бяха изклани.Без съд и присъда с ятагани.Новородени покриха с. рани.Църкви гориха турци тирани.
3
2
 
34
 
! Отговори
еврейтеса ... преди 9 години
А геноцида над Българите от Османската империя кога!?
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално за Обама--той си е подлец
1
2
 
22
 
! Отговори
знайко преди 9 години
ако знаете обама кво гълта наистина,със сигурност нема да го напишете