Турция: Решението на София за "изтреблението" ще има последици

Декларацията ни очерняла турската история
26 апр 2015 10:39,
914
Турция: Решението на София за "изтреблението" ще има последици
Снимка: архив, Булфото

Турското външно министерство отхвърли определението, което българският парламент даде на събитията от 1915 година.

В петък българските депутати приеха декларация, в която се говори за "масовото изтребление“ на арменците и която определя 24 април за "Ден в памет на жертвите“, съобщава Анадолската агенция.

В събота вечерта турското външно министерство направи изявление, в което определи декларацията като "очерняне“ на турската история, инициирано от "ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. Ведомството отбелязва, че партията "има антагонистично отношение към Турция“.

"Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението.

Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза "геноцид“ с "масово изтребление“, посочва турската информационна агенция, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


914
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не ме интересува турската позиция по въпроса и заплахите им, ние изказахме своята позиция. Точка!
268
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме и контекста на ситуацията - арменците не са стояли мирни и кротки, да дойдат турците да ги избият. Става съпрос за сътресения в разпадаща се империя. Англичаните и французите да не са били по меки в колониите си...хайде холъм. Добре, че ние никой не сме поробвали, тогава бая срам щяхме да берем за геноциди и репресии....
267
7
 
26
 
! Отговори
националист преди 9 години
Квичете турски башибозуци, вашият вой е музика за нашите уши!
266
8
 
19
 
! Отговори
Крим преди 9 години
Ало, Турция! Ясно е , че те е страх от истината за арменците! Но това е невъзможно да скрие! О, Турция... Тя е голяма запалаха за Балканите и за България, наистина!
265
2
 
8
 
! Отговори
78-<<<<& преди 9 години
какво ни интересува Борисов пак с неговите си ШМЕНТИ-КАПЕЛИ , не му е за първи път
264
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е виновен а не Българския народ , да си понесе сам отговорността
263
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценностиТурция си позволява да говори за евроатлантически ценности? АХАХАХАХХАХААХМерси, ще знам за кого да гласувам на следващите избори!
262
1
 
23
 
! Отговори
до 382 преди 9 години
Не си прав колега. "Онзи, който не помни историята си е обречен да я повтори."Първата световна война жертвите са над 15 милиона.Втората световна война- 57 милиона.Германия не желае за трети пореден път да се превърне в катализатор на нова световна война, виж Щатите твърдо са поели по този път, но това е друга тема, за друг разговор.
261
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става въпрос за 1,5 милиона избити, а за 1,5 милиона умрели за 25 години. Арменците имат претенции за времето от 1890-1915 г., през което време са вдигали няколко въстания и самите те са клали кюрди и турци. В тая цифра влизат и емигрирали и умрели от естествена смърт. По тази логика Русия трябва да признае геноцид над чеченския народ, Голодомор на украинците и Катинското клане за геноцид над поляците.
260
17
 
12
 
! Отговори
FBI преди 9 години
България не познава Историята на Република Турция така че по никакъв начин не може да взима страна в случая , отговорността си поема Борисов с това се доказва и Комунистическия Метод по който се ръководи България
259
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кеворкяне, наказанията за отричането на Холокоста са драконови, защото само така една лъжа се представя като истина и не се дава на научен тест. Които се е осмелил, все е доказал научно, че има огромна манупулация и изкривяване на данни. Все за 6 милиона слушаме, но дори след като поляците намалиха бройката от 4 милиона на 1.5 милиона избити в Аушвиц, пак 6 милиона избити останаха.
258
4
 
19
 
! Отговори
до 380 преди 9 години
"Путин в Армения не спомена нищо за геноцид :)))))""24 април 1915 г. е печално дата, свързана с едно от най-ужасните и драматичните събития в историята на човечеството, ГЕНОЦИДА на арменския народ", казва Путин в писмо до присъстващите на конференцията
257
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ САМО АРМЕНЦИ, НО И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е МАСОВО ИЗБИВАН 500Г. ПОД ТУРСКО РОБСТВО!
256
12
 
12
 
! Отговори
агата до 354 преди 9 години
Това засяга всички турци в целия свят,защото това една чест на един голям народ!Някой държави който се смятат за приятели на Турция искат да не се развиваме,защото знаят че турците ще им се спречкат на пътя на империалистите.Ще дойде ден света ще ни се отплати за доброто което сме вършили за тях без да сме делели черни,бели и жълти.Армения за да иска да си подобрим нещата трябва да си отвори архивите,не само да обвинява турците без покритие.
255
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави са турците - минали са 100 години - всичко е за пари в момента и то продиктувано от американците, защото не им клякат което изнервя краварите. И ние да не останем по долни, същата декларация като САЩ.Иначе ще стане като германиците - филм след филм за втората световна и по 50 пъти на ден , нагли евреи с неправилни сметки им вменяват вина, ча нещо което дядовците им са сторили ,а Израел ги дои ли дои за каквото са си помислили ....
254
4
 
15
 
! Отговори
До Турчин_13 преди 9 години
Знаеш ли как се преборват комплекси?????Силният човек, както и силният народ признават грешките си и по този начин се освобождават от комплексите си.В Светото писание е казано "Истината ще ви направи свободни", ще рече, че вие все още Робувате на комплексите си!А, изказването на Ердоган, което цитираш - ако е вярно - красноречиво говори и за неговите комплекси.
253
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Турчин_13 ти си атакис не се прай на тур4ин бе го-е-о бягай си при белия павиан волен
252
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турска наглост, подкрепяна от еврейска омраза към всички народи, най-вече към християнските!
251
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Турчин_13 абе холом война е ПСВ бая хора изпукаха дори и от собствените налагашели се клането на арменците за съжаление да Повод да го отри4аме днес НЕ карай така и ИСИЛ ще е бъдешете на това което остане от Турция
250
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно ! Сидер-ага ша упрай дирижето.Само да не ни спрат сириалите , усобену дет *** дават сига "Буркан и Салата !