Ден на протести в САЩ, 60 арестувани в Голямата ябълка

Протестът в Балтимор мина без инциденти
30 апр 2015 08:42,
51

Снимка: Reuters

В Балтимор, Ню Йорк, Бостън и други американски градове се състояха протестни шествия срещу полицейското насилие, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. Това са поредните демонстрации, предизвикани от прекомерната и неоправдана употреба на сила от полицията, станала причина за смъртта на невъоръжени чернокожи.

Последният случай е смъртта на 25-годишния Фреди Грей, починал след травма на врата, причинена при задържането му на 12 април. В деня на погребението му демонстрациите в Балтимор прераснаха в насилие. Въведен бе полицейски час, в града пристигнаха подкрепления от Националната гвардия. Миналата нощ за нарушаване на полицейския час бяха задържани 35 души, съобщиха осведомителните агенции.

В Ню Йорк полицията арестува първоначално трима души, след като стотици протестиращи се събраха на Юниън скуеър и някои от тях се опитаха да минат през загражденията и да тръгнат по улицата, спирайки движението. Демонстранти се събраха и на Таймс скуеър и тръгнаха на север, блокирайки движението по Седмо авеню.

Говорител на полицията съобщи, че в Ню Йорк са били арестувани повече от 60 души. В Бостън, Вашингтон и Минеаполис демонстрациите бяха по-малобройни.

Протестът в Балтимор мина без инциденти. Демонстрантите скандираха "Те не могат да спрат, те няма да спрат, пратете ченгетата убийци в затвора!". Очаква се в петък полицията да предаде на прокуратурата изводите от вътрешното си разследване на обстоятелствата около смъртта на Грей, но тази информация няма да бъде оповестена публично. Аргументът е, че предстои прокуратурата да реши дали ще повдигне обвинения. Министерството
на правосъдието води отделно разследване дали е имало нарушаване на гражданските права.

След ожесточените сблъсъци от преди няколко дни в Балтимор вчера там положението бе спокойно, подновиха работа училищата и магазините, по улиците патрулират полицаи и войници от Националната гвардия.

Министърът на правосъдието на САЩ Лорета Линч каза, че хулиганските прояви и закононарушения, извършвани през последните дни в Балтимор, трябва да спрат. Линч нарече нападенията срещу полицаи, мародерството и палежите "безсмислени прояви на насилие", които са сериозна заплаха за местната общност и които трябва да спрат, предаде ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е демократична държава и има тоталитарен режим. Защо арестуват протестиращите за демокрация? Къде са тук правата и свободите на американците? Те в казват и дори крещят, чрез погромите: "Ние не можем да дишаме", но на властта на Обама не и пука. Нима В САЩ има режим?!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му е странното? "Путин и Русия" явно се продават по-добре в България, отколкото "САЩ". Медиите са били и продължават да са манипулатори, но със сигурност по-скоро биха излъгали или не биха споменавали, отколкото да "скрият" отстрани новината. Нали пак имаш достъп до нея. Ти само първата статия ли четеш или...? Нали затова е интернет, да имаме достъп до много информация, да си избираме какво, що :) а не да чакаме днес.бг или някой друг да ни избира, какво да четем, да гледаме и слушаме...
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
странно как тези новини ги държите на по "скрити" места, а като е за Русия или Путин стои по 2 дена на първа страница като главна новина..
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я, и там имало красиви и умни протестъри!
30
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Путин нема ли да раздаде курабийки на афроамериканците?
29
1
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Искам майдан в сащ с техните камъни по техните глави!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ,*** и пак *** .
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го чака света.. .
26
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 34Чака го Хага само да не иде с танковете, че отиде им инфраструктурата на Холандците
25
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 8 години
Посланикът ни в САЩ дали е дръпнал една назидателна реч за демокрацията, човешките прави и т.н.? Ако в Бантустана полицаите биеха така лошо "младите и красивите", американския посланик щеше да мрънка поне 5 години.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
некви червени гарвани се опитват да сраняват жужо с янките - мноо сте зле! Жужо го чака Хага!
23
2
 
29
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Анонименпосланика на Русия да посети протестиращите и да ги подкрепи
22
5
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Ъсащ се нуждаят от нов Мартин Лутър КингРусия да подпомогне опозицията в сащ
21
5
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 8 години
...абе кво става на снимка 2,3,5..?Май има и протестиращи срещу полицейщината като цяло...Абе САЩ,що не пуснете "демокрацията" в действие,нямате ли си снайперисти?
20
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако се случваше в друга държава, "загрижената" международна общност вече щеше да налага санкции, а САЩ щяха да загряват двигателите на бомбардировачите. Нооо разбира се нали се случва в САЩ, там всичко е позволено, дори ако почнат да ги бесят по стълбовете.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето на снимките изобщо не са чернокожи, както се опитваха да ни баламосват медиите.
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали не е време САЩ да се намесят в Балтимор,както в Косово,Афганистан,Ирак?Може би САЩ ще подкрепят етническите афроамериканци срещу полицейския произвол в Балтимор и ще обявяват създаването на Независима Република Балтимор.Добре,че са САЩ да се борят срещу световния тероризъм и диктатура,така афроамериканците в Балтимор,също други градове ще знаят,че има кой да ги подкрепи в протестите им.
17
7
 
11
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Човек само трябва да види последните 300 години история, за да се убеди, че Пролетариатът няма да чакате и да търпите още дълго. В един глобален свят, в който 1% притежава всичко, а останалите 99% сте пролетарии, работещи на и използвани от 1%, тази крачка не е дълга.Хората в корпоративна Америка искат Демокрация и спиране на погазването на човешките им права, и спиране на 300 годишния Расизъм. Пролетариятът в САЩ се събужда и това, което ще предизвика няма да се хареса на 1%.
16
3
 
5
 
! Отговори
ko40 преди 8 години
pratili armiqta, bahti demokraciqta i pravata. nacionalen geroi e snaiperist s 160 oficialni ubiistva. putin losh
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙТО МАЙДАН ПРАВИ ,ОТ МАЙДАН УМИРА...ИМПЕРИЯТА СЕ РАЗПАДА ОТВЪТРЕ,КАКТО СЕ Е СЛУЧИЛО С С ДРУГИ ИМПЕРИИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ,ТОВА Е НЕОБРАТИМ ПРОЦЕС И НИТО ВЕЧЕРЕН ЧАС,НИТО КУРШУМИТЕ НА АРМИЯТА ,ПОЛИЦИЯТА И НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ ,НИТО СЪЛЗОТВОРНИЯ ГАЗ ЩЕ СПРАТ ТОЗИ ПРОЦЕС,ВСЯКА ИМЕРИЯ СИ ИМА ВЪЗХОД РАЗЦВЕТ И ПАДЕНИЯ,ТАКА СЕГА И С ИМПЕРИЯТА НА ЦИОНИСТИТЕ -САЩ