Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет

P8 Poseidon прелетял над изкуствени острови, създадени от Китай
Обновена: 21 май 2015 14:13 | 21 май 2015 11:52, Елка Василева
273
Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет
Снимка: архив, Reuters

Самолет на американските ВМС прелетя над изкуствените острови, които Китай създава в Южнокитайско море, провокирайки китайския флот да отправи неколкократни предупреждения за напускане на района, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Кореспондент на Си Ен Ен, който бил на борда на Р8 "Poseidon" - най-съвременния разузнавателен самолет на американските въоръжени сили, каза, че китайците са отправили общо 8 предупреждения.

"Тук е китайският флот. Моля, напуснете, за да се избегнат недоразумения", се казвало в радиопосланието на английски до екипажа на самолета.

В един момент американските пилоти отговорили, че са в международното въздушно пространство, но китайският оператор им се сопнал: "Тук е китайският флот. Изчезвайте!"

Днешният инцидент, както и отправени неотдавна предупреждения до филипински военен самолет да напусне същия район около архипелага Спратли в Южнокитайско море, говорят за това, че Пекин се опитва да установи забранена военна зона над новите си острови, отбелязва Ройтерс.

Някои експерти се опасяват от риск от конфронтация, особено след като служител на САЩ съобщи миналата седмица, че Пентагонът обмисля изпращането на военни самолети и кораби, за да предявят претенции за свобода на навигацията около изгражданите от Китай острови.

Китай си навлече международни критики за плановете си да разшири няколко рифа и да построи военни обекти върху тях очевидно в подкрепа на териториалните си претенции.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова мода, правиш си изкуствен остров и обявяваш водите около него за твоя територия. Мисля си че Путин може да възприеме китайския опит вместо да напада съседите си и да им заграбва териториите. Как ли трябва да реагира България ако на някой си (Русия или Турция) му хрумне да изгради на 15 мили от Варна или Бургас в международни води изкуствен остров и да предяви претенции за права над водите около него.
74
2
 
14
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Ще ви го кажа по най-лесния за асимилиране начин. 3-та световна няма да има, а ако има няма да живеем дълго за да разберем било то да я оценим. Всички си играят на виж ме кой съм, но никой няма да направи нищо. Времената с войниците на фронта минаха. САМО Русия и САЩ имат достатъчно ракети да изтрият Земята няколко пъти подред. Как си го представяте да се *** като вид? Няма да стане. Всичко това са едни провокации и реално всеки си прави каквото иска, защото знае, че другия няма да отвърне.
73
0
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ама не разбрах дали транспондера му е бил включен или не... :))
72
4
 
7
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
страхотна новина отдавна китаи скърца със зъби на бонго това е леко ръмжене основателно имат военно превъзходство още съвсем леко но скоро ще стане убииствено за икономика и БРИКС е безсмислено да се пише само на вас не вие ясно какво става но скоро ще се наложи да научите това е началота
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тази статия разбрах, че Китай строи острови извън територията си - в международни води. Това вярно ли е?
70
8
 
25
 
! Отговори
морски преди 8 години
Евала им на китайците!Вън американските войски и от България!Вън НАТО от България!
69
1
 
4
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До популизъмПакт за взаимен неутралитет, как според теб Сталин щеше да воюва на два фронта, може да е бил диктатор, но не е бил луд? Югоизточния фронт е интересно нещо, я ми кажи къде точно САЩ са воювали там и с кого?
68
3
 
5
 
! Отговори
популизъм преди 8 години
до зеусда със военната техника предоставена от САЩ, които е отворил югоизточния фронт много преди намесата на СССР, СССР през 1941 позписват пакт за ненападение със Япония, както преди това с Хитлер, явно нищо незнаеш от историята
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще видите вие, кон соя яде ли...
66
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До популизъмИ накрая СССР освобождава Манджурия, 2/3 от която сега е китайска територия.
65
1
 
20
 
! Отговори
Х преди 8 години
До ДО ZEUS *** пласират на вън.Аз имам китайски клещи от времето на соца и още ги ползвам.Режат стоманата като алуминий.До сега по добри не съм срещал.
64
15
 
3
 
! Отговори
популизъм преди 8 години
я да видим през ВСВ към кого се обръща Китай за помощ - САЩ, който се отзовава, защо не към СССР мисля че е ясно
63
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До zeusСигурно не знаеш, че и Виетнам, и Индия имат териториални спорове с Китай.Някои не са чували за Китайско-виетнамска война с милиони жертви, не знаят, че Китай въоръжава главния враг на Индия - Пакистан, че Тайван е трън в *** на Пекин и въпросните острови Спратли са виетнамски и окупирани от китайците преди 40 години.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Молииии...тук все разбиратели сте се събрали.Почти съм сигурен,че повечето са военни анализатори.
61
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До ШопХаха, Индия и Виетнам съюзници на САЩ, хаха. В момента Корея и Япония и те се чудят как да ги изгонят.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЕНИЙСКАТА *** ОБОНГО СВЪРШИ ЧУДЕСНА БОГОУГОДНА РАБОТА, КАТО С ВЪНШНАТА СИ ПОЛИТИКА НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НАПРАВИ РЕАЛНОСТ НАЙ ГОЛЕМИЯ ЦИОНИСТКИ КОШМАР ,-ОБЕДИНИ СРЕЩУ ЦИОНИСТКАТКИЯ КАШЕРЕН КРАВАРСКИ ОБОР ОГРОМНИТЕ ДЪРЖАВИ РУСИЯ,КИТАЙ,ИНДИЯ И БРАЗИЛИЯ ,КАКТО И ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДА НЕНАВИЖДА ЮНОВАТА ЮЮДЕЯ САЩ И ***.ЧЕСТИТО ПРОРОЧЕСТВОТО НА ЛЕЛЯ ВАНГА ЗА ПОСЕДНИЯ ЧЕРЕН ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ СЕ СБЪДВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ
59
2
 
16
 
! Отговори
ss преди 8 години
До Анонимен 73. Китайците веднъж са се опитали да нападнат Русия ама армията им е изчезнала :) като нз не пиши глупости по лесно е да прочетеш малко !
58
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 8 години
Така така така, почва да мирише на опърлен белоглав орел.
57
3
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 78Поредния неразбрал, че Китай произвежда каквото му поръчат, може евтино, може скъпо и хубаво.
56
13
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Всички периферни азиатскидържави са против Китай - Виетнам, Малайзия, Индонезия, Филипини, Индия, Корея, Япония, Тайван, Тайланд.Всички те са потенциални или реални съюзници на САЩ.