Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет

P8 Poseidon прелетял над изкуствени острови, създадени от Китай
Обновена: 21 май 2015 14:13 | 21 май 2015 11:52, Елка Василева
273
Тук е китайският флот. Вън – послание към US самолет
Снимка: архив, Reuters

Самолет на американските ВМС прелетя над изкуствените острови, които Китай създава в Южнокитайско море, провокирайки китайския флот да отправи неколкократни предупреждения за напускане на района, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Кореспондент на Си Ен Ен, който бил на борда на Р8 "Poseidon" - най-съвременния разузнавателен самолет на американските въоръжени сили, каза, че китайците са отправили общо 8 предупреждения.

"Тук е китайският флот. Моля, напуснете, за да се избегнат недоразумения", се казвало в радиопосланието на английски до екипажа на самолета.

В един момент американските пилоти отговорили, че са в международното въздушно пространство, но китайският оператор им се сопнал: "Тук е китайският флот. Изчезвайте!"

Днешният инцидент, както и отправени неотдавна предупреждения до филипински военен самолет да напусне същия район около архипелага Спратли в Южнокитайско море, говорят за това, че Пекин се опитва да установи забранена военна зона над новите си острови, отбелязва Ройтерс.

Някои експерти се опасяват от риск от конфронтация, особено след като служител на САЩ съобщи миналата седмица, че Пентагонът обмисля изпращането на военни самолети и кораби, за да предявят претенции за свобода на навигацията около изгражданите от Китай острови.

Китай си навлече международни критики за плановете си да разшири няколко рифа и да построи военни обекти върху тях очевидно в подкрепа на териториалните си претенции.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
55
 
! Отговори
Momo преди 8 години
Другия път краварите да отидат да летят над руски острови да видят те С-300/С-400 дали стават за нещо или не. Тогава вече хептен ще ореват орталъка.
14
11
 
79
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
ХХхааахаааха и китайците вече не ги бръснат за слива------абе то отдавна е ясно,че американците могат да воюват само с мирни жители..ФАКТ
13
9
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Самолет на американските ВМС прелетя над изкуствените острови, които Китай създава в Южнокитайско море,"Това е умишлена провокация от страна на САЩ, при положение, че тече спор за този район.
12
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туй да не е българския флот: Моля ви се минете!
11
6
 
42
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ами защо чакаш ,запиши се доброволец в армията на САЩ.Ще имаш шанса да обходиш целия свят в защита на евроатлантическите ценности,които явно много са ти присърце.
10
5
 
73
 
! Отговори
PILOT преди 8 години
Този свят се побърка, а ние си нарязахме ракетите и си ликвидирахме армията . Остава да ни пази господ !!!
9
10
 
59
 
! Отговори
Су 24 преди 8 години
Добре, че са били китайците а не руснаците, че сега освен малайзийския бойнг щяха да търсят и безследно изчезнал американски самолет.
8
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Георгиамериканците си строят острови в международни води и ги заграждат за свои. даммбезделни психари..
7
6
 
10
 
! Отговори
russia преди 8 години
skoro shte qdet banata ...maqmunata i negovite partnori ot zapada
6
15
 
64
 
! Отговори
:( преди 8 години
Американците не могат да разберат, че времената когато бяха военна сила номер 1 са в миналото. Китайците и руснаците (за мое съжаление) са вече съюзници и ако американците не си седнат на задниците, ни чака Трета световна.
5
7
 
66
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Ами то така трябва да се действа с тия
4
8
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В един момент американските пилоти отговорили, че са в международното въздушно пространство, но китайският оператор им се сопнал: "Тук е китайският флот. Изчезвайте!""Хахахха браво, точно така!
3
6
 
79
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Хаха, китайците не си играят вече, иначе САЩ много реваха като руснаците облетяха няколко пъти оная гемия Доналд Дъг ли беше, Кук ли :)
2
12
 
104
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Кефи ме как китайците не им цепят басма.. "Изчезвайте..."Яко!
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сопнал" ......