Шестият президент на Полша. Кой е той?

Анализатори обясняват загубата на Коморовски със слабата му камапния
25 май 2015 11:05,
11
Шестият президент на Полша. Кой е той?
Снимка: bgonair.bg

На 6 август в Полша в длъжност ще встъпи новият шести пореден държавен глава след 1989 г., след като на балотажа в неделя президентът Бронислав Коморовски призна поражението си от малко известния консервативен претендент Анджей Дуда.

Дуда бе малко известен в полската политика. Той е бивш юридически съветник на покойния президент Качински, зам.-министър на правосъдието, общински съветник, депутат и настоящ евродепутат. "Ройтерс" припомня, че според анализатори в Полша не е изключено той да е изкаран на политическата сцена от Ярослав Качински, защото лидерът на "Закон и справедливост" не е искал да рискува срещу популярния допреди няколко месеца президент Коморовски.

Още по темата

Коморовски пожела успешна работа на 20 години по-младия Дуда, който е подкрепен от "Закон и ред" - дясната партия, предвождана от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия през 2010 г. в самолетна катастрофа край Смоленск президент Лех Качински.

Световните агенции изтъкват като причина за поражението на Коморовски вялата му кампания, основана на убедеността на подкрепящата го правителствена партия, че той ще спечели още един 5-годишен мандат. Но като същинско основание за промяната се изтъква недоволството на поляците, че продължаващият две десетилетия икономически възход на страната облагодетелства определени тесни среди.

Дуда тепърва ще трябва ясно да обяви как мисли да използва властта си за промяна в Полша. По Конституция премиерът има повече власт в страната, докато държавният глава назначава висшите офицери, координира външната политика, може да налага вето на закони и участва в назначаването на управител на централната банка.

Партията на Дуда е близка до полската църква, защитава консервативни ценности в обществото, заема по-скептична позиция спрямо ЕС и не е толкова открит привърженик на свободния пазар като управляващите. След новината за промяната злотата изгуби 1% от обменната си стойност спрямо еврото като сигнал, че бизнесът вече очаква промени в правителствената политика.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
33
 
! Отговори
До някои преди 8 години
До Българин 6 Първо, трябва да се разбере смисъла на информацията, и само след това можете да коментирате. Някои го правят обратното. Това е много смешно, нали?
6
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо общо няма Дуда с Орбан - със сигурност няма да се нагъзи на Кремъл и да строи АЕЦ за 10 млрд., със сигурност няма да издигне корупцията във висш партиен приоритет, както и със сигурност няма да съуправлява заедно с ксенофобски, расистки, откровено национал-болшевишки пропутински формации като "Йоббик" в Унгария!--Така че УСПЕХ на новия президент и поляците !
5
9
 
38
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Европа се събужда от кошмарната летаргия на левичарския популизъм !Първо Велика Британия нарита оня *** Фураж, вчера и Полша направи своя разумен истински десен избор !В Испания Мариано Рахой печели местните избори !----Лоши, лоши новини за кремълските кукловоди...не им се получиха нещата този път. :))
4
3
 
36
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
питайте фермерите кой ще е новия президент, нали напоследък те си ги назначават и уволняват ако не слушат.
3
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майдана в Македония, нещо заглъхна, но никой не пише и ред за това. Но с новия президент на Полша, можем да видим умни красиви протестиращи във Варшава.
2
7
 
40
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Каква ирония има в славянските езици - от нищо може да стане смешно. Представете си, как ще звучи на български, среща между президентите на Полша и Русия - Срещнали се Дуда и ***-н...Направо приказка :)))
1
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАПАДНИЯ ПЕЧАТ-ИЗБОРИТЕ В ПОЛША -ШОК ЗА БРЮКСЕЛ .КРИТИЦИТЕ НА АНДЖЕЙ ДУДА ПАНИКЬОСАНИ,ЧЕ В ПОЛША ЗАПОЧВА ОРБАНИЗАЦИЯ .САМИЯ ДУДА В ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ НЕЕДНОКРАТНО ЗАЯВИ,ЧЕ ПОЛША ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И ДА ОТХВЪРЛИ НАЛАГАНИЯ И НЕО-ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ.ДУДА ЗАЯВИ,ЧЕ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ВЪВ ВАРШАВА СПРЯМО РУСИЯ Е ГРЕШНА И,ЧЕ ПОЛША ТРЯБВА ДА РЯАЗВИВА ВРЪСКИТЕ СИ С МОСКВА.