Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
93 Ти монархист ли си или си монархофашист или си болшевикомонархист ,а бе вие съвсем изперкахте в опитите си да оправдаете една диктатура Одисей 1
78
5
 
8
 
! Отговори
koi преди 9 години
НАТО няма право да се разширява. Фашистка Украйна няма място в Европа. А и Европа с нейните"ценности" вече не е привлекателна. То и Америка вече досади на всички с мераците за господство над света. Но светът вече е друг и това го признават и западни политици и политолози. Само ние пак отидохме в погрешната посока. Жалко.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Одисейчоисторията отдавна е доказала, че монархията е най-добрата форма на управление в света.Само че тази монархия пречеше на едни пиявици да смучат кръвчицата на народите, та затова те измислиха фалшивата демокрация, като започнаха да я налагат с революцийки.На Путин му трябваха 15 години да върне Русия на световната сцена. Такива работи не се правят с мандатни кукли като нашите мижитурки.
76
1
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименОдисейчо,т.нар. албанско малцинство е сбирщина от престъпници,която скоро ще превземе и Македония,под благия поглед на господарите от САЩ!Защо беше построена US базата в Косово-именно за да гарантира безнаказаността на албанската агресия по целия полуостров.Още през 1998-а американците заявиха,че албанците са перспективна нация и трябва да бъдат подкрепяни!Кои бяха обявени за неперспективни?Ами сърби,македонци и българи!Каква съдба им е отредил Вашингтон е близко до ума-ликвидация!
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раз-путин е виновен!
74
3
 
12
 
! Отговори
главо рези преди 9 години
А колко законно и морално беше, когато натовските главорези бомбардираха суверенната държава Югославия? Когато сринаха със земята черкви, детски градини и болници? Когато избиха над 10 000 невинни граждани?
73
10
 
6
 
! Отговори
Оракул преди 9 години
Русия след като стигне до просия заради Вовата ще го изгони и сама ще иска да влезе в НАТО!
72
5
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
82 Точно там ти е грешката , затворен си в собствения си мисловен затвор , между другото това е типично за българите , оплаваме се че не можем да стигнем Запада , Германия , щатите а в същото време уастието нив Гражданското общество е почти нулево за разлика от хората в онези общества , сами си го правим ,а никой не спира да имаме гражданска активност да будем швейцарци например , само че на Референдума за Белене излязоха 22% а в Швейцария излизат над 50%. За вас НПО-тат като и за Путин са лоша
71
9
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
За кутевската тролска команда самообявяването независимостта на Косово е нарушение на не знам си какви договори и противоречи на международното право, но присъединяването на Крим с референдум, организиран и наблюдаван от руски военни, не е нарушение, а ако някой им каже, че е нарушение, то те мигом се позовават на самообявяването независимост на Косово.
70
3
 
12
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Този верно ще се обсере ако Русия разположи ракети в Калининград.
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
77 Ето така се е родил Сталинизма а в момента ти защищаваш Путинизма , точно това е култа към личността , за теб един политик трябва да е пожизнен и несменяем за да бъде ефективен , уви за теб съвременните държави са се отказали от този архаичен модел имат си няколко крале за шоуто / вчера в английския парламент беше неповторимо / но реалната политика еждневната , управлението на страната се провежда от точно такива 4-годишни политици от мандат на мандат . Одисей 1
68
2
 
7
 
! Отговори
До 75 76 преди 9 години
До Одисейчо под някакъв си номер.... Ти какво, като затворник си слагаш номера? А че е елементарно и просто, да просто е точно толкова, колкото и твоите разсъждения. Не разбрахте ли, бе теленца, ЧЕ НИКАКЪВ МАЙДАН НЕ СЕ ПРАВИ БЕЗ ПАРИ И ОРГАНИЗАЦИЯ? НИКАКЪВ, НИКЪДЕ И НИКОГА НИЩО НЕ СТАВА БЕЗ ПОМОЩ ОТ СИЛИ "ИЗВЪН"!!!!! Ти явно си доста елементарен (почти като чехълчетата) защото отдавна пишеш тука ПЪЛНИ ЩУРОТИИ, АМА ДОТОЛКОВА ПРОСТИ, ЧЕ ДАЖЕ АМЕБАТА БИ СЕ ИЗЧЕРВИЛА ОТ СРАМ. То бива недалновидност,
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** с петте профила одисеи пак ли е на линия , почни сега с другия профил да изглежда че сте повечев
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОдисейТвойте *** коментари ги подминавам веднага с един минус, ама сега да те открехна, че който се е напънал за ЕС автоматично го набутват и в НАТО. ЕС е само параванчето.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 67А ти какъв искаш да е Столтенберг Цар Батюшка ли ?--------------Няма как да е Цар Батюшка, щото няма данни за такава роля. А ти какво очакваш? Някой, който мисли само за 4-годишната си заплата да разгръща стратегии и тактики да те защитава ли? Някой може да те защитава, само ако има национална кауза. А този само слугува на господарите си, без да знае какви са им намеренията.
64
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
74 Да не ходиш с фланелки СССР или Че Гевара , на такъв ми мязаш Одисей 1
63
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
63 Кой е казал , че Украйна се присъединява към НАТО , впрочем вече иска да се присъедини , но тогава , МЕЙДАНА ИЗБУХНА ЗАРАДИ ЕВРОПА А НЕ ЗАРАДИ НАТО украинците искат да са в ЕС , няма ли да го вденете най-накрая Никой не вдига народен бунт ЗА ДА УЧАСТВА ВЪВ ВОЕНЕН СЪЮЗПросто е , елементарно е , но трябва поне малко да се замисли човек Одисей 1
62
2
 
19
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Напротив, през всичките години САЩ са рекетирали Европа докато се оядоха. Най-накрая и на глобализация го удариха, защото можеха да се вземат парите на целия свят. Алчността обаче не е панацея. Дори е грях.
61
4
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ха-ха,НАТО щяло да защити сигурността на Европа,голям смях!Точно НАТО,като организация за слугинаж на САЩ е причина Европа да се окаже на ръба на оцеляването!Та тя е абсолютен заложник,зад гърба на който се крие Америка!В САЩ вярват,че ответния удар на Русия ще удари само Европа и на тях ще им се размине,поне такава е военната им доктрина.Но както се казва-покрай сухото гори и мокрото.Докато Европа подкрепя САЩ в агресията срещу Русия,сигурността и не е гарантирана.
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искат да я защитят по-добре да разкарат САЩ.