Европейският съд по правата на човека осъди Белгия да обезщети терорист

Не трябвало да бъде екстрадиран в Мароко, можело там да бъде изтезаван
3 юни 2015 16:42, Елка Василева
5
Европейският съд по правата на човека осъди Белгия да обезщети терорист
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека осъди Белгия да обезщети терорист с покриването на разноските му по водене на дело срещу неговата екстрадиция в Мароко.

Жалбоподателят, роден в Белгия, е участвал в мароканска терористична група, извършила нападение срещу синагога в Казабланка през 90-те години на миналия век. Той е бил заловен в Белгия при полицейски обиски, свързани с фалшиви документи за самоличност. След като е излежал присъдата си в белгийски затвор, жалбоподателят е следвало да бъде предаден на Мароко според двустранно споразумение за екстрадиция.

Терористът е оспорвал екстрадирането си пред Европейския съд по правата на човека. Европейският съд приема, че той не трябва да бъде екстрадиран заради възможността в Мароко да бъде изтезаван.

Белгия ще трябва да изплати на осъдения 6500 евро за съдебни разноски. В решението се уточнява, че искът му е бил за над 120 хиляди евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 8 години
:DDDDD
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският съюз е бита карта,няма правосъдие и закони.Смятам че България и българския народ не може да се учествува защитен и за това не желая да бъда в този съюз.