Русия готви ответен удар срещу оръжията на САЩ

Москва няма да се разоръжава едностранно, пише руският печат
15 юни 2015 12:11, Александър Попов
185
Русия готви ответен удар срещу оръжията на САЩ
Снимка: Reuters

САЩ "насочват американски оръжия към Русия" - с това заглавие "Комерсант" описва възможността Вашингтон да прехвърли тежки оръжия в Източна Европа, към руските граници.

Печатът в Русия коментира публикацията в "Ню Йорк таймс" от 13 юни, според която, за да възпре евентуална руска агресия в Европа, Пентагонът е готов да разположи танкове и други тежки оръжия, необходими за близо петхиляден контингент, в няколко балтийски и източноевропейски страни. Цитира се и изявление на полковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона, че за момента още не е взето решение по въпроса.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" се позовава на източници от ръководствата на САЩ и на НАТО, посочва "Комерсант", който вижда потвърждение за намеренията на Вашингтон в изявления на източноевропейски държавници, изразили готовност да приемат на своя територия техника и военни складове на САЩ.

Тези планове са "сериозен дестабилизиращ фактор", заявява източник на "Комерсант" в руското Министерство на отбраната. Според него, Москва вижда тук "първата стъпка на своите партньори" към преразглеждане на Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г.

Документът забранява на алианса да разполага по източния си фланг за постоянно "съществени бойни сили", но Москва и НАТО тълкуват по различен начин тази формулировка, напомня всекидневникът.

Разполагането на складове с тежки оръжия на САЩ край руските граници "ще представлява сериозна опасност за сигурността на Русия". Москва може да отвърне, като разположи по границите с балтийските страни собствен нападателен потенциал, коментира политологът Владимир Евсеев.

"Балтийските страни обаче не само че няма да се почувстват по-сигурни, но ще станат и заложници в противопоставянето между САЩ и Русия", предупреждава той пред "Комерсант".

По време на студената война въоръжените сили на САЩ в Европа достигаха 200-300 хиляди души - "изцяло комплектовани бойни подразделения", припомня пред "Газета" американистът Юрий Рогулев. Според него, днешните планове на Пентагона не бива да се възприемат "като евентуална военна заплаха, а в контекста на информационния и икономическия натиск върху Русия".

Вашингтон сменя външнополитическия си курс, смята обаче аналитикът Фьодор Лукянов. Заявените цифри са незначителни в сравнение с истинска студена война, но демонстрират отказ от политиката за съкращения на въоръженията, водена от 20 години насам, твърди той.

Москва няма да се разоръжава едностранно, подчертава Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията. Руските власти ще бъдат принудени да отвърнат на новите предизвикателства, като разположат ракети "Искандер-М" по западните си граници и активизират подводниците си в Тихия и Атлантическия океан, заявява той.

Според "Независимая газета", ответните мерки на Москва вече се изпълняват, както сочи изявление на генерал-майор Михаил Матвеевски, командващ ракетните войски и артилерията на руските сухопътни сили. По думите му, до 2018 г. ракетната бригада в Калининградска област ще бъде превъоръжена с комплекси "Искандер-М".

Подсилва се и руската военна групировка в Беларус, където ще бъде разположен авиационен полк. Възможно е беларуската армия също да получи "искандери". За септември са насрочени съвместни маневри на руски и беларуски войски. Успоредно с това в Русия ще се състои учението "Взаимодействие-2015" на Организацията на Договора за колективна сигурност", добавя "Независимая газета".

Високопоставени военни служители от САЩ, говорили пред "Ню Йорк таймс", очакват планът за разполагане на американски оръжия в Източна Европа да бъде одобрен до седмици - преди срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в края на юни в Брюксел.

Изтичането на данни за инициативата на Пентагона вероятно е било организирано съзнателно - с цел да се сондира реакцията и в САЩ, и в чужбина, отбелязва "Росийская газета".

Ако тези планове се осъществят, войски на САЩ за пръв път ще бъдат разположени на територията на бившия Съветски съюз, пише "Утро".

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
onogur25 преди 8 години
Bravo kitayets zashtoto pra bolgarite v kazan nay zamojnayet narod v RF vsichkiyat petrol, gas i samoletnatehnika e v tehnite ritzse
105
0
 
0
 
! Отговори
onogur25 преди 8 години
Bravo kitayets!
104
1
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРусия да разположи военен континент в Куба. Русия спешно се нуждае от самолетоносачи. .Русия и Китай да отговорят с военни маневри край Флорида с цел да бранят източното крайбрежие от терористи...
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 159просто се изтеглихa по същaтa причинa по която се изтеглихa и aмерикaнците-------------- Кой те е излъгал, че американците са се изтеглили от Афганистан? Изтеглиха се от Ирак, и то само армията.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 151В България има много *** народ -ти си блестящ пример
101
2
 
9
 
! Отговори
h преди 8 години
До 153В България някаква средна класа има вече. над 500 хил лятото почиват извън България.*****************************************************************************Льжеш се , поне 2 милиона са гастарбайтерите от Бг. Те си почиват извьн *** и повечето са за постоянно там. А 5те милионна дето са в Бг са на изчезване. Пише го всеки ден по вестниците...
100
0
 
8
 
! Отговори
истерия преди 8 години
това не е средна класа или ако я има е много малко, ти си си отговорил защо почиват извън България, не защото са заможни като средна класа, а защото тук е по-скъпо и по-мизерно
99
7
 
7
 
! Отговори
истерия преди 8 години
в историята всичко е циклично, след ВСВ двата лагера се надпреварват във въоръжаването, пропагандата е навсякъде и след около четиридесет години едните фалират, сега започва същото противопоставяне, след още четиридесет години същите пак ще фалират щом не си вземат поука, една държава просперира когато има средна класа, в България няма и затова изчезваме, в Русия също няма
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сащ да вървят по дяволите ! Нали са все ***, поне така си се наричат по филмите.
97
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 147грамотните хора в България товарищ, неискат "народни републики", неискат бразилско ГМО свинско по 12 $, неискат да висят като сополи пред някое посолство за да отиадт на почивка..... и въобще на грамотните хора в България им е все тая за руските напъни, защото са грамотни и знаят какво ще се случи с магучая :)
96
2
 
6
 
! Отговори
до 144 преди 8 години
Всички са крали от Германия. Германците още 1932 г. са имали неща, "открити след ВСВ от САЩ или СССР. А откъде са ги имали германците е загадка, поне са нас простосмъртните.
95
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
товарищите само се репчат и бият в гърдите, те са силни само срещу слабите :) е и вчера цел ден се канеха и репчеха на австрииците, че даже им пратиха и сърбин съдия да ги подпира, ама станаха за смех насред Масква
94
5
 
7
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 136първата АЕЦ в СССР е работила от 50-те до 1997 г --> википедия
93
4
 
15
 
! Отговори
майорски преди 8 години
до 121междудругото никога не съм искал българия да е в НАТО ...там ни набутаха политиците ни ..начело с Паси ...за това му платиха ...той си свърши работата ...и изчезна от политиката ...умно еврейче !не мисля че българия трябва да е в какъвто и да е съюз....неутралитета е добра позиция особенно за слаба държава като нашата ...затова аз "като не член на НАТО" или като член на НАТО насила ...мога да имам каквито си искам прострастия към което си искамСвобода на словото и мисълта братле !
92
5
 
18
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 121 Какво общо има НАТО с обсъжданата от нас ракетна техника !!!???А аз съм привърженик на Руснаците защото виждамедна по открита и честна политика за разлика от лицемерието материялизъма и безскруполността на европейските/американските лидери ...допреди 10-15 години не бях голям фен на Руснаците ...даже ги съжалявах ...но отакто Путин дойде на власт ...след Мирната конференция дв Мюнхен където човека открито им каза истината ...съм по склонен да вярвам на Руснаците ..
91
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 8 години
Първата в света атомна електростанция е пусната на 27 юни 1954 година в СССР, в град Обнинск, разположен в Калужска област, с мощност 5 МВт. Тя работи до 29 април 2002 г. и притежава най-дълго работилия до момента ядрен реактор.
90
6
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
На 20 декември 1951 година, ядрен реактор за първи път в историята произвежда годно за използване количество електроенергия в сегашната Национална Лаборатория INEEL на Министерството на енергетиката на САЩ. Реакторът е изработил достатъчна мощност, за да запали проста верига от четири 100-ватови лампи.
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До китаец....леко соросоиде,че от напъване ти се дръпнаха очите--вярно заприлича на китаец...и чичко Сорос няма да ти плати--китайците са комунисти........
88
8
 
13
 
! Отговори
Възкръснал от бана преди 8 години
До Анонимен 128Голяма част от авторите тук са продукт на информационната война. За тях истината не са фактите, причините и следствията, а пропагандата, тиражирана от сороските ТВ.
87
4
 
8
 
! Отговори
БГ преди 8 години
До китаецНе закачайте Казан..той е наш .за вас е и Монголия.