САЩ държи Европа "на къса каишка"

Не искат Русия да съществува като страна, заяви Патрушев
22 юни 2015 07:27, Александър Попов
196
САЩ държи Европа "на къса каишка"
Снимка: Reuters, архив

Съединените щати много искат Русия да не съществува като страна, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за днешния брой на вестник "Комерсант", предаде ТАСС.

"Ние притежаваме огромни богатства. А американците смятат, че ние ги владеем незаконно и незаслужено, защото, по тяхното мнение, ние не ги използваме така, както би трябвало да се използват", казва Патрушев, визирайки изказване на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, че Далечният изток и Сибир не принадлежат на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ критикува още Съединените щати, че оказват влияние на Европа, държат я "на къса каишка" и са й наложили санкционна политика срещу Русия и неприемане на присъединяването на Крим. "На Запад разбират, че всичко онова, което стана в Крим, е законно, че бе произведен референдум и т. н.", твърди Патрушев и уверява, че "с течение на времето всичко ще се нареди".
 
Причината за тази ситуация е, че американците са силни, а европейците - "доста безпомощни", отбелязва високопоставеният руски представител.

"САЩ се стремят да доминират в света. Такава цел е записана в техните доктрини. И засега това им се удава: те доминират, въпреки че светът се променя", коментира Патрушев.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация обвинява Съединените щати, че са били "истинските инициатори на държавния преврат в Украйна" и са изхарчили за него 5 милиарда долара.

"Зад проекта за дестабилизиране на тази страна се крие опит за създаване на инструмент за радикално отслабване на Русия", подчертава той.

Патрушев казва, че свалянето от власт по насилствен път на предишния украински президент Виктор Янукович, който не се е нравил на Съединените щати, е било "политическа грешка".

"Ако не беше превратът, нямаше да се случат събитията в Крим и Източна Украйна", се аргументира той.

Патрушев уверява, че Русия не иска да се намесва в конфликта в Украйна, но че не може да попречи на притока на руснаци в редиците на сепаратистите. Вече направихме всичко необходимо за изпълняване на Минските споразумения, не разбираме защо Украйна така упорства и не иска да преговаря с "представителите на опълчението от Донецк и Луганск", казва той.

Патрушев смята, че вследствие на напредъка в преговорите за иранската ядрена програма Западът трябва да преразгледа своите планове за създаване на система за противоракетна отбрана в Източна Европа. В продължаващото изграждане на противоракетния щит той вижда доказателство, че действителната цел на проекта е сдържането на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация казва, че на страната на "Ислямска държава" се сражават над 1000 граждани на страната. Притокът на доброволци в редиците на джихадистката групировка засега е невъзможно да бъде спрян, признава той.

Патрушев обяснява отчасти проблема с двойните стандарти, прилагани от Запада. Съединените щати поддържат "Ислямска държава", когато тя се бори с режима в Сирия на президента Башар ал Асад, и едновременно с това бомбардират групировката, отбелязва той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби2% са били в Италия и 8-10% са чакали в Франция.----------------- А сещаш ли се кво щеше да стане ако тия 10% беха под Москва или Сталинград?
80
1
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 8 години
Живееш като скот, така хубаво си го описал.Толкова можеш с тролските копейки да си купиш.Но ако имаше пари щеше да караш хубава западна кола, а не Лада ;)
79
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 123Я си научи историята. 80% от всички войски които Германия е имала са воювали на Източния фронт. Някъде около 8-10% от всички войски са били домашната защита ПВО ВВС на западния окръг и Фортификациите по Атлантическото крайбрежие и на север. 2% са били в Италия и 8-10% са чакали в Франция. Към момента на десанта на съюзниците в Нормандия.Военоморския флот на Германия е бил преко сили 500000 човека в началото на войната 1944 остават само подводниците и Тирпиц заточен в Норвегия.
78
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 113СССР печелят Битката при Курс и минават в настъпление, 1 ГОДИНА по-късно се открива втория фронт срещу Германия--------------- Залухав, втория фронт се е отворил 4 години преди битката при "Курс"... Британия е във война с Германия още преди отварянето на Източния фронт, САЩ влиза във война с Германия малко след това
77
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Ето, виждаш ли, Боби, къв си предател? Самобръсначката ти трябваше да е не Жилет, а ножче "Нева". Монитора ти трябваше да е стар черно-бял "Юность". Колелото ти да е "Лястовица", а не капиталистически Драг. И как може във Фашистка *** да не произвеждат процессори? Ааа, нема да говориш такива работи!
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпредимно камиони и храна, както и малък брой изтребители "Кобра"------------------- A, камионите са нищо работа - над 300 000... Храна, много важно - яденето на цялата съветска армия за година и половина... Е, и малко "Кобри" - 22 000 броя. И да не им ги бяха пратили, СССР щеше да си ги произведе сам. От чисто 24-каратово злато, колко му е. Също и 1900 локомотива, могли са да си ги произведат и сами - машините са стоели свободни, а работниците са пиели чайче, колко му е...
75
0
 
0
 
! Отговори
rom eu преди 8 години
usa sa gepnali zdravo bg lev za shamandura da n im potane dolara
74
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Алекс 118Паста за зъби Билка Хомеопатична, Сапуни от голден роуз БГ фирма, виж самобръсначката ми е Жилет. Телевизора ми е Немски, монитора е Самсунг а компа е сбирщайн като няма нито един компонен който не е азиатски освен процесора разбира се. Няма други освен американски процесори. Кола нямам имам българско колело ДРАГ. Козметика си купувам най-евтината на промоция защото това не ме интересува. Дрехи от илиянци заради големия размер който нося :-( Ядене само от фирм магазини на мандри ...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DreamTheaterЯ ми припомни какво оръжие са давали англичаните на СССР? Или просто си пишеш глупости за развлечение?А американците са давали предимно камиони и храна, както и малък брой изтребители "Кобра".Танковете им "Шърман" дори руснаците ги отказали,преди да почнат да произвеждат Т-34 са си имали предостатъчно скапани танкове и пак по-добри от Шърмана.За "братската" помощ на американците е било заплатено с 24каратово злато.Нищо от КУПЕНОТО от Америка не е могло да промени хода на войната
72
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 110Кажи ми колко Мултинационални (САЩ и сие) марки ползваш, имаме ли собствено еквивалентно производство? Имали ли сме екввалентно макар и по-остаряло производство в миналото в този бранш? Същото можеш да отговориш за Руски марки, за Европейски маркиСлед като отговориш на този въпрос ще видиш че под 5% са руски марки и то най-вече в енергетиката и горива и към 80% Мултинационалки които нямат наши еквивалентиТоест 80% сме зависими от САЩ и сие... тоест сме икономически роби без алтернатива
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 115руснаците никога не са се сражавали с американско оръжие през втората световна воина , хода на воината се е обърнал когато руснаците пускат на въоръжение легендарните катюши
70
5
 
3
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Ако Щатите и Великобритания не бяха дали голямо количество оръжие на Сталин,Хитлер щеше да превземе Москва.А и суровата зима помогна на руснаците.
69
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DreamTheaterТочно обратното е! САЩ и Британия са чакали Хитлер да унищожи СССР, а след това те него.Чак когато СССР печелят Битката при Курс и минават в настъпление, 1 ГОДИНА по-късно се открива втория фронт срещу Германия, защото САЩ и Британия се загрижили за Европа да не попадне ЦЯЛАТА в съветски ръце. Общо взето САЩ са следвали - двама се карат, третият печели! И днес това важи в пълна сила - ЕС срещу Русия, печели ТПИТ-САЩ.
68
4
 
23
 
! Отговори
русофил преди 8 години
в дън земя да пропаднат янките
67
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се учудвай на такива материали - ние сме България, а не Русия.Тук все пак може да се пише.Но медиите са руски, така, че не се чуди ;)
66
32
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 8 години
Много си глупав бе, пич!Как са ти виновни европа и сащ за това, че комунистите ограбват държавата, държат икономиката, фалираха банки и много други дивотии?!Народа е виновен, че не искаше лустрация!Сами сме си виновни, *** смешен!Марш в Русия !
65
5
 
37
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Учудвам се, че такъв текст може да бъде отпечатан в американска колония.
64
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости бе, *** !Американци и руснаци си играят техните игри за надмощие, а останалите не важат в играта!Путин не е никакъв спасител на нищо, а дребно и злобно джудже.Обама прави каквото му наредят белите чичковци.
63
3
 
31
 
! Отговори
Az преди 8 години
Човека си е казал нещата както са си и всички също ги знаем и коментираме по форумите. Само за илюстрация, според руски експерт (забравих му името), САЩ дават тежко въоръжение на Ирак, след което армията на Ирак бяга и го "изоставя" на Ислямска държава и в момента те имат повече оръжие, отколко Ирак. Как става тоя номер, ако играта не се дирижира от САЩ ?
62
2
 
21
 
! Отговори
Kcaniba преди 8 години
Всеки му пределно ясно, че ФАЩ си гонят интересите до дупка!!! Могат да те сринат, могат да фалират корпорация, могат да унищожат държави, могат да затрият етноси!!!Това показва модерната история, това е пътя който те са извървяли за своята 230 годишната история.