Сценарий "чудо за Гърция" – невъзможен

Няма вече обеди в кръчми и агнета с приятели, жалва се грък
22 юни 2015 09:45,
48
Сценарий "чудо за Гърция" – невъзможен
Снимка: Reuters, архив

Френският печат отбелязва "ключовото значение" на предстоящата днес среща на върха на Еврогрупата във връзка с гръцката дългова криза. В навечерието на форума премиерът Алексис Ципрас представи проекти за споразумение с кредиторите на Гърция пред германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва "Фигаро".

ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд бяха настояли Атина да представи до понеделник нова програма за реформи и бюджетни икономии - предишните й предложения бяха отхвърлени на многобройни безплодни срещи, напомня вестникът.

През целия вчерашен ден ангажираните в случая играчи изтъкваха колко е важно да се стигне до споразумение. Въпросът е то да позволи на институциите кредитори да отпуснат 7,2 милиарда евро, без които Гърция може да изпадне в неплатежоспособност към МВФ - с непредсказуеми последици.

Управителката на гръцката национална банка също предупреди, че обратният сценарий би довел до "твърде тежки" последици, се казва в материала.

Над 7000 души протестираха снощи в Атина срещу политиката на драстични икономии в Гърция, напомня "Фигаро".

Независимо дали 19-те държавни лидери от еврозоната стигнат в последния момент до компромис по гръцката главоблъсканица, Атина ще остане задълго тежко бреме за общността. Защото никой не си представя сценарий, в който Гърция се възстановява по чудо - с еврото или без, с помощта на европейците или без нея, пише "Либерасион". Според вестника, днешната криза само е откроила още повече "дълбоките болки" на Гърция - "хищническа, клиентелистка и корумпирана държавна власт, раздут публичен сектор, слабо иновативна икономика".

Друго френско издание - "Монд", описва в репортаж от гръцката столица живота на местно семейство, което "брои всяка стотинка", откакто е задействан предишният план за икономии от 2010 г. Следейки изявленията на премиера Ципрас и на кредиторите, Вангелис и Нанси Маракис "се питат как би могъл да ги спаси" този план.

"Дали ще останем в еврозоната или не, не виждам какво ще промени това. Нямам и едно излишно евро, няма да имам и една излишна драхма. Нямам нищо сега, няма да имам нищо и после", твърди главата на семейството. "Почивките, неделните семейни обеди в скромен ресторант, агнетата, купувани за гощавка с приятели на Великден . . . Всичко това вече го няма", обобщава всекидневникът бита на двамата и двете им дъщери.

"Заплатата ти намалява, а разходите растат. Тогава ти казват да се ограничаваш, за да се подобри положението на страната. Правиш го. Но става обратното - дългът набъбва още повече!", заключава Нанси Маракис пред "Монд".

Над половината французи не искат Гърция да напусне еврозоната - много по-голям дял, отколкото преди три години, когато Европа вече дискутираше за съдбата на Атина, пише френският "Журнал дю диманш". Вестникът цитира данни от анкета на центъра "Ифоп", според които едва 46 на сто от французите биха желали Гърция да бъде изключена от еврозоната, ако не успее да намали дълга си (при 65 процента през 2012 г.).

Хората във Франция "явно са схванали, че разводът с Гърция би струвал къде повече, отколкото да продължи сегашният брак с партньор, склонен да пилее пари, който много е лъгал, но и много е страдал", пише "Журнал дю диманш". Каквото и да стане, нищо не може да промени една основна истина: гърците не биваше изобщо да въвеждат еврото, заявява авторът на анализ в британския "Дейли телеграф". От тяхна страна бе лудост да се откажат от един предпазен клапан, каквато бе независимата валутна политика, и сега те плащат за това безумие с всекидневна и разрастваща се човешка трагедия: намалява очакваната продължителност на живота, расте броят на самоубийствата, също и масовата безработица, хората вече не могат да си позволят ред лекарства, отказват се от операции, а надеждите им се изчерпват, твърди журналистът.

"Гръцкият дълг (. . .) задълбочава пукнатините в ЕС" наред с разногласията по повод притока на мигранти в общността, пише в заглавие "Ню Йорк таймс". "Гърция и Европа поглеждат в бездната; задава се един последен шанс", отбелязва в материал за днешния европейски форум "Вашингтон пост".

Според изданието е ясно за всички, че евентуалният "Грексит" - излизане на Гърция от еврозоната, може да стане "опасен прецедент за валутния съюз" и за "други борещи се с трудностите икономики по южната периферия на Европа". Досега "никой не се грижеше наистина за растеж на производството и на цялата гръцка икономика. Просто хранеха гърците с риба и всякак криеха от тях въдиците", резюмира пред "Независимая газета" руският експерт Андрей Суздалцев.

Европа обаче вижда същински апокалипсис в евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, тъй като има риск да я последват и други проблемни държави, отбелязва вестникът. "Гърция, то се знае, наруши правилата на играта. Но икономическата ситуация вече е тъй напрегната, че няма как да й се поставят по-строги искания и изобщо да се работи с нея постарому", добавя московският икономист Борис Фрумкин.

"Надявам се ЕС да прояви способността си да прави компромиси. Положението на ЕС се подобрява, очерта се известен икономически ръст и съюзът поначало не би желал допълнителни трусове", изтъква специалистът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Какво се обръща бе... Ципрас ги върти европейците както си иска. Отиде при Путин и веднага Европа сви колена. Нали се сещате защо толкова се бавят с решенията...? Не си мислете, че Европа милеят за гърците... Страх ги е да загубят влиянието си в Гърция, защото след тях сме ние, румънците и прочие. Изгонвайки Гърция не само дава много пагубен за тях пример (на нас), а и Европа губи сравнително евтина (за средния стандарт), но за сметка на това страхотна туристическа дестинация
31
0
 
3
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
В ранни времена, човек рядко е имал достъп до храна по всяко време на денонощието:-)))!!! След эалеэ слънце той е търсел подслон а не плячка!!! Палео режима эа гърците, би трябвало да се утвърди от скъпоценното ЕС с Р Е Ф Е Р Е Н Д У М!!!
30
1
 
16
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 32: Мисля, че не са крадци, а мошеници, защото досега няма случай да са накарали някоя страна насила да ползва услугите им. Гърция - също. МВФ и Световната банка отпускат заеми само на който поиска, при ЯСНИ условия. Гърците, когато взимаха и изядоха парите, МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕХА, колко и кога трябва да връщат. Но, не го правят. друг въпрос е, че голяма част от тези пари са отишли у богатите и свръхбогатите гърци. За това, обаче МВФ и Световната банка не са виновни.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГ пенсионер - Имам аз една мечта -бе хубава мечта имаш, но като вземе, че се сбъдне може пак да проклинаш. Защото със сигурно ще ти спретнат такава инфлация, че ще си спомнях с умиление за старата пенсия.
28
4
 
18
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Какво да ги жалим гърците, като доходите им са все още в пъти по големи от нашите?! Ако при тях все още може да мине с доктор, при нас положението отдавна е за поп!!!
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВФ и Световната банка са крадци, това е истината. Всяка държава захванала се с тях не е прокопсала, особено ние от източния блок. Целта им е единстевено да ни държат в подчинение, да ни ограбват богадтствата и нищо повече. В замяна ни подхвърлят трохи!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако не им дадат паричките фалират и нямат пари за следващите пенсии да - това не е лъжа. Гърция е с огромна тежка и ненужна държавна администрация с редица облаги за всеки служител. Отделно имат изкуствено високи пенсии и т.н. и в един момен всички тия пари трябва някой да ги върне.Гърция иска или неиска ще трябва да свали пенсиите и заплатите, защото в единия случаи фалира и няма пари за пенсиите и ги сваля, а в другия кредиторите го налагат, като мярка за да може в бъдеще да си плащат.
25
3
 
12
 
! Отговори
Брак с партньор, преди 8 години
казвате е за предпочитане. Партньора лъже (къде са парите), изневерява (с Путин), бие ЕС (заплашва че ще върне драхмата, и ще си печати колкото си иска), развейпрах, мързелив (яде, пие, дреме, се...е), дава лош пример на доведените ЕС деца(България),пикае в тоалетната без да пуска водата(плещи срещу всички). Но най лошото е партньора(Гърция) е толкова грозен, че вече никой не му ходи на гости (освен щурави селяци), а той вече не може да пее и танцува!!!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, нали в България трябва да се внушава, че навсякъде е зле, навсякъде е криза. За да е покорен и кротък народа. Мисията е успешна.
23
1
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
За излизане от еврозоната "+", за оставане "-". Време за гласуване :)
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига лъжи за състоянието на Гърция. всичко което се пише и говори по нашите медии за тях, не отговаря на истината. гърците си живеят, получават пенсии и заплати, софрите им и сиестите не спират. вчера / неделя/ слушам по хоризонт, че няма пари за пенсиите за м. юни, а пенсионерите си ги взеха още миналата седмица
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Островите не могат да продадат, защото отдавна са разпродадени, изядени и изпити от Папандреувци, Караманлиси и т.н. И там имат Тикви, нищо че живеят по-добре от над.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-лошото е че най-развитата гръцка индустрия "Фабриките за производство на чинии за трошене по таверните" са във финансов колапс и никога повече няма да заработят на пълни обороти.
19
0
 
8
 
! Отговори
те поне си имат тара преди 8 години
тор,анонимен.А ние,поради липса на краставици,таратора го ядем без кисело мляко.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S OGROMNITE ZAEMI IDUPKITE V BEH I NZOK,S NENASITNITE VALZI OT GERB,BALGARIA VARVI PO PATIA NA GARZIA.
17
3
 
7
 
! Отговори
сега преди 8 години
ще има направят разсрочване,та чааааак до време оно.Правнуците на контрагентите ще забравят.А може би и пра пра правнуците.
16
4
 
10
 
! Отговори
olo преди 8 години
Продайте 2-3 гръцки острова и сте уредени :D
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма вече обеди в кръчми и агнета с приятели, жалва се грък. Е НЕМА БРАТЧЕ ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ НА КОРЕМ. НО ПЪК ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ СПЕСТЕЛИВИ ИМАТ ПО НАД 500 000 ЕВРО. ПОЗНАВАМ МНОГО ГЪРЦИ С ТАКИВА СМЕТКИ В БАНКИТЕ. ТЕЗИ ЗАПЛАТИ КОИТО СА ВЗИМАЛИ С ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ НЕЯ СА СИ ЖИВЯЛИ НА ШИРОКО ОСТАНАЛИТЕ СА ГИ СПЕСТЯВАЛИ. РАЗБИРАСЕ ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ СПЕСТЕЛИВИ. А ТЕЗИ КАТО ТОЗИ ДЕТО СЕ ЖАЛВАТ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАТ АГНЕТА ЗА ОБЯД ЩЕ ДУАТ ТАРАТОРО ДА СЕ НЕ ИЗГОРАТ.
14
1
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До 12Българинът не обича да задлъжнява и софрите са основно според чергата му. Това е разликата с гърците и тя е много съществена. За съжаление политиците ни са крадци като техните и това може да обърне лодката. Обикновеният българин не прекалява с агнешкото.
13
0
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Да обвинят прогнозата за времето гърците. Абе може и Брюксел, ама не, най-вече прогнозата за времето.