Без пробив за Гърция, Ципрас не дава пенсиите и заплатите

Европейската комисия ще предложи на Гърция още 35 млрд. евро
23 юни 2015 07:00,
178
Без пробив за Гърция, Ципрас не дава пенсиите и заплатите
Снимка: Reuters

Дискусиите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завършиха късно тази нощ и без пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му, каза литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА.

"Срещата беше добра като процес, но не и като резултат", каза тя и добави, че "много важни са следващите 48 часа". Все още не усещаме, че гръцкото правителство наистина разбира какво . . . може да се случи, ако то не поеме тази отговорност - да вземе в свои ръце бъдещето на страната си, каза Грибаускайте.

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер бе по-оптимистичен. Той изрази увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция. Шефката на МВФ Кристин Лагард каза обаче, че новите предложения на Атина все още не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали. Той заяви също така, че ЕК предлага на Гърция програма за подкрепа на инвестиции в размер на 35 милиарда евро до 2020 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е бил постигнат напредък, но още има много да се работи и изрази надежда, че споразумение може да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви снощи след срещата на високо равнище на еврозоната, че сега топката е "в полето на европейските власти", за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да не стигне до дефолт, предаде Франс прес.

На пресконференция в Брюксел Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост". "За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите. Предпазваме пенсиите и заплатите, предпазваме средностатистическото семейство", каза той и изтъкна, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.

Гръцкият премиер каза, че новите предложения на Атина са били приети от кредиторите "като основа за преговори" и подчерта необходимостта от всеобхватно и жизнено решение, съпътствано от "голям пакет за растеж", съобщи ДПА.

Малко по-късно правителството на Гърция публикува списъка с най-новите си предложения към кредиторите, които настояват Атина да вземе мерки за бюджетни икономии, предаде ТАСС.

"Предложенията на правителството не са част от програмата му. Това е резултат от жестоки и трудни преговори, за да може новото споразумението да не повлияе на трудовите права на нашия народ и да даде перспектива за развитие на икономиката", се казва в съобщението.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да не се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента. Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23 процента. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13 процента, за книгите и лекарствата - 6 процента.

Атина не е приела исканията на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии, на субсидиите за мазута за отопление и на специалния данък върху дизела за фермерите. Вместо това гръцкото правителство предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29 процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От гърците по-мързеливи са единствено комунистите
64
8
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Браво на Ципрас - един велик грък - ( доказано няма български корени в родът си ) Точно така се остояват интересите на народът дал доверието си на Ципрас - Браво - нашите политици са жалки подобия на политици защитаващи избирателите си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
63
2
 
6
 
! Отговори
АТАНАСОВ преди 8 години
До 107 АНОНИМЕН-ТИЯ СИНОНИМИ ПОВЕЧЕ ПРИЛИЧЪТ ЗА РУСОФОБИТЕ ЗА 25 ГОДИНИ САМО ДЕТО ЖЕНИТЕ СИ НЕ ПРОДАДОХА И В МОМЕНТА САМИ ВИЖДАТЕ ДОКЪДЕ ДОКАРАХТЕ ДЪРЖАВАТА . А И ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА МИСЛИ РАЗЛИЧНО ИЛИ ВСИЧКИ ИСКАТЕ ДА БЪДАТ ЗОМБИРАНИ ЛИ ЩО ЛИ ?
62
2
 
11
 
! Отговори
кредитче преди 8 години
Списък на страните по външен дълг в уикипедия. В първата 10-ка са както следва:1-УСА 2-ЕС 3-"Велико"британия 4-Дойче-дойче юбер алес 5-ти тия каде не могат да прават коли6-двуметровите кръвосмесители(холандия) 7- Испания, 8- тия каде могат да прават коли9-Guinness 10-Люксембург. По интересното е БВП-то. Скъпи EU-фили УСА-фили и п...фили,понеже са ви промити малко мозъчетата това май нема да ви каже нищо.Има една дисциплина, която се нарича логика.... е, какво ви говори логиката?
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нееее..... прочетете внимателно абзаца за това на колко процента ще се увеличат данъците на гърците, сравнете ги с нашите данъци и доходи... Ние сме жалки ***, които допускат политиците ни да се гаврят с нас и да живеем скотски, а се присмиваме на гърците, където данъкът е от 0,7 % ?!!? до 8 % за най-богатите. Ей за това ще си останем мизерници.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България парите за пенсии са разграбени, за вдигане на заплати и дума не може да става, а пенсионерите са принудени да работят, младите да стоят без работа. Но по-важното е, че мерките на Гошемия брат се изпълнявът къде стриктно, къде не...
59
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
Каква е тая кифла на снимката бре?!?! о.0
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция да въвежда рублата, Путин е дал съгласие
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С толкова дългове Гърция не е длъжник,а съдружник.Няма да я оставят да потъне.
56
3
 
32
 
! Отговори
Гърците са ОК преди 8 години
Каквото и да си говорим Ципрас ще постигне много повече за гърците, отколкото всички БГ политици през последните 25 години. Не ви ли омръзна предатели като Тиквата и Пръмова да унищожават живота ви и бъдещето на децата ви?Като отидете в Гърция гледайте - по хотелите мръсната работа я вършат българи... от "просперираща" България, а шефовете са гърци от "фалирала" Гърция. Помислете над това.
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас не дава пенсиите и заплатите !!!Нашите като почнеш от Костов до ДНЕС Намалиха пенсиите и погубиха милиони
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите политици не умеят да извиват ръце, защото са без *** и в надупено положение.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо нашите политици не извият малко ръчичките на ЕС -имаме повече русофили от Гърция.Защо са толкова прости и страхливи. Ако пък на ЕС не им пука ще водиме двойна игра,тя е по-печеливша
52
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са наистина жалки, нито са имали 45 комунизъм, в Ес са от 1981-ва и виж до какво дередже се докараха, посмесища на Европа!
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние как ще връщаме 16-те милиарда на Борисов?
50
2
 
27
 
! Отговори
:( преди 8 години
Гърците дори сега са 1000 пъти по-добре от нас българите, да не говорим, че както винаги ще излязат сухи от бурята. Не разбирам защо се радвате???? Май наистина си заслужаваме жалката съдба.
49
1
 
13
 
! Отговори
до 94 преди 8 години
Хайде стига с тези смешни определения "русофили", " американофили", че ставате жалки! Западът цели единствено да спаси полумъртвата си валута и ако нямаше опасност за еврозоната, отдавна да са врътнали кранчето на гърците и сега щяхме да се мерим с тях кой е по-беден.
48
8
 
5
 
! Отговори
96 преди 8 години
Гърците вече яко захапаха пирожката
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта е да си изтеглят парите и да ги завъртят в туризма.Не им трябват мъртви пари на влог в банка.Има определена сума която като достигнат теглещите и ще подпишат споразумение.Броят кеша.
46
4
 
10
 
! Отговори
fastfood преди 8 години
Абе Анонимен74 ти на коя агенция си ***? Гърците са си добре, ще сърбат руски квас вместо вмирисано биг-магче.Ще си имат руски газ вместо шистов такъв(хамерикански).Попринцип хората искат да ходат на моренце в гърция а не обратното(относно визите).USA-lover-и..... на тая измислена държавица от нема и 200 години скоро и идва края, но орисията на Българските правителства е че пак са недалновидни.USA-to ще се приобщи съвсем скоро към държавите от третия свят, където и е мястото.