Криза в Русия ли? Каква криза?

Високи лихви, висока инфлация и нулево брожение срещу Путин
24 юни 2015 15:15,
94
Криза в Русия ли? Каква криза?
Снимка: Facebook

Лихвите в Русия са високи, инфлацията препуска, но докатостраната му изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има каквато и да било криза.

Това може да е перчене, свързано с конфронтацията между Москва и Запада заради Украйна. С удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия и на фона на все още ниските цени на петрола, отказът на Путин да извърши икономически реформи безпокои руските и чуждестранни бизнес лидери, пиша за Ройтерс две руски журналистки - Даря Корсунская и Оксана Кобзева.

Според тях руски представители признават, че икономиката трябва да се диверсифицира, за да се намали зависимостта от енергийния износ, които е основният източник на приходи за правителството.

Президентът надлежно включи призив за реформи в речта си на конференцията. Чуждестранните инвеститори обаче посочват, че Путин години наред е давал предимно напразни обещания за реформи, а високопоставен служител на Кремъл призна неофициално: "Не сме направили нищо за диверсифициране на икономиката."

На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.

"Днес ние - половината от присъстващите тук - не вярваме, че ще има реформи или че ще има политическа воля (за изпълнението им)," посочи бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин Алексей Кудрин.

Той предупреди: "След една година не 50%, а 70% от нас ще мислят по този начин. Не може да се отлага решаването на този проблем още година – две."

Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин, Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система.

Разклатено инвеститорско доверие

Много западни компании останаха в Русия въпреки санкциите, но инвеститорското доверие в Русия намаля, след като ЕС въведе визови забрани и след като замрази активи на руски представители миналата година, а по-късно затегна и санкциите, насочвайки гикъм отбраната, финансите и енергийния сектор.

"Естествено за Русия е важно да възстанови доверието," посочи пред телевизия Ройтерс Ян Колебурн, главен изпълнителен директор на Deloitte в Общност на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски републики.

"Чуваме за необходимостта от продължаване на реформите (...) от гледна точка на бизнеса обаче ние възприемаме подкрепянето на тези реформи като целесъобразно за връщането на инвеститорите в страната," допълни той.

Малцина руснаци критикуват Путин открито, особено в момент на конфронтация със Запада заради Украйна, тъй като в този момент рискуват да изглеждат като антипатриоти. Така няма признаци Путин да се сблъска с улични протести заради икономиката, макар че някои икономисти и опозиционни политици предупреждават за предстоящи проблеми, пишат Корсунская и Кобзева.

"Лошо управление"

Ръководителят на най-голямата руска банка по активи Сбербанк Герман Греф посочи, че правителството е виновно за лошото управление.

Винаги говорим за вчерашната ситуация, за проблемите ни от миналото, но никой не обсъжда нашата бъдеща ситуация, посочи той в Санкт Петербург.

Данните на централната банка сочат, че преките чуждестранни инвестиции са били 21 милиарда долара през 2014 година, което е под една трета от достигнатите 69,2 милиарда долара през 2013 година и дори по-малко, отколкото през 2009 година. Тогава ПЧИ
са били 43,2 милиарда долара.

Задаващите се плащания на вноски за заеми също са проблем за руските компании, а икономиката изпитва недостиг на чуждестранни средства заради санкциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В живота не всичко се изчислява според "американския стандарт".Високите лихви,инфлация не са определящ фактор за народ,който издържа обсадата на Ленинград,Сталинград и който след толкова много жертви излезе от ВСВ като победител.Такъв народ има други "ценности",не толкова "цивилзационни",колкото "общочовешки".Така,че тези анализи в стил "псевдо демократична загриженост и псевдо цивилизационен избор" са безмислени по отношение на Русия
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Russia krajbata e "religia" .
43
14
 
3
 
! Отговори
брей преди 8 години
Dnes.bg пълно с путиноди :))) ах, колко е "хубаво" в русия.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V RUSIA NIAMA KRIZA NITO BEZRABOTIZA.AMERIKA I ZAPADNA SA NA RABA NA KATASTROFATA,NARODA IM E GLADEN I ROVI PO KOFITE ZA ***.
41
1
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До АнонименДо 46 Ако е така както казваш-нямат никакъв проблем!То руснаците не ядат,само пият.Щом и за светлото и топлото няма да се притесняват,всичко е наред!Виж за нас скъпата храна е проблем,щото държим и да мезим!А за тока и отоплението не ми се говори-зимата изправя на нокти 60% от домакинствата ни.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България е по-лошо заплатите по-ниски доста по-висока пенсионна възраст в Украйна е още по-лошо
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убеждавам се че наистина трябва от герба да махнем лъва и да поставим хипопотам. До ушете сме в калта, а сме отворили едни големи уста!...
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНай - върховото ниво е 3 в 1 (Гербер- Ром - Травестит)!
37
2
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
А бе тая статия не беше ли ланска???Поотупана от праха....
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема никаква криза бе,стига лъгали тупани с тупани.Всичко има по магазините и на никой не му дреме от тъпите санкции!
35
8
 
19
 
! Отговори
До всички преди 8 години
До всички които плюят срещу Русия, да погледнат в нета и сравнят пенсиите, заплатите и цените на стоките с тези в България с тези в Русия. Нали сме членове на прочутия ЕгС защо сме след Русия?Щом сме съюз всички в него трябва да са равни с равни доходи и цени. Така беше някога в Съветския съюз състоящ се от 15 държави. Каквато беше заплатата в Русия такава беше и Молдова такава беше и в Таджикистан.Такива бяха и цените.Те в Германия като една държава заплатите в източна и западна са различни.ЕС
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20За рублата не се безпокой. Ти по-добре мисли как БГ ще връща 16 милиарда, които дръпна гурото ви тиквата. А и защо не питате къде се дянаха тези милиарди.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що Европа да не би случайно да не е в Рецесия !Следващите 2-3 години иконом. растеж на Европа нулев...това са данни на Евр. Банка
32
1
 
15
 
! Отговори
ИСКРЕН преди 8 години
В Русия криза няма!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРАбе по принцип си е безсмислено да се коментира каквото и да е под новина за или против едните или другите защото платените налитат като освирепели... ама ти ако си от Несебър ЕДНО ГОЛЯМО СОРИ за тебе... Докато не се научите да работите като хората само смотани туристи ще получавате и после ще ревете че и не идват...
30
5
 
17
 
! Отговори
От казан преди 8 години
Момчета пишет еи каквото иската ама за криза в Россия не може и дума да става...казвам ви го от лични наблюдения ...в Казан нямаме такива проблеми ...да... цените на хран продуктите се качиха с около 10 % ама чак пък криза ...и по лошо сме виждали !
29
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как да пишат положително за Русия като никога не са били там и са ограничени умствено , като простите американци промиват мозъците ! Трябва да пуснат атомна бомба във Вашингтон и нас да ни затрият най добре , няма по продажен и *** народ от българския !
28
10
 
25
 
! Отговори
AmericanLover преди 8 години
Любите американци ***... пичко ви матерна.Абе Анонимен 20...Американските Gaylord Fuckers от къде ще намерият пари да си върнаттехните 18 трилиона долара дългове.Това е най-зле управляваната икономически държава в света.
27
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти да си прочел нещо положително за Русия в този сайт?................просто не искам да чувам за Русия ... искам ядрена бомба в Кремъл ... това би ме зарадвало !
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро не се бях смял така ха ха , големи глупости пишат тук без да зная !!!