Криза в Русия ли? Каква криза?

Високи лихви, висока инфлация и нулево брожение срещу Путин
24 юни 2015 15:15,
94
Криза в Русия ли? Каква криза?
Снимка: Facebook

Лихвите в Русия са високи, инфлацията препуска, но докатостраната му изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има каквато и да било криза.

Това може да е перчене, свързано с конфронтацията между Москва и Запада заради Украйна. С удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия и на фона на все още ниските цени на петрола, отказът на Путин да извърши икономически реформи безпокои руските и чуждестранни бизнес лидери, пиша за Ройтерс две руски журналистки - Даря Корсунская и Оксана Кобзева.

Според тях руски представители признават, че икономиката трябва да се диверсифицира, за да се намали зависимостта от енергийния износ, които е основният източник на приходи за правителството.

Президентът надлежно включи призив за реформи в речта си на конференцията. Чуждестранните инвеститори обаче посочват, че Путин години наред е давал предимно напразни обещания за реформи, а високопоставен служител на Кремъл призна неофициално: "Не сме направили нищо за диверсифициране на икономиката."

На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.

"Днес ние - половината от присъстващите тук - не вярваме, че ще има реформи или че ще има политическа воля (за изпълнението им)," посочи бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин Алексей Кудрин.

Той предупреди: "След една година не 50%, а 70% от нас ще мислят по този начин. Не може да се отлага решаването на този проблем още година – две."

Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин, Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система.

Разклатено инвеститорско доверие

Много западни компании останаха в Русия въпреки санкциите, но инвеститорското доверие в Русия намаля, след като ЕС въведе визови забрани и след като замрази активи на руски представители миналата година, а по-късно затегна и санкциите, насочвайки гикъм отбраната, финансите и енергийния сектор.

"Естествено за Русия е важно да възстанови доверието," посочи пред телевизия Ройтерс Ян Колебурн, главен изпълнителен директор на Deloitte в Общност на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски републики.

"Чуваме за необходимостта от продължаване на реформите (...) от гледна точка на бизнеса обаче ние възприемаме подкрепянето на тези реформи като целесъобразно за връщането на инвеститорите в страната," допълни той.

Малцина руснаци критикуват Путин открито, особено в момент на конфронтация със Запада заради Украйна, тъй като в този момент рискуват да изглеждат като антипатриоти. Така няма признаци Путин да се сблъска с улични протести заради икономиката, макар че някои икономисти и опозиционни политици предупреждават за предстоящи проблеми, пишат Корсунская и Кобзева.

"Лошо управление"

Ръководителят на най-голямата руска банка по активи Сбербанк Герман Греф посочи, че правителството е виновно за лошото управление.

Винаги говорим за вчерашната ситуация, за проблемите ни от миналото, но никой не обсъжда нашата бъдеща ситуация, посочи той в Санкт Петербург.

Данните на централната банка сочат, че преките чуждестранни инвестиции са били 21 милиарда долара през 2014 година, което е под една трета от достигнатите 69,2 милиарда долара през 2013 година и дори по-малко, отколкото през 2009 година. Тогава ПЧИ
са били 43,2 милиарда долара.

Задаващите се плащания на вноски за заеми също са проблем за руските компании, а икономиката изпитва недостиг на чуждестранни средства заради санкциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 26Неприятно ме дразни, че всеки ден пускатe статии за русия.Разбирам, че комунистите обичат русия,Ти да си прочел нещо положително за Русия в този сайт?
24
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Русия!..........на *** в ... нали знаеш !!!
23
5
 
9
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Puin ne e diktator tupoglavci.izbran e s izbori.kakvito shte ima pak i pak i ako go izbirat pak i pak znachi tova e voliata na rusnacite
22
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Жалката бензиностанция", "хипофизното джудже от Кремлин е в дървен костюм", Джуджаев скоро ще изпита "народната обич",с чамадана към Сибир",Въженцето около тънката гушка на джудженцето се затяга...Абе по плащат ли ви за такива изрази , бе? Готови ли ви ги дават или сами ги измисляте? Ако възнаграждението е такова, дето да бе мога да го отхвърля , и аз мога да измислям глупашки изрази.
21
11
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Слава на Русия!
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е последното което ме интересува ...Неприятно ме дразни, че всеки ден пускатe статии за русия.Разбирам, че комунистите обичат русия, но направете специално, комунистическо Dnes.bg и там пускайте тези статии
19
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедният мужик, живеещ само на водка скоро и водка няма да може да си купува. Важното е че *** е велик!
18
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закривай жалката бензиностанция!
17
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закривай жалката бензиностанция!
16
12
 
12
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
кой от вас е бил в Русия да каже???Кой само си чешете езиците...Аз съм бил и ви казвам че една шепа живеят като царе , средната класа има пари но държавата е на светлинни години от Франция и централна Европа затова и самите руснаци обожават да си харчат парите в Европа защото виждат къде е белия свят....
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Поръчкова статия !да бе, толкова много се е стабилизирала рублата, че се чудят отде да вземат валута да си платят дълговете.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Тик Так Ти ли тик так -аше за рублата?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯНе е работа на държавата да отваря заводи, а да създава бизнес среда, за да могат частни лица да го направят. Ти къде си гурбетчия, в Северна Корея или във Виетнам?
12
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджаев скоро ще изпита "народната обич"!
11
19
 
27
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Злият Путин закусва с Украйна. Глупости на търкалета, днес.бг...Истината е, че: - Крим сам реши, че е руски 97%; - украинската хунта изби вече близо 7000 мирни граждани и осакати 2-3 пъти повече. А 700 000 избягаха в Русия; - хората в Донбас вече открито показват негативизъм срещу Путин. Но не защото ги е "окупирал", "нападнал", "бомбардирал", бла-бла, а точно обратното, защото ги ПРЕДАДЕ. Обеща, че ще ги защити, а ги остави на фашисткия произвол на Киев и Вашингтон и си играе на "примирие"
10
13
 
16
 
! Отговори
men преди 8 години
хахаха, голям майтап е тази статия.Абе (dnes.bg ли сте, utre.bg ли?) чудя се защо ви чета просотиите? Ще сърбаме хамерикаската попара ами дано поне не е скоро.И тогава статииките ви ще са "ми кО дЪ праЙм сЯ кЪт тогаА тЪй ни караЪ да пишИм".
9
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук някакъв "СЕЛКОР" е готов да лиже и задниците на ***.Щом е толкова хубаво при алкохолиците с радост ще приветстваме такива като теб " с чамадана към Сибир"Изобщо никой няма та тъжи за такива като теб! Точно обратното!
8
18
 
26
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
Около 10 000 чуждестранни бизнес лидер от 120 държави се събраха миналата седмица на Петербургския Международен Икономически Форум в Русия, познат под името Невски самит. Нямаше нито един обезпокоен, а напротив, всички бяха изпълнени с желание да развиват и разширяват бизнеса и икономическите връзки с Русия.
7
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тик так тик такВъженцето около тънката гушка на джудженцето се затяга.
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин, Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система." Ами това е идеалната почва за всички видове диктатори, ако няма тези условия, няма да го има и др. путин.