САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд

Сайта "Уикилийкс" разпространи нова шокираща информация
24 юни 2015 07:19, Красимир Ангелов
53
САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд
Снимка: Reuters

САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, като това е станало в периода от 2006 до 2012г., съобщава сайта "Уикилийкс", който разпространява секретна информация, получена от анонимни източници.

Разкритията бяха оповестени от френския в. "Либерасион" и сайта "Медиапар". Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс".

Най-скорошният документ е с дата 22 май 2012 г., т.е. няколко дни след встъпването в длъжност на Франсоа Оланд. Подслушвани били не само разговорите на френските президенти, но и на министри и на френския посланик в САЩ.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, твърди"Уикилийкс". В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон заяви пред Асошиейтед прес, че е сигурен, че документите са автентични. Той отбеляза, че предишните разкрития на сайта са се оказвали точни. Говорителят отказа да коментира как "Уикилийкс" е получил документите, но увери, че френската преса "може да очаква още разкрития в близко бъдеще".

От своя страна Белият дом отказа да коментира или да опровергае информациите, според които САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти, съобщи Франс прес.

"Ние не правим коментари по конкретни твърдения, свързани с разузнаването", заяви Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина освен ако съществува конкретна и сигурна заплаха за националната сигурност. "Това важи както за обикновените граждани, така и за световните
лидери", добави той.

Прайс увери, в разпространено снощи писмено изявление, че американските спецслужби не се занимават с подслушване на телефонните разговори на френския президент Оланд, съобщи ТАСС.

По думите на Прайс, контактите на президента Оланд не са и няма да бъдат мишена на разузнавателните служби на САЩ. Оланд реши да свика днес сутринта "Съвет по отбраната", за да оцени естеството на тези информации и да си извади съответните заключения, съобщи източник от Елисейския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисис Нюланд,американски политик и дипломат по адрес на ЕС в прав текст: "Фак ИЮ (ЕС)"
14
1
 
30
 
! Отговори
Конвертируем преди 8 години
Еми какво чудно, чичко Сам требе да е наясно дали лакеите следват предначертаната програма, или си имат и собствена адженда.Демократия, приятели - ко да прайш.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партньорско сътрудничество в рамките на Алианса, бе...
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лавров каза, че се съмнява, че в Париж и днес има нещо гнило, тъй като микрофоните се включват и изключват произволно.
11
1
 
37
 
! Отговори
жеко преди 8 години
когато цру разработели новия ай фон който се отключвал с пръстов отпечатък били много доволни тъй като започнали от цял свят да получават пръстовите отпечатъци на собствениците, единствено от русия започнали да получават отпечатъци от х.йови глави
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11, за това ли всяко едно решение на Путин поставя в позиция шах и мат САЩ. Доказателство е операцията в Крим - мирно, учтиво. Изненадващо за американците като сняг посред лято. А ако искаш по-свеж пример - договорите със Саудитска Арабия миналата седмица в Питер.
9
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123Тотална окупация малчо ти не си преживявал, имаше такава у нас преди 1989 годи, когато правешкия *** Тодор Живков искаше разрешение от Москва за да отиде до тоалетната.
8
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ подслушват и Путин, ама той не знае за разлика от Меркел, Ширак, Саркози и Оланд.
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро като сложат на всички чипове, няма да има нужда от подслушване.
6
1
 
41
 
! Отговори
Важно да се знае преди 8 години
7, не бъдете жертва на шаблона. Краварите в САЩ с всяка година са все по-малко. На мода сега са шофьорите на камиони. Днес това е най-популярната и многобройна професия в САЩ.Шофьорите са като ято.
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tъпи кравари.
4
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са по-долни и от СССР.
3
1
 
59
 
! Отговори
Бочков преди 8 години
Истинска новина ще бъде, ако съобщите кого Не са подслушвали САЩ. Бомбите, подслушването и шантажа са популярни инструменти на тн велика демокрация.
2
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ си убиха президентите Линкълн и Кенеди,избиха индианците,развиха робството като пазарен механизъм,взривиха атомни бомби над мирно население при почти капитулирала Япония,изтребиха чрез военни агресии над 3 млн. души в различни страни за да наложат "американските ценности на свобода",а "Уикилийкс" се хванали за подслушването.
1
1
 
69
 
! Отговори
нищо ново преди 8 години
Е какво му е шокиращото------САЩ подслушват обикновенните граждани по цял сят---та президентите ли няма да подслушват.....Това им е практика....