Аз шпионирам, ти шпионираш

Французите са шокирани от американския шпионаж, но не и от своя собствен
28 юни 2015 20:58,
29
Аз шпионирам, ти шпионираш
Снимка: Reuters

Когато преди 2 години се разбра, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) шпионира европейските лидери, френският президент Франсоа Оланд определи действията на американците като "напълно неприемливи". Размениха се няколко критични слова, имаше леко напрежение и постепенно всичко отмина, припомня сп. “Икономист”.

Подобна реакция видяхме и на 24-ти юни, когато Уикилийкс разкри документи, че в периода 2006-2012-та година АНС са шпионирали трима френски президент – самият Оланд и двамата му предшественици Никола Саркози и Жак Ширак.

Още по темата
След спешна среща на френския Съвет за национална сигурност, Елисейският дворец отново определи действията на американските служби като неприемливи. За “Икономист” протестите този път са още по-странни, защото в същото време френската власт е в процес на узаконяване на широки правомощия за подслушвания на своите собствени служби.

Разкритията от Уикилийкс засега не включват френски държавни тайни. Става въпрос за класифицирани доклади на АНС, базирани на прихванати разговори между френски президенти и други официални лица в Париж, Вашингтон и Ню Йорк.

Сред документите е списък с обектите за следене и техните мобилни номера, в това число и президентския. Оперативен център е американското посолство в Париж, което се намира на една и съща улица с Елисейския дворец.

Някои от докладите на АНС са банални, дори комични. Един от тях (от 2008-ма година) е озаглавен “Саркози счита себе си за единственият, който може да разреши глобалната икономическа криза” - очевидна ирония за високата самооценка, която си дава държавния глава.

Но има и такива, които разкриват сериозни дейности – като одобрението на Оланд за тайна среща с германската опозиция за обсъждане на последствията от излизане на Гърция от еврозоната. Среща, организирана зад гърба на канцлера Меркел.

АНС обяви, че френският президент не е цел и няма да бъде. Но за миналото не беше споменато нищо. Оланд говори с Обама по скандала и резултатът е поет ангажимент практиките от миналото да бъдат преустановени.

Според “Икономист” поведението на французите е леко цинично, що се отнася до шпионирането, най-вече защото техните служби действат по същия начин. Френски официални лица изразиха учудване от силното възмущение от страна на президента, тъй като всички властимащи би трябва да са наясно, че са обект на опити за подслушване. Посланикът на Франция в Съединените щати също заяви, че всички дипломати трябва да работят със съзнанието, че са подслушвани.

Истината е, че Франция добре разбира действията на Съединените щати, тъй като двете страни всъщност обменят голямо количество разузнавателни данни в борбата с тероризма. Данни, събирани до голяма степен и чрез незаконни подслушвания.

Самите френски служби също бяха хванати в крачка от медиите, че провеждат операция за нерегламентирано масово прихващане на всякакъв вид комуникации в рамките на самата Франция. Както казват експертите: “Единственото правило в тази игра е да не те хванат”.

А след поредицата от терористични атаки на френска тероритория управляващи и опозиция дадоха категоричната си подкрепа за широки правомощия за службите да послушват по свое усмотрение. Тези правомощия трябва да се ползват само в борбата с тероризма, но дали ще е така?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поръчкова на САЩ за отвличане на вниманието. Същата статия излезе и за немските служби, когато янките бяха хванати да шпионират Меркел.
16
3
 
0
 
! Отговори
X преди 8 години
До Уточнител Одобрявам руските тайни служби горещо.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От заглавието още е ясно кой поръчва статиите.Надолу няма да чета...
14
2
 
0
 
! Отговори
Уточнител преди 8 години
ПОПРАВКА...между САЩ и ЕС
13
12
 
0
 
! Отговори
Уточнител преди 8 години
И за най-големите балами е ясно, че зад това стоят руските тайни служби, които отдавна са прихванали Уикилийкс, а най-вероятно и са го създали...Целта е да се вкара раздор между САЩ и НАТО
12
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
Еврейските сатанисти в САЩ,Франция и Израел работят съвместно за разбиването на Християнството,християнските ценности и християнското семейство.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютна партенка, ето вижте - не са американците лоши, те всички други правят същите гадости като тях. Смях в залата...
10
3
 
10
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
Даааа винаги извинението е тероризма...
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбирам от тая повърня, е недопустимо някой да обвинява Големия брат, дори това е нагло от страна на францугите. Абе тея хора съвсем си загубиха ума вече, какво става...
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Французите са шокирани от американския шпионаж, но не и от своя собствен"Да, шпионажът е нормално нещо, но когато използваш срещу противник, а не срещу съюзник, с който обменяте разузнавателна информация. Говорим си за подслушването на 3-*** френски президенти, това е прекалено.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO LI GO PODSLUSHVAT--TOI E BOLEN I VSICKO MU E PROSTENO.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи според внушенията на автора единствените които имат право да шпионират са САЩ.Ами да си го напише в прав текст.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С идването си на власт де Гол подчинява всички служби по сигурността на Франция на собственият си комфорт и най-вече да смаже с тях своите политически опоненти. Особено ярко това се проявява след даването на независимост на Алжир. Всъщност може да благодарите на де Гол за "мултикултурализма". Това е негова идея.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма подслушващи и не-подслушващи! Има хванати и нехванати да го правят :)
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА ХА ХА Много ли съжаляваш че си го изпуснал?
2
1
 
12
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ШПИОНИН преди 8 години
Пратете им Петко Сертов франкофона и готово!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А за ПРАЙДА в истанбул НИЩО"Имало ли е? Интересна работа!