Гръцките банки затварят до 6 юли от утре

Ще се въведе и дневен лимит за теглене от банкомати
Обновена: 29 юни 2015 08:08 | 28 юни 2015 22:15,
122
Гръцките банки затварят до 6 юли от утре
Снимка: Reuters

Гръцките банки няма да отворят утре и ще останат затворени цяла седмица - до 6 юли, реши правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансовата стабилност, съобщи електронното издание "Прото тема", цитирано от ТАСС и БТА.

За затварянето на банките съобщи и шефът на "Пиреус банк" Антимос Томопулос след заседанието.

Ще приемем всички необходими мерки, за да избегнем проблеми", посочи финансовият министър Янис Варуфакис след заседанието. По-късно тази вечер се очаква и заседание на правителството, на което ще бъде определен дневен лимит за теглене на суми от банкомати.

Още по темата

Затворена ще остане утре и атинската фондова борса, съобщи Ройтерс, цитирайки финансов източник от индустрията.

На излизане от заседанието на съвета журналистите запитаха Варуфакис дали ще бъдат наложени ограничения и мерки за контрол върху капиталовите потоци.

"Това е въпрос, който ще трябва да проработим тази нощ със съответните институции тук, в Гърция, и с Европейската централна банка във Франкфурт", отговори той.

Финансовият министър и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас казаха, че ще има съобщения след късното заседание на правителството.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни.

Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите. Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с "Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска. Това изправи Гърция пред непосредствен фалит.

Пред банкоматите в Атина през целия днешен ден се извиваха дълги опашки за теглене на пари, а Гръцката централна банка заяви, че полага "огромни усилия" да зарежда машините. Ако обаче ЕЦБ във Франкфурт реши да прекрати спешното рефинансиране на ГЦБ, а оттам и на останалите гръцки банки, финансовият колапс ще избухне с пълна сила, посочват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даваш пари на заем на някой и той ти заявява няма да ти ги върна въпреки, че има възможност да продаде това онова и да ти ги върне!!!!ТОВА СЕ НАРИЧА НЕ ИЗМАМА А ЧИСТА КРАЖБА!
36
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малиииии, не ми се мисли, след 3 часа отваря Японската фондова борса... че и други борси .... Кр.Лагард се върти днеска и дава изявления на ляво и на дясно, че чакала Ципрас да се върне на масата на преговорите.Голям отчет после да дава,щото МВФ е да спасява държави, а не валути... Строс Кан и той нещо се загрижил... Обама и Меркел говорили по телефона... Във сряда с свиквало извънредно заседание на Еврогрупата... Финансистът Джак Лю загрял и той телефона до Париж и БерлинЦипрас подпали Европа
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция да премине на Рубли!!!И без това са повече гъсти с Путин отколкото с ЕС
34
4
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Лимита на специалните кредити за гръцките банки от Европейската централна банка беше 90 милиарда. Гърците са дръпнали до сега 89 милиарда. Банките в гръцко просто не могат да отворят утре по липса на банкноти.Спокойно, обаче- нашите съседи са се насукали за 50 години. Според мен са дръпнали до сега около 450 милиарда. Ще преживеят! Няма страшно. Де на България такъв фалит! Може тогава и за пенсионерите да остане някое и друго евро.
33
3
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Щом Доменик Строс Кан казва значи работата става - гърци срещу евреи!
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИТЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА НАЙ-ХИТРИЯ ЛЪЖОВЕН НАРОД НА СВЕТА ПА ДА ВИДИМ С ЛЪЖА И ИЗМАМА ДОКЪДЕ ЩЕ СЕ ДОКАРАТ!
31
5
 
14
 
! Отговори
Божо преди 8 години
***, грабвайте чадърите, ама не тези , дето убиват писатели, а тези, които ви пазят да не почевенявате и отвън и беж в Гърция на море !!! варуфакис е обещал, че ще приема плащане в референдуми :))) Ако някой ви вземе левчетата на заем и не ви ги връща , ще блеете ли в негова възхвала ????? Загубени, заблудени талибани !!!!
30
1
 
13
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Ако в щатите някой щат изнудва други кредитори, какво става?
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОВЧЕРА РУСКИТЕ ПРОТЕЖЕТА ПИШЕХА: ВЪН ГЪРЦИЯ ОТ ЕС И НАТО А ДНЕС ПИШАТ НЕ МОЖЕ БЕЗ ГЪРЦИЯ :DDDDDDD
28
3
 
3
 
! Отговори
ИСКРОФ ВАЛК УОЛСТРИД преди 8 години
КТБ КУПИ ТАТЕ БАНИЧКА ше отвори ГАРЦИЯ СЛЕД СЕДМИЦА пей сърце шапка на тояга 1 неделя ДА СИ ПОЧИНЕМ МАКЛО АС после ша отворим
27
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хи-хи...Що ли ми се струва, че тайничко завиждате на гърците, може би за това, че трябваше да се опълчите и вие срещу доста неща, но нямате куража да го направите!
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами си режат клона гърците. Вместо да намалят пенсиите, например на до 500 евро макс и др. икономии - те се правят на горди. След тази една седмица, неработна за банките може да стане страшно за тях, ако ЕЦБ не им осигури финансиране да посрещнат ликвидните проблеми, които биха последвали. Ако референдума е отрицателен - Гръция ще Гръмне и ще е аут от световната карта.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХераклитЕвклидФалитКормид
24
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ ДА СЕ МАХА ОТ НАТО ЗА ДА МОЖЕ ПУТИН ДА СИ НАПРАВИ БАЗИ ТАМ!!!КЪДЕТО ИМА РУСКА БАЗА ТАМ ПУТИН Е СЛОЖИЛ РЪКА ВЪРХУ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СПРАВКА УКРАЙНА И СИРИЯ!
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН В ГРЪЧМУЛАНДИЯ ПРИКЛЮЧИ!!!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След референдума ще има нов референдум а именно: Дали Гърция да мине на Гевро или Гавро та дали банките ще отворят изобщо не е сигурно вече !
21
3
 
11
 
! Отговори
55 преди 8 години
До Анонимен 33След, има - няма 20 -30 години ша са упраят...
20
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 27 напротив , няма да потъне а ще се оправи даже , държава бес собственна валута е васална държава и управлявана от друг , гърция ще си върне драхмата и ще се оправи
19
3
 
7
 
! Отговори
55 преди 8 години
До брейСЕГА БЕ *** !!!
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не ги плаши! Свикнаха, вече 5 години ги изнудват, 1мил. и 500 хил.са безработни вече от 3-4 години и нямат пукнато евро. Преди изборите ги заплашваха,че нямали да имат даже и WC хартия..........А дали някой от вас си спомня за Кипърския проблем и за изнудването преди референдума за приемането на плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан!?.........Евала на такъв народ!!!