Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На поляците препоръчвам в най-скоро време да съборят Освиенцим, защото са го освободили руснаците.
63
3
 
7
 
! Отговори
Първо руснаците преди 8 години
Поляците да поставят условие първо руснаците да си възстановят паметниците на Сталин, а после те да пазят сталинските в Полша. Тъй де, руснаците защо си отрекоха генералисимуса, а очакват от другите да го тачат?
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете за битките на Българската армия /ген.Колев/ с в Добруджа.Срещу кой чужди войски нападнали България е водил битки през първата световна.Защо никой не знае,
61
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия да си гледа жалката и смешна *** и да престане да се меси в работите на други държави! Пияната руска *** не разбра, че света не им е бащиния......
60
5
 
10
 
! Отговори
По-точно преди 8 години
До Анонимен Два милиона избягаха от "руския модел" на капитализъм, избягаха от беззаконието, от корупцията, от мутрите на Мултигруп, СИК и ВИС, от предателските български политици. Всъщност и в това няма голяма разлика между България и по-големият ни "брат". Руснаците също бягат и все на Запад - към САЩ, Великобритания, Скандинавските страни... че дори и към България.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиката е за бедните държави. В света има няколко богоизбрани богати, които са като витрина за останалите и които не се интересуват от политика, защото живеят добре. Там са парите и благата за богатите, които спазват стриктно да не се нарушава статуквото. Без бедните, богатите нямаше да могат да съществуват. Останалото е ала бала за ***.
58
11
 
12
 
! Отговори
SS преди 8 години
Достойна позиция на полската държава! За разлика от нашата, която допуска все още съществуването на паметници на окупатора във всеки град...
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо Варна след ВСВ е преименуван на Сталинград?
56
2
 
5
 
! Отговори
до божо от друг преди 8 години
Демокрацията понякога е много успешна, но в света не е демокрация, а плутокрация.
55
5
 
16
 
! Отговори
Лъвчо преди 8 години
До Анонимен 83Червената армия ни освобождава и от националното ни обединение. Освобождава ни от Македония, Беломорието, Западните покрайнини. Не успява да ни освободи от Южна Добруджа понеже съюзничеството на Румъния с Германия и сражаването на румънци на Източния фронт срещу СССР й попречва. За сметка на това прави отчаяни опити да ни освободи и от Пиринска Македония. Сменят паспортите на пиринци с македонски, но Тито се извръща на запад като фурнаджийска лопата и им бръква в здравето.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 110 никой няма да ти отговори.защото никой не знае или не иска да пише.Българската история услужливо ще мълчи.А за паметник,или плоча на видно място,която да почита смелоста и подвига на Българските Войничета дали живота си срещу чужда армия,нападнала България през Първата световна война.Защо никой не пише .Знаете какво е станало но....не ви изнася ...да пишете...
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тъпо. Какво полезно постигна властта в Полша с това?
52
2
 
4
 
! Отговори
до 64 сороски трол преди 8 години
Спирам да споря с неграмотни хора. Такива които не правят разлика между Амуниции /за коне/ и муниции /бойни припаси/. Прости и невежи ,но нахални !
51
3
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До ВасилевВасилев, ти "бивше" ченге ли си ??? Умен си, обаче защитаваш една обречена теза , ЗАЩО ??? Комунизмът винаги е катастрофа !!! Демокрацията понякога е МНОГО УСПЕШНА !!! Бъди българин, успех !!!
50
4
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Пояците трябва да се харесат на САЩ. Не само паметници ще събарят, ами и .... нали ще правят прави ако трябва... :)) След тях сме ние... :)
49
1
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 8 години
Имах предвид ,че кой живееше по-добре ние / колонията/ или СССР / метрополията/ ? Има ли случай в света ,колонизаторите да живеят по-зле от колониите?! Тогава как точно ни е ограбвал Съветския съюз ?!
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато и да се заличи всичко свързано с пияните *** ,все ще бъде късно .
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е генерал Колев?Какво е направил за България?
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е генерал Колев?Има ли паметник в родната ни България.?Защо няма и защо идо днес не се говори за него?Какво е направил през ПСВ първа световна война
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родените след 1989 година нямат право да пишат за социализма.