Гърция обмисля удължаване на банковата ваканция

Атина вероятно ще е принудена да въведе паралелна валута
6 юли 2015 18:13, Бойчо Попов
37
Гърция обмисля удължаване на банковата ваканция
Снимка БТА

Гръцките банки ще останат затворени още поне няколко дни. Aтина ще издаде днес нов указ за удължаване на банковата ваканция с най-малко още няколко дни, предава Ройтерс, позовавайки се на банкери.

Все още не е ясно какво е решението на централните банкери на Европа, които трябва днес да вземат решение дали да увеличат лимита на спешната помощ.

В неделя вечер Ройтерс предаде, че ЕЦБ вероятно ще запази равнището на спешното финансиране за гръцките банки на досегашното ниво, след като в неделя гърците отхвърлиха приемането на спасителния план за страната, предложен от кредиторите. Действията на ЕЦБ ще позволят на гръцките банки да имат малко време, за да използват вече одобрените 89 млрд. евро. Същевременно ще могат да гарантират, че банките остават затворени най-малко за през следващите дни.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базирната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро за Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с Международния валутен фонд и партньорите на страната от еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕLA и последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще изведе страната от еврозоната.

По-рано в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от ЕЦБ, не може да бъде отписан. "Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваканцуването в люлката на демокрацията продължава, но само на биберон.
8
4
 
23
 
! Отговори
факт преди 8 години
Българският лев се оказа по-стабилен от гърцкото евро!
7
7
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Абе лкато са толкова зле гърците, защо българите там продължават да им мият дупетата?-Там българи няма. Има само ц...ни и някакви лузери от прованса.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислех гърците за хитреци ама съм се лъгал били ***.
5
4
 
19
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
Сега Гърция вече се управлява от Курофакис! Бяга много бързо и застига всеки грък.
4
17
 
8
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Абе лкато са толкова зле гърците, защо българите там продължават да им мият дупетата?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им е честит на гърчулята социализма. Ние го търпяхме 50 - тина години е и те сега малко да го почустват. Нали сме съседи.
2
8
 
26
 
! Отговори
ха така! преди 8 години
Гърците много ме кефят. Доказаха, че са в пъти по-прости от българите.
1
6
 
24
 
! Отговори
факт преди 8 години
Нали много се радвахте на простотиите на гърците. Докараха я до затворени за неопределено време банки и купони - и така до пълния крах на икономиката им.