Гърция предложи: увеличени данъци, намалени пенсии

Страната поиска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро
Обновена: 10 юли 2015 08:45 | 10 юли 2015 07:00, Анисия Иванова
152
Гърция предложи: увеличени данъци, намалени пенсии
Снимка БТА

Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро.

Още по темата

Ройтерс посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1 процент през 2015 г. и 2 процента през 2016 г.

Предвижда се също данък добавена стойност /ДДС/ от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.

Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт /БВП/ от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Гърцияреформинов заем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали имаше ОХI горяха се знамена, а сега пак заеми аз ако съм на мястото на баба Меркел ще им покажа един среден пръст.
25
0
 
28
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Гърците могат да имат този жизнен стандарт само ако вземат пари чрез заеми за пенсии и заплати. Тъй като сега новият заем ще отива за покриване на старите заеми, неминуемо пенсиите, заплатите и социалните ще паднат - в държавния сектор, а също така и в частния, тъй като икономиката ще се свие, а оттам и печалбите. Гърците ги чава нова вълна на обедняване. За последните години доходите им спаднаха 2 пъти, сега ще се случи същото.
24
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрасе,"издокарай"ги с новите 53 милиарда да направиш кефа на стотици милиони хора по света.Каквото можеш"забърши"и от МВФ.Ципрас,ти си велик!
23
1
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
29 Бабо Мравке парите на МВФ са и твои и на Путин и на Китай и на още над 100 държави , всички ли сме лихвари . Какво значи лихвар . Защо ревете сега като хлопна кепенци КТБ , кой е лихвара онези 200 000 българи дето са си вложили парите там ли или държавните предприятия дето имаха сметки там или частните дружества малки и големи борещи се със световната конкуренция . Кажи бе
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някъде да са прокопсали със заеми?Спиралата се завърта все повече и задъжнялостта към лихварите става все повече!
21
2
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
28 Извинявай но си ми много под нивото , ходи върти телефоните по телевизиите , такива като теб нонстоп запушват трафика с телефоните на зрителя или радиослушателя
20
3
 
25
 
! Отговори
дотам я докараха! преди 8 години
"Гордо" надупени елини и елинки!
19
16
 
11
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
БРАВО ГЪРЦИ,ВЗЕМЕТЕ ОТ ЛИХВАРИТЕ ОЩЕ ПЕТДЕСЕТ МИЛИАРДА ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ...АКО МОЖЕТЕ ВЗЕМЕТЕ И ОТ ДРУГИЯТ ЛИХВАР М.В.Ф. ОЩЕ СТО МИЛИАРДА,ВИЕ ЩЕ ИМА ДА ВРЪЩАТЕ ,ТЕ ЩЕ ИМА ДА ВЗЕМАТ И С ТОВА ЩЕ СЕ ПРИКЛЮЧИ.ПРИВАТИЗАЦИЯ НЕ ПРАВЕТЕ ЧЕ ЩЕ СИ СЪСИПЕТЕ ДЪРЖАВАТА КАКТО СТАНА С БЪЛГАРИЯ.
18
3
 
11
 
! Отговори
До Ципрата преди 8 години
А бе Ципра , ко стана ся , май разводче се спретва от булката . Хем без булка , хем и бой ще ядеш от гладните !!!
17
4
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
25 а иначе какво , сега не са ли на дъното , дори да им опростят всичко наистина след 5-10 години без реформи ще бъдат пак на това дередже
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Гърция и за Европа най-добре е излизане на гърците от валутния съюз ивръщане към драхмата. Това рано или късно ще стане - колкото по-рано,толкова по-добре за двете страни.Една драхма = 1 евро в началото. След това пазара показва къде спира драхмата.Когато спре да се дига (както у нас през 1997) се въвежда валутен борд с тази стойност.Всичко друго е реанимация наа умрял.Друг изхд просто няма - някой трябва да си е правил сметки за Олимпиади, Европейски футболни първенства и т.н.
15
17
 
9
 
! Отговори
До Dum-dum преди 8 години
Ах гиди лъжец Сириза ли изтегли тези заеми в Гърция бре тъпчо или десните олиграхични правителства на ПАСОК и Нова Демокрация които теглиха заеми за Германска и Френска вонена техника.Точно Сириза каза че така не може да продължава. Гиди лъжливи герберо-седерасчета
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези 53 млрд. ще връщат част от тези 240 млрд., европейците ще плащат сами на себе си. Тези врътки ще продължат няколко години докато не им опростят дълговете или ги трансформират в инвестиции в някакви проекти за растеж или нещо друго. Аз мисля, че всички схванаха,че няма да си получат парите.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13 За Путин ли пишеш , че той наистина иска да прилапа отново Украйна
12
3
 
21
 
! Отговори
Aнгел преди 8 години
Ко???Nein!!!!!Гордите елини.....виц на годината.
11
7
 
12
 
! Отговори
византийци-нагли преди 8 години
искат 53.5 милиарда евра и да им опростят от тях 30%,досега изпапкаха 300 милиарда евра като половината им ги опростиха,къде дреме тиквата та не иска и за нас 100милиарда евра и 50% да ни ги опростят ние сме най бедната европейска нация с най ниските доходи,имаме ли ципарис в нашата управа или само лакей...
10
2
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
как проплакват гръцките новородени?дааааай! дааааай!
9
0
 
19
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
С тези политици това не може да стане.Виж румънците са на прав път,но там вече крадливите и корумпираните са в затвора.
8
3
 
31
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Държава с над 300 милиарда евро дългове, предлага икономии за 12 милиарда и иска нови 53 милиарда ????????????????? НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ !!!!!!!!!!!!!!!!!
7
2
 
24
 
! Отговори
ХА ХА преди 8 години
До АнонименНе позна! Такава партия, която да се посвети на България няма да намериш! И другото което е, тия 50 милиарда ще ги изпапкат управляващите и за още ще питат, също като гърците!