Германия иска GRExit, за да уплаши Франция

Това ще изкара акъла на французите, убеден е Варуфакис
11 юли 2015 08:02,
74
Германия иска GRExit, за да уплаши Франция
Снимка: архив Reuters

Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврото, за да стресне Франция и да я накара да приеме "модела й на дисциплинарна еврозона", смята бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предаде Франс прес.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска излизане на Гърция от еврозоната, или GRExit, за да "изясни нещата по един или друг начин", пише Варуфакис в британския вестник "Гардиън".

"Убеден съм, че германският министър на финансите иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да изкара акъла на французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона", пише Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложенията на правителството на Ципрас към кредиторите на Гърция (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Кредиторите реагираха положително на предложенията, които ще бъдат разгледани днес от финансовите министри на еврозоната.

Вчера парламентът на Франция, която е втората най-силна икономика в еврозоната, прие реформи, целящи да съживят икономиката на страната, която страда от нисък растеж и висока безработица.

Според Варуфакис Германия, която най-силно настоява за бюджетна дисциплина в Европа, иска да превърне Гърция в пример, за да подчини французите. Той пише, че когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г. вместо преструктуриране на дълга й и реформа на икономиката й е бил избран "токсичният" вариант - "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

Откакто СИРИЗА дойде на власт, "голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле, прие GRExit като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство", добавя бившият гръцки финансов министър.
Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

"GRExit ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
До що ли: Щото там няма алчни соросчета, които да печатат пари и да ги раздават щедро срещу лихви
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис ще става финансов министър на Франция.
9
7
 
27
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Защо този умник си запали подметките така скоростно ??? Натвори хиляди идиотии и се измъкна като ... , обаче нагло продължава да плюе тези, които му осигуряват комфортното съществуване на застаряващ самовлюбен некадърник !!!! Да отива да преподава финанси на кравите в Тексас !!!
8
3
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ами то нали това е в основата на капитала. Ако погледнеш първенците на Европа, как си печатат пари, раздават си, трупат си трилиони дългове. После слабите и беззащитни държави го обират
7
3
 
27
 
! Отговори
лоша работа преди 8 години
Първо хитрости и простотии,сега простотии и интриги!Гърците яко ще я закършат!
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямият хубавец бил *** като гадулка. В главата му само заговори и тайни ходове срещу великият гръцки народ който вмвсто да си връща борчовете иска още и още. Германците му били виновни ?
5
4
 
28
 
! Отговори
двд преди 8 години
Този продължава да ръси дивотии, преди ги обиждаше всички, сега ги настройва едни срещу други-няма да му минат номератаГръцката НАГЛОСТ И НАХАЛСТВО НЯМАТ РАВНИ на себе си! Изкарват европейците по-глупави от гърците и АКО Европа РЕШИ ДА ИМ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА, много от държавите ще преосмислят членството си! Всъщност ИЗЛИЗАНЕТО НА ГЪРЦИЯ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ, така ще поемат отговорност за кашата, която надробиха. Те обаче няма да искат а ще продължават да се правят на хитри, за опростяване заемите
4
4
 
33
 
! Отговори
що ли преди 8 години
не излязоха гърците от "лошия" европейски съюз? И да отидат във великия БРИКС?
3
3
 
34
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Другари комунисти от Европа , не мислете , че нещо е забравено от англо-саксонските номера на Западна Европа и големия капитал . Всичко ще им се върне на Гърците и то в голяма доза. Това са финансови акули и банкери от над 200 години и никой не ги е излъгал до сега . Няма да успеят и Гърците . Наблюдавайте как ще изкупят Гърция в следващите години .
2
8
 
34
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
"Гръцки красавец", прилича на мандрил и акъла му толкоз!
1
34
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дисциплинарна еврозона! Находчивият Варуфакис е намерил деликатен и дипломатичен израз, за да нарече съюза с истинското му име. Други го наричат директно "концлагер на 4-я Райх".