Севт Трети напуска Лувъра, лети за Америка

Изложбата ни в Париж ще бъде закрита на 20 юли
15 юли 2015 20:20,
22
Севт Трети напуска Лувъра, лети за Америка
Снимка: Министерство на културата, архив

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН скоро ще отлети от Лувъра в Париж за американския музей "Пол Гети" в Лос Анжелис.

Главата на Севт Трети бе основен акцент в изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", която бе открита на 14 април във един от най-големите музеи в света във френската столица.

Още по темата

Експозицията ще бъде закрита на 20 юли. Главата на тракийският владетел обаче ще продължи представянето си и ще е част от откриващата се в "Пол Гети" на 28 юли изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят".

Безценният ни артефакт ще бъде изложен в престижния американски музей до 1 ноември, като в експозицията ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността, съобщиха от министерството на културата.

Организатори на тази забележителна изложба са музеят "Пол Гети", Фондацията "Palazzo Strozzi" - Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

Междувременно изложбата ни "Епопея на тракийските царе", включваща 1629 експонати от фондовете на 17 български музея, и през последните си дни и часове в Лувъра продължава да се радва на невероятно голям интерес, отбелязват от Министерството на културата.

Средно на месец от 700 до 750 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на най-прочутия и най-посещаван музей. Желание и готовност да приемат скоро изложба с тракийските ни съкровища и с най-новите находки на българските археолози са изявили през последните месеци и от много европейски страни и световни музеи, сред тях е и Британският музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Къде са кинтите?
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
otletya za da ne se varne-KAKVOTO DOKOPAT AMERIKANCITE NE GO VRASHTAT.
2
4
 
6
 
! Отговори
до Одигей преди 8 години
Живо ме грее, че светът ги вижда в разни музеи, които обират печалбата срещу нито пукнат лев за България, а докато обикалят музеите, родните музеи губят пари. В останалите държави съкровищата си стоят по музеите и светът идва и си плаща да ги гледа.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Севт 3ти отдавна е отлетял от тоя свят, както и съкровището му отдавна е в нечия частна колекция.