Севт Трети влезе и в метрото в Париж

На станциите вече има постери за "Епопея на тракийските царе“
24 апр 2015 20:01, Елка Василева
16
Севт Трети влезе и в метрото в Париж
Снимка: Министерство на културата

Рекламни пана и постери за забележителната ни изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", открита само преди седмица при изключителен интерес в Музея "Лувър", вече са монтирани и в станции на парижкото метро, сред тях са и "Бастилията" и "Венсен", съобщи Министерството на културата.

На постерите за изложбата в метрото, в която са включени 1629 експоната от 17 български музея, е бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН - уникален шедьовър на античното изкуство.

Още по темата

Както е известно, бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт III, открита от българския археолог Георги Китов (1943-2008), е основен акцент в експозицията ни в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи, посочват от министерството.

Афиши и рекламни постери за впечатляващата наша изложба в близките дни предстои да се появят и в други, ключови станции на парижкото метро - като част от комуникационната кампания на Музея "Лувър" за популяризиране на експозицията "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България".

Пътникопотокът в метрото във френската столица е приблизително от 4 до 4,5 млн. пътници на ден, а това ще рече, че изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", наредена в прочутото крило "Ришельо" в Лувъра, ще се радва в близките седмици и на още по-голяма посещаемост и ще бъде оценена по достойнство сред многообразието от интересни и стойностни културни изяви и събития в Париж, се казва в съобщението.

Съкровищата на траките, бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН и най-новите археологически открития в България ще бъдат в Лувъра до 20 юли 2015 г., където ще могат да бъдат разгледани и оценени от най-многобройната музейна публика в света.

Като се има предвид, че средно на ден от 20 до 30 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на прочутия музей, при желание всеки може лесно да пресметне поне приблизително колко много ще са ценителите на изкуството и античността, които ще имат възможността да се запознаят с великолепната ни изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", която, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година, посочват от Министерството на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
15
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
СЕВТ Е ГОЛЯМА РАБОТА!!! В БЪЛАГРИЯ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ВЪВЪДЕ ОТНОВО ХОРАТА ДА НОСЯТ ТРАКИЙСКИ ИМЕНА!!!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
alkapone преди 8 години
Все пак мизериятА ТАМ се е зародила
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франсетата са като останалите еврогейци - ходят по кръчми, мачове, гей-паради и пр. благини. Никой не ходи по музеи, най-вече защото един билет там е 50 евра.Изкуството е за шепа богати ***.Народът тъне в мизерия и простотия.
5
4
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Тракийското ни изкуство е хилядолетно.Известно е отдавна по света.Някои местни нашенски парвенюта,които сега са на власт,решиха да открият...топлата вода,като се спазариха с франсетата да им го покажат там.Е и какво от това.Разглезените французи,само им е до нас,голям праз като видели Сефт в Лувъра.Аз пък съм го виждал в музея в Казанлък,където го изложиха след като професор Китов го откри.Тогава Веждито се правеше на мултак горкия,сега тръгнал...реклама да ни прави.
4
6
 
23
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Браво на Вежди Рашидов, може да е от турски произход, но е по-голям българин от повечето българи.
3
7
 
23
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
Вежди Рашидов не бе прав , че не плати хонорар на " Юан Кокузел " след което се извини и за обидните слова но , направи изложба в ЛУВАРа - меката на световното изкуство . Свалям му шапка на Вежди Рашидов - все пак е отличен скулптор !
2
10
 
19
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Веждито го видял един човек в Парижки обществен клозет да си пъха тракийска керамична статуйка в гъ*а и да и говори на френски .
1
23
 
24
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Браво на Траките, браво на Българите, да живеят Турците.... А за Вежди - Оставка !!!