Еврогрупата дава 7 млрд. заем на гърците

Кредитът ще поддържа Атина, докато се договарят подробностите
16 юли 2015 17:36, Бойчо Попов
20
Еврогрупата дава 7 млрд. заем на гърците
Снимка: Архив Reuters

Финансовите министри на еврозоната се съгласиха да отпуснат 7 млрд. евро заем на Гърция, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с решението.

Заемът ще бъде обявен официално в петък, след като парламентите на страните членки гласуват спасителния пакет, който премиерът на Гърция Алексис Ципрас подписа в понеделник, добавя източникът, пожелал анонимност. Той съобщава, че заемът ще бъде отпуснат от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM) - както вчера препоръча и Европейската комисия (ЕК).

Кредитът ще помогне на Гърция да изплати 3,5 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ) в понеделник и ще поддържа Атина, докато Ципрас преговаря за подробностите от новата тригодишна спасителна програма на стойност 86 млрд. евро.

По-късно новината беше потвърдена и от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Той е съобщил за решението пред членове на бюджетната парламентарна комисия на германския Бундестаг.

Страните в Европейския съюз (ЕС), които все още не са членове на еврозоната, ще бъдат освободени от рисковете по този кредит, като за гаранции се използва печалбата от сделки с облигации на ЕЦБ, пояснил е Шойбле.

Минути по-късно и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също потвърди за отпускането на сумата.

По-рано днес Съветът на  финансовите министри от еврозоната (т. нар. Eврогрупа) даде принципното си съгласие  за новата помощна програма за Гърция със срок на действие от три години. По-рано положителна оценка дойде и от ЕК.

Атина прие първия пакет с четири мерки навреме и "по един като цяло задоволителен начин“, заяви говорителката на ЕК по икономическите въпроси Аника Брейдхарт.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
повторение преди 8 години
докато Русия даваше - имаше СИВ...А сега докато Германия дава - ще има ЕС...
14
0
 
1
 
! Отговори
Тома преди 8 години
Малка корекция- некомпетентни.Защото съм грамотен.Поздрав
13
0
 
1
 
! Отговори
Toma преди 8 години
Тук в този форум има двама дежурни трола, дето пишат дразнещи становища - за това им плащат. Няма аналитично мнение или компетнтно становище- вж. "Боко" , "Тиквуна", "..Те гърците са добре -ние сме зле.." и т. н. Спирам да чета форума, осмърдян от некомпетнтни и платени ***, дежурни от сутринта.Подканвами другите да преоценят наБлюдението.Поздрав
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко не работи с милиарди и за това са жалки пенсии и заплати в България !Занижил ни е до левчета и в какво ЕС сме незная , последни но в ЕС да дават пари за някой път !
11
2
 
4
 
! Отговори
Koko преди 8 години
"Money for nothing ..."
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано се оправят завалиите, че и ние много цоцаме от тях.
9
1
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
до сега се пазеше в тайна от гърците,че са роби..вече им е позволено да го знаят...и помен няма да остане от досегашния им живот..узо и сиртаки ще останат красиви спомени
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ 7 МИЛИАРДА КАКТО СЕ КАЗВА ДЖОБНИ ПАРИЧКИ ЗА СЕМКИ. А ПОСЛЕ ЩЕ ИМ ИЗСИПЯТ ОСТАНАЛИТЕ 85 МИЛИАРДА. НЯКОЙ ДА НЕ СИ ПИМИСЛИ ЧЕ СА МИЛИОНИ. НЕ!! 85 МИЛИАРДА. АКО СЕДНЕТЕ ДА ГИ БРОИТЕ ДО КРАЯТ НА ЖИВОТА СИ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГИ ПРЕБРОИТЕ КАМО ЛИ НЯКОГА ДА ГИ ВЪРНАТ ГЪРЧОЛЯТА. ДОКАТО СА ЖИВИ ЩЕ ИМ СЕ НАЛИВА КАЦАТА БЕЗ ДЪНО А ВИЕ ЩЕ ГИ ГЛЕДАТЕ КАК СИ ПИЯТ УЗОТО И СИ МААТ СИРТАКИТО И ЩЕ СИ ОБЛИЗВАТЕ ЛИГИТЕ. ЧЕСТИТО ТАРИКАТЧЕТА. А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА СЕЛЯНЧЕТАТА ТЕ ЩЕ ВИ уПРАВЯТ НА ЗАДНА.
7
3
 
5
 
! Отговори
ало енергото ли сте преди 8 години
Кой стои зад държавните и частни лихвари, кой, това е по важното, ха познайте кои са те ?
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврогрупата дава заем с парите на данъкоплатците, за да плати Гърция на частните лихвари. С нашите пари спасяват частни банки вместо да отпишат дълга.
5
12
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
ЦИПРАС ДОКАРА ПАРИ В ГЪРЦИЯ, А ТИКВАС ДОКАРА БЕДНОСТ В БЪЛГАРИЯ-Искаш да кажеш, че при Съсела и Орехчо България е била богата просперираща държава с 5000 лв. средни заплати и 2000 лв. пенсии! Явно много те е напекло днес слънцето!
4
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Където е текло -пак ще тече-Където са текли много заеми, пак ще текат заеми - и така до пълнато разруха и обедняване на Грухландия
3
2
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
IZWIWAT NI RACETE...DAITE POWECHE I DA POCHWA 3 SWETOWNA...
2
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където е текло -пак ще тече...Ама хората си имат Ципрас а ние-Тиквас...
1
7
 
10
 
! Отговори
V . Katsolanis преди 8 години
cudna novina , ya mas ! buzuki i uzo , zivot e prekrasen .