Ципрас направи големи промени в правителството си

Уволни министри, несъгласни с приемането на реформите
Обновена: 17 юли 2015 21:50 | 17 юли 2015 21:41, Виктория Тошкова
94
Ципрас направи големи промени в правителството си
Снимка: Архив Reuters

Чрез преструктуриране на кабинета гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опитва да преодолее вътрешнополитическите си проблеми. Късно в петък вечер той замени многобройни критици на своята политика  в собствените си партийни редици със свои близки последователи, предава ДПА.

Както се спекулираше от няколко дни в Атина, енергийният министър Панайотис Лафазанис освобождава поста си. Той е един от най-шумните противници в рамките на партията СИРИЗА и предвожда лявата платформа (радикалното крило на партията). Лафазанис често се противопоставяше открито на Ципрас и в сряда дори го призова да не се съгласява с предложението на кредиторите.

Неговата позиция заема Панос Скорлетис, на 53 г., който досега бе министър на труда и социалната политика на Гърция. Той също е противник на споразумението с Брюксел. „Нека кажем ясно, тази сделка не е нашата сделка“, заяви той преди дни. Въпреки това по време на заседанието в сряда той гласува за сделката.

Ключова роля в преобразуването на гръцкото правителство се отрежда на новия „супер-министър“ за труда, пенсиите и социалната дейност Георгиус Катругкалос. 52-годишният юрист и експерт по публична администрация, който досега беше заместник-министър на вътрешните работи, ще трябва в бъдеще да изпълнява най-важните изисквания на кредиторите, които вероятно ще се сблъскат със съпротива от страна на населението.

Трифон Алексеидис, заместник-председател на близкия до СИРИЗА профсъюз на данъчните инспектори, ще стане заместник-министър в министерството на финансите под прякото ръководство на Евклидис Цакалотос.

Заместник-министърът на социалните дейности Димитрис Стратулос, който също се счита за един от лидерите на лявото крило в СИРИЗА, също е уволнен. Общо са сменени 10 члена на кабинета – министри, заместник-министри и началници на кабинети.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А знаете ли защо не . Н . Р . Б а. Г. Д . Р беше витрината на комунизма и им се радвахме като идваха на почивка като на западняци едва ли не , . Ами причината е много проста тук нашата номенатура беше не просто по крадлива тя беше и е ужасено много по крадлива от тяхната ,то и за това сега пак сме след всички бивши соц страни
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно си прав . Обаче те поне имаха право на избор ,до известна степен а нас никой даже не искаше да ни пита просто ни направиха роби на безвремието ,и за разлика от гърците ние тук бяхме равни в мизерията и въпреки това си платихме цената а те тепърва ще плащат . А и не ние бяхме витрината а . Г . Д . Р
33
1
 
3
 
! Отговори
пояснение преди 8 години
Драги момчета и моичета, пишещи ТУК:1.Преди 1946 година Гърция беше МНОГО по зле от Царска България.2.След разделяне на Източна и Западна Европа, както СССР НАЛИВАШЕ пари, суровини в НРБ, за да бъде "витрина на социализма", така започна и Запада да налива пари в Гърция и Турция, защото бяха в досег със соцдържава.3.ЗАТОВА Гърция е свиканала НАГОТОВО от 70 години и затова мисли, че ВСЕ ще я 'галят с перце'; ( по същата "готованска логика " и "жалващите за миналото българи" и един определн етн
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се измъкнат пари от народа, трябва диктатура. Следователно това е пътят пред Ципрас.
31
3
 
4
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 8 години
ГЕРМАНИЯ ЩЕ ДОСТАВИ ОЩЕ 300 ТАНКА ЛЕОПАРД 2 НА ГЪРЦИЯ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ.ТАКА ОСНОВНИЯ БОЕН ТАНК НА ГЪРЦИЯ НАРАСТВА ДО 1100 ЕДИНИЦИ, ЗАЕДНО С ПО-СТАРИЯ МОДЕЛ ''ЛЕОПАРД 1''.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре Кипър на Турция за два вагона толетна хартия! А островите на Американските кланове с еврейски имена!Честно казано не ми се вярваше!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един лаф- нов бардак със стари ***. Има още един лаф- старата песен на нов глас. ЕС няма бъдеще, ако не разбере значението им.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с министрите беше лесната част. Следва:- да научи гърчолята да стават сутрин преди 10:00- да почнат да ходят на работа преди 10:30- да не обядват от 11:00 до 14:00- да не си тръгват от работа преди 15:00и т.н.
27
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OXIБългарския политик убива своя народ!Гръцкия политик помага на своя народ!това от някой сидераст ли го научи?
26
2
 
23
 
! Отговори
мдам преди 8 години
Кога успяха да му сменят чипа?
25
2
 
13
 
! Отговори
aaa> преди 8 години
Дали не са му обещали нещо на Ципрас, че така рязко смени сценария ?
24
0
 
12
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Всички диктатори започват така - вътрешна чистка на опозицията в партията.Тея пък направо ме смаяха със "синдиката на данъчните инспектори" :-DСигурно ако не си член, не те назначават за данъчен :-D Ега ти мафиотската държава! :-D
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ако не успее преди това да стане комшия на . Янкович и сем. Милошевич знам ли
22
7
 
20
 
! Отговори
OXI преди 8 години
Много са наивниците от САМО ГЕРБ,това са надрусани щрауси с наврени глави в пясъка.Номенклатурата живее на гърба на Българина!!
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 14 немски града бяха проведени протести на гнева срещу решението за отпускане на нов заем на Гърция.
20
4
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До тяНе само че ЕС е съгласен, ами той я е измислил гаврата. Как не се разбира, че в ЕС ни приеха за да им пазим външните граници и като пазар на по-долнокачествената им продукция. В ЕС няма равноправие и взаимопомощ както навремето в СИВ. Да не се забравя, че членовете основатели на ЕС са бивши колониални държави, а това говори много...
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестите в Германия срещу новия заем не успяха да пробият през брюкселската цензура.
18
1
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Ципрас го очаква въже на уличен стълб...въпрос на време е!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е.то . Ципрас така им помогна че направо ги закопа . Ако не се беше правил на . Че гевара ,цели шест месеца гърците щяха да получат далеч по добри условия .
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо им беше референдума на тия абдали?