Ципрас направи големи промени в правителството си

Уволни министри, несъгласни с приемането на реформите
Обновена: 17 юли 2015 21:50 | 17 юли 2015 21:41, Виктория Тошкова
94
Ципрас направи големи промени в правителството си
Снимка: Архив Reuters

Чрез преструктуриране на кабинета гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опитва да преодолее вътрешнополитическите си проблеми. Късно в петък вечер той замени многобройни критици на своята политика  в собствените си партийни редици със свои близки последователи, предава ДПА.

Както се спекулираше от няколко дни в Атина, енергийният министър Панайотис Лафазанис освобождава поста си. Той е един от най-шумните противници в рамките на партията СИРИЗА и предвожда лявата платформа (радикалното крило на партията). Лафазанис често се противопоставяше открито на Ципрас и в сряда дори го призова да не се съгласява с предложението на кредиторите.

Неговата позиция заема Панос Скорлетис, на 53 г., който досега бе министър на труда и социалната политика на Гърция. Той също е противник на споразумението с Брюксел. „Нека кажем ясно, тази сделка не е нашата сделка“, заяви той преди дни. Въпреки това по време на заседанието в сряда той гласува за сделката.

Ключова роля в преобразуването на гръцкото правителство се отрежда на новия „супер-министър“ за труда, пенсиите и социалната дейност Георгиус Катругкалос. 52-годишният юрист и експерт по публична администрация, който досега беше заместник-министър на вътрешните работи, ще трябва в бъдеще да изпълнява най-важните изисквания на кредиторите, които вероятно ще се сблъскат със съпротива от страна на населението.

Трифон Алексеидис, заместник-председател на близкия до СИРИЗА профсъюз на данъчните инспектори, ще стане заместник-министър в министерството на финансите под прякото ръководство на Евклидис Цакалотос.

Заместник-министърът на социалните дейности Димитрис Стратулос, който също се счита за един от лидерите на лявото крило в СИРИЗА, също е уволнен. Общо са сменени 10 члена на кабинета – министри, заместник-министри и началници на кабинети.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
10
 
! Отговори
OXI преди 8 години
Българския политик убива своя народ!Гръцкия политик помага на своя народ!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе матриошке пак ли тия 16 миларда , бе ти неразбра ли че половината ги зел не сега ами отдавна и то вашата. . Б. К . П .сега просто трябва да се връщат ,ама понеже ,комунист не връща а само зима та затова сега ще ги връщаме всички. То и с другата половина пак така там последното ви чудо . К. Т . Б .е.всеки ден ли да ти го повтарям та да може червения ти мозък да го схване
13
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 37 Като го гледам , май това му е целта !
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато гъркът се гледа в огледало, вижда или Александър Велики, или Колокотронис, или (поне) Онасис. Но никога Карагъозис... - Обаче в действителност е Карагъозис, който бленува, че е Александър Велики. Карагъозис с многото професии, многото лица, постоянния глад и едното изкуство: позьорството - Принципно, гъркът игнорира реалността. Живее двукратно над финансовите си възможности. Обещава тройно повече, отколкото може да направи. Знае четворно повече, отколкото в действителност е учил.
11
1
 
2
 
! Отговори
превъртял преди 8 години
До изнервена може би и профсъюз на профсъюзите
10
2
 
8
 
! Отговори
само факти преди 8 години
Ципрас затвърди мнението ми , че е кукла на конци Ни референдум , ни нищо признаваЕстествено .следва програмата му спусната от Джорджакис Соросакис
9
8
 
7
 
! Отговори
Срамно как ... преди 8 години
... Демокрацията на малка Гърция беше смачкана от Германия, защитаваща интересите на финансовия сектор и на банките. Пораженията, които финансовите министри нанесоха са огромни!
8
3
 
6
 
! Отговори
Ха така ! преди 8 години
зКакво можехме да очакваме - комуниста Ципрас назначил своите си хора сега ,за да може да прави каквото си иска! Така правят комунистите! А когато обърнат колата,другите са им виновни!Съвсем скоро ще я обърнат,нищо не може да спре един комунист!
7
1
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Създадена през 1830 г.на територия,обитавана от нашите предци.Исторически доказано,че елините са дошли от Африка!Години наред представят нашата история за своя и печелят ПАРИ от измислената си история!А сега и да им платим ли?Платили сме с КРЪВ!Платили сме със земите си!Платили сме с хилядите бежанци от тези земи!Оставили там всичко,за да запазят живот и българщината!Крайно време е да събудим заспалата си гордост и да си спомним за дедите,които коваха историята на Европа!
6
1
 
16
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
3."Самият този Маврубир е написал: Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък."П.Хилендарски
5
1
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
2."Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура."П.Хилендарски
4
2
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
1."Но,рече,гърците са по-мъдри и по-културни,а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи.Затова,казва,по-добре да се присъединим към гърците.Но виж,неразумни,от гърците има много народи по-мъдри и по-славни.Оставя ли някой грък своя език и учение и род,както ти, безумни,оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост?Ти,българино, не се ***,знай своя род и език и се учи на своя език!По-добра е българската простота и незлобливост."П.Хилендарски
3
3
 
22
 
! Отговори
555 преди 8 години
До 3 анонименИ от кого си защитават родината ? От тези които ги хранят и поят години на ред !!! Големи циркаджии излязоха, но сега си намериха майстора !
2
2
 
13
 
! Отговори
ЛУПИ преди 8 години
ПРЕВРАТ в грциа хората казана OXI НЕ депутатите каза ДНЕС охи НЕ и сега ги уволняват а ципрас подписа да земи рушфета от приватизацията
1
9
 
17
 
! Отговори
OXI преди 8 години
Ципарис направи богати гърците,а българите духат супата само със забрани.Големите пари от ЕС ги получават "държавните глави" в България,но не и Българина.