Русия сякаш се опитва да вземе страха на цял свят

Путин одобри новата редакция на руската морска доктрина
Обновена: 27 юли 2015 14:28 | 27 юли 2015 09:32, Елка Василева
275
Русия сякаш се опитва да вземе страха на цял свят
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин одобри новата редакция на руската морска доктрина, която предвижда силно руско присъствие в Атлантическия океан като регион от стратегически интерес за Русия, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията този нов акцент очевидно е свързан с безпокойството на Москва от разширяването на НАТО на изток.

За новата доктрина съобщи и самият Путин на съвещание, състояло се на борда на фрегатата "Флотски адмирал на Съветския съюз Горшков" в руската военноморска база в Балтийск, Калининградска област. На съвещанието, според ТАСС, са присъствали още заместник-премиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военачалници.

Главната цел на морската доктрина е да гарантира цялостна, последователна и ефективна морска политика на Русия, насочена към защита на държавните й интереси, е посочил Путин на съвещанието, на което е била обсъдена и одобрена новата доктрина.

Повече подробности за новия документ разкри вицепремиерът Рогозин. Той отбеляза, че новата редакция на морската доктрина ще смени предишната, приета през 2001 г. с перспектива до 2020 г. Промените са наложени преди всичко заради измененията в международната обстановка и укрепването на Русия като морска държава, посочи той. Тя е изготвена с перспектива за 20 г. напред.

Според Рогозин морската доктрина обхваща четири функционални направления - военноморска дейност, морски транспорт, морска наука и разработка на полезни изкопаеми, както и шест регионални направления - атлантическо, арктическо, тихоокеанско, каспийско, индоокеанско и антарктическо. Последното е добавено заради "много събития напоследък в този интересен за Русия регион".

Според Рогозин основни акценти доктрината поставя на атлантическото и арктическото регионално направление. Повишеното внимание към Арктика той свърза с ръста на значението на Северния морски път, което ще изисква възстановяването на флотилията от атомни ледоразбивачи, инфраструктура и повишено внимание към екологията.

Централният печат в Русия публикува днес подробности за промените в руската морска доктрина. "Росийская газета" отбелязва по-специално акцентите върху развитието на атлантическото и арктическото направление, изграждането на съюзнически отношения с Индия и Китай.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран в статията, свързва промените в морската доктрина с "доста активното развитие" на НАТО и "доближаването" на пакта до границите на Русия. Това "безспорно среща отговор" от страна на Москва, подчертава той.

Втори момент според него е връщането на Крим и Севастопол в състава на Русия, което налага мерки за спешното им интегриране във федералната икономика.

Според текста Русия трябва да осигури транспортна достъпност на Крим, пояснява "Комерсант".

По повод Арктика Рогозин изтъква нарасналото значение на Северния морски път и започналия в Русия строеж на нов атомен флот от ледоразбивачи. "Освен това Арктика за нас е свободен излаз на Атлантическия и Тихия океан, неограничен от нищо. Естествено и самото богатство на континенталния шелф", обяснява руският вицепремиер.

Доктрината разглежда специално екологическите въпроси, съдържа и нов раздел - за корабостроенето, добавя "Росийская газета".

По тихоокеанското направление, отразено в доктрината, Русия планира да развива приятелски връзки с Китай, по индоокеанското - на първо място с Индия. В заключение се казва, че Русия смята "решително и твърдо" да укрепва позициите си в Световния океан, отбелязва "Комерсант".

"Дългосрочната задача в Атлантическия океан е там да бъде осигурено достатъчно военноморско присъствие" на Русия, пише вестникът. Според политолога Александър Коновалов обаче Русия няма защо да разширява военното си присъствие в Атлантика, защото "няма с кого да воюва там".

За да осъществи тази доктрина, Русия ще има нужда от нов флот, а това е скъпоструващо начинание, казва Коновалов. Русия сякаш се опитва "да вземе страха на цял свят", "но щом няма възможност да се изпълни документът, това не вдига авторитета на страната", набляга той.

Руската федерална програма за въоръжаване до 2020 г. предвижда за нуждите на военноморския флот да бъдат отпуснати 4,7 трилиона рубли. Планирано е моряците да получат 8 ракетни стратегически подводници тип "Борей", 8 многоцелеви атомни подводници тип "Ясен", 14 различни фрегати и 35 корвети, 6 малки ракетни кораба и 6 големи десантни кораба, припомня "Комерсант", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
***, стига с тази US-пропаганда. Русия е бойкотирана от целия Запад, защото отказва да падне на колене и да му посвири на инструмента. Освен това е обкръжена с НАТО-вски бази откъм Европа. Това и останалите 500-600 бази по света какво са, ако не сплашване от САЩ? Хайде стига маймунско облъчване.
165
4
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Русия плашила света, ама света не се плаши от Русия.
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия и сащ са двете страни на една и съща монета, която ще бъде претопена и преобразувана в нещо по-полезно, над света ще величаят осъзналите се и отворилите съзнанието си хора, които имат мъдрост и знания, тези които ще са оцелели след последствията от простотията на тези, които сега са на власт :D
163
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 8 години
*** и половината свят да ''освободят'' пак ще трябва да наемат по-умните от тях да копат полезните изкопаеми...
162
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Русия ще величае над света.Така е определено.Не съм го казал аз,а извисена българка.Сетихте ли се коя е?Следете с интерес и внимание бъдещите събития.
161
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли някаква кенийска отатък океана да успее.И защо в България има само американски войски в момента а няма натовски такива немски,френски,белгийски,английски, полски и да.Този въпрос си задайте и може леко да ви се изясни какво ще следва за фалирала американска икономика.Защо САЩ снабдяват всичките си "съюзници"с оръжие.Има много боб да ядете и демокрацията ще Ви го покаже КАК ДА ГО ЯДЕТЕ.АМЕРИКАНСКАТА ЗАБЛУДА И ПРОПАГАНДА Е НЕЩО УНИКАЛНО ЗА БЪЛГАРИТЕ.
160
4
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Български опитни мишки!!!Това сме ние за янките.Но никога няма да го разберете.Ще Ви гледам как измирате от ГМО продуктите на САЩ.ще гледам как ще напуснат "ЗЛАТНА ДОБРУДЖА"за шистов газ.(уж за независимост на енергетиката).Питайте Кунева що затвори блоковете на Козлодуй.Защото са Руски и са издръжливи,а не американски кекави.Много сте далеч от това какво прави Русия.Ще мизерствате още и още докато Америка ни управлява.В Русия не е стъпвал чужд крак от Наполеон!
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е като сме си го копали ние преди това защо го нямямаше в даржавата . Защо след девети *** са изпратели . Българското злато в москва и защо още е там
158
2
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Много Ви се радвам на болните американски мозъчета.Толкова сте умни колкото 2 ***.В момента САЩ копаят българското злато и си го прибират.Преди ние си го копаехме и даваме процент на Русия като ни сваляше от цената на тяхната търговия с нас.(както правеше с газа за Украйна) преди да се намесят САЩ и да разрушат отвътре Украйна.Либия,Египет,Ирак,Афганистан и прочее държави загубили независимостта си от американските военни интервенции.Всичко е интерес *** на САЩ.ТЕ СА ВЪРХЪТ
157
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари преди да повторите па че . Сащ искат да превземат целия свят ,искам да ви напомня какво представляваше герба на . С . С . С . Р ,в средата под петолъчката седеше земното калбо ........... Това какво ви говори . Ами кой ни говореше за световна социалистическа революция. А кой заграби половин . Европа и пак мечтае за това . К . О . Й ??????????????
156
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново на изток . Те и навремето си бяха същите . Докато нашите тук правеха асамблея на мира съветските ни братя мачакаха студенти с танковете си в прага ,убиваха преследваха само няколко години по рано в . Будапеща и се в името на световния мир . И контрамерки им са същите , сигорно и стена ще построят някъде като в берлин в името на мира
155
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, ФАЩ искат да лапнат целият свят ,та от лакомия са си отворили и ***,не им стигат само устатата.
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свалянето на правителството на герб част от тези контрамерки ли бяха другарио . Виждам че вече почвате да си признавате някои истини . Ето от атака вече си признаха за това че са си ги изработели едни 10 милона . А ти колко ???????????????????????????????????????????
153
7
 
8
 
! Отговори
РУСИИЯ СИЕ ВСЕ СЪЩАТ преди 8 години
агресори .милитаристи .демагози и световни лъжци ! Тези хора материални блага за хората не могат да произвеждат .Те произвеждат само оръжия за масово унищожение и тероризиране на съседите си !АГРЕСОРИ И БАНДИТИ!
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев ти парада на 9- май гледа ди го бе ??? Хахахахах
151
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Кой казва че цял свят се плаши от руските военноморски сили в Западния Атлантик?САЩ са 4 % от населението на Човечеството.Кои други се плашат?
150
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията заглавието е не правилно тавариши джурналисти . ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИСКА БОГАТСТВАТА НА РУСИЯ АМА НЕ ИМ СТИСКА ХАХАХАХАХАХАХ
149
9
 
29
 
! Отговори
баи Ганю преди 8 години
На човек му става смешно и болно когато чете наивните и глупави писания за Русия на хора които нямат понятие от армия и въоръжение.Лигльовци които първи ще побегнат да се скрият.Но тук много знаят и руснаците за тях са наи простите,бедните,ушанките,глупаците и тн.Само че това е безодговорно бръщолевене на на политически ***.Да говориш така за една свръх световна сила е простотия.След като САЩ,Англия,Германия,Франция и др.се съобразяват с нея мислете малко преди да пишете глупости.
148
9
 
23
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Моят син ще учи в Москва. Горд съм. И ще получи по-добро образование от много други прехвалени университети по света.
147
6
 
18
 
! Отговори
Курин преди 8 години
Ах Вова, как им бъркаш в гноясалите хемороидни *** само..... Очень много ги боли, очень.... Възходът на Русия им действа като Доместос на кенефни бактерии.