Нов голям пожар гори в Тянцзин

Китайските власти евакуират хората от района
Обновена: 15 авг 2015 12:44 | 15 авг 2015 11:58, Анисия Иванова
14
Нов голям пожар гори в Тянцзин
Снимка БТА

Китайските власти евакуират хората, живеещи в район с радиус 2 км от складовете в град Тянцзин, където след мощен взрив вече трето денонощие бушуват пожари, информираха Франс прес и ТАСС.

В склад на логистичната компания "Жуйхай" преди три дни избухна взрив, последван от силен пожар.

Още по темата
Според очевидци ударната върна е разбила прозорците на жилищата, разположени в радиус от 2 км и е повредила над 1000 автомобила.

Днес районът бе разтърсен от седем или осем нови експлозии, които причиниха пожари, а на живеещите в радиус от 3 км бе наредено да се евакуират. Те са посъветвани да се отправят към училище, считано за безопасно, и да носят дълги панталони и маски. На пропускателни пунктове към мястото на взривовете са разположени полицаи и войници, а над него кръжат хеликоптери. 

Китайската полиция за първи път потвърди, че в района на мощните взривове в град Тянцзин има токсичен натриев цианид, предаде Ройтерс. Веществото е смъртоносно при поглъщане или вдишване, а при контакт с вода - лесно запалимо. Полицията потвърди наличието на химикала северно от мястото на взрива в промишлената зона на града. Започнато е обеззаразяване на зоната чрез разпръскване на химически вещества.

Според китайски медии с властите се е свързал ръководител на химическо предприятие. Той твърди, че е доставил на логистичната компания "Жуйхай", чиято собственост е избухналия склад, 700 тона натриев цианид. Информацията не е официално потвърдена.

В района днес е спасен още един оцелял, информира ТАСС. 40-годишният мъж е открит на 50 метра от центъра на експлозията.

В района са разпилени химически вещества, много от които могат да бъдат опасни, особено ако завали дъжд, съобщи днес Централната китайска телевизия. Властите обаче все още не са направили пълен списък на химическите вещества в зоната. Рано тази сутрин военни за първи път стигнаха до жилищата, разположени близо до складовете, за да търсят оцелели.

Нивото на замърсяване на въздуха в момента не е опасно, посочи пенсиониран служител на градската служба по защита на околната среда, цитиран от Ройтерс.

Броят на жертвите в инцидента достигна 85, в неизвестност остават 13 пожарникари и неуточнен брой пристанищни работници, а ранените са над 700, от които близо 30 са в тежко състояние. Над 1000 спасители работят бавно в несигурната обстановка, допълниха властите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: пожаревакуацияТянцзин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Видял съм сметката на много комунисти и русофили,но има още много,с удоволствие очаквам срещи с тях.
6
5
 
4
 
! Отговори
до 8 демократ преди 8 години
"Господин демократ" , защо не си вземате редовно лекарствата които ви предписах с рецепта миналата седмица?. Състоянието ви се е влошило, има опастност от сърдечна криза. Веднага започвайте да ги пиете. С уважение: д-р Чук.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ли тоя мъж три дни затрупан на 50 м. от центъра на взрива при избухването на такъв опасен химикал за вдишване е оцелял без кислородна маска и бутилка още,че химикала е взриво избухлив при контакт с вода,а каъв огън е бил,невероятен,че не е пил не е,но все е пишкал да му се не види най-малкото от шубето-голям страх.
4
6
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
КГБ съществува,само ид ..от може да не знае,както и ДС в България.Когато бъдат ликвидирани само тогава ще станат нормални демократични държави,но това в близките години е невъзможно,твърде много комунисти и русофили има които пречат.
3
4
 
7
 
! Отговори
г преди 8 години
До 1Длинная рука КГБ.
2
4
 
5
 
! Отговори
мисли преди да питаш преди 8 години
4, близо до ума е да предположиш, че пожарникарите не биха гасили с вода, ако знаеха какво съдържа склада. Ако гасиш пожар на петролна база с вода явно си ***, защото и децата знаят какви продукти се съхраняват в петролните бази, но какво се съхранява в огромен склад на частна фирма даже и собственика не може да каже веднага в момента на пожара, пък и може да не е на разположение.
1
8
 
7
 
! Отговори
Чафутарник преди 8 години
До 3-ДониГоспод може и да не обича комунисти,но Америка си ги обича.Цялото американско производство е изнесено в Китай.Съмнявам се даже,че тези взривени сгради са американски.Те си имат патент за събаряне на големи небостъргачи,които са застраховани за колосални суми само преди седмица или месец...айде чауУУУ