Председател на парламента и бивш президент на Бразилия обвинени в корупция

Хиляди бразилци се събраха на митинги в подкрепа на Дилма Русеф
Обновена: 21 авг 2015 09:03 | 21 авг 2015 09:03, Елка Василева
1
Председател на парламента и бивш президент на Бразилия обвинени в корупция
Снимка: Reuters

Главният прокурор на Бразилия повдигна обвинения в корупция срещу председателя на долната камара на парламента и срещу бивш президент на страната, понастоящем сенатор.

Службата на главния прокурор съобщи, че председателят на Камарата на депутатите Едуардо Куня е обвинен в получаване на пет милиона долара подкупи в рамките на мащабна корупционна схема в бразилския петролен концерн Петробраз. Прокурорите твърдят, че Куня е получил парите между 2006 г. и 2012 г. във връзка с построяването на два кораба за сондажи на Петробраз. Той е обвинен в корупция и пране на пари.

Обвинения са повдигнати и на сенатор Фернандо Колор ди Мело, който бе президент на Бразилия между 1990 г. и 1992 г., и подаде оставка, след като стана обект на импийчмънт заради корупция. По обвиненията срещу Ди Мело не бяха съобщени подробности в интерес на разследването, посочва АП.

Още по темата

И двамата отричат да са извършили нещо нередно.

Съгласно бразилските закони обвинения срещу конгресмени и други високопоставени държавни представители могат да бъдат повдигани само пред Върховния съд, на който ще му отнеме години да се произнесе, отбелязват информационните агенции.

Прокурорите твърдят, че милиарди долари са били дадени като подкупи, които са включвали плащане на политически назначени мениджъри в Петробраз в замяна на договори на завишени цени. Прокурорите смятат, че част от парите са отишли за кампаниите на управляващата Работническа партия и нейните съюзници, както и в ръцете на десетки конгресмени, които са разследвани. Смята се, че различни компании, включително най-големите строителни фирми в Бразилия, са плащали милиарди, за да получат изгодни договори с Петробраз.

Президентката Дилма Русеф, чийто рейтинг падна до едноцифрено число, не е обвинена, макар че е била енергиен министър и председател на надзорен борд на Петробраз по време на предполагаемите нередности, отбелязват агенциите. Тя отрича всякакво участие в корупционната схема, но ключови представители на нейната Работническа партия бяха арестувани. Русеф многократно е уверявала, че разследването няма да спре.

Хиляди бразилци се събраха в четвъртък вечерта на митинги в подкрепа на Дилма Русеф, но броят им бе по-малък от този на демонстрантите, които поискаха в неделя оставката й, отбелязва Асошиейтед прес.

Едуардо Куня, член на влиятелното Бразилско демократично движение, от месеци създава пречки за инициативите на Русеф в конгреса, докато тя се опитва да прокара мерки за икономии и други законопроекти, целящи да задвижат бразилската икономика, която се очаква да се свие с два процента тази година и отново да бъде в рецесия през 2016 г.

"За Дилма това е позитивно развитие, тъй като Куня бе една от големите заплахи за политическата й стабилност", каза Тиаго Арагао, политически анализатор в базирания в Бразилия "Арко адвайс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари