Екип в ЕС ще се бори с руската пропаганда

Ще окаже подкрепа на независимите медии в Русия
31 авг 2015 21:00, Александър Попов
461
Екип в ЕС ще се бори с руската пропаганда
Снимка: Reuters, архив

В ЕС от утре започва работа екип за комуникация с рускоезични потребители, чиято цел е да даде отпор на руската дезинформация и да подкрепя независимите руски медии, предаде Франс прес.

Екипът е съставен от десетина специалисти по комуникация и рускоезични служители и е настанен в офисите на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел. От утре той ще е напълно оперативен, съобщи европейски източник.

Проектът, който няма определен бюджет, бе лансиран през март от 28-те под натиска на страните от бившия съветски блок, които са особено обезпокоени от действията на Русия в Източна Украйна.

В руските медии този конфликт, в който са убити над 6800 души за 16 месеца, често е описван като борба на потискано рускоезично население срещу "фашисткото" украинско правителство, дошло на власт чрез "преврат" след проевропейските демонстрации на Майдана, отбелязва АФП.

"Не става дума да правим контрапропаганда. Когато обаче бъде необходимо, ЕС ще отговаря на дезинформацията, която е пряко насочена към него", посочи европейският източник.

Целта е да се следят по-добре излъчваните в Русия информации, за да се отговаря по-бързо и на руски език в сайтове и Twitter акаунти на европейски официални лица. Така "проактивно" ще се осветляват "политиките и ценностите на ЕС".

Европейците се надяват да имат по-силно присъствие в руските медии. По този начин официалните представители на ЕС ще са мотивирани да дадат повече интервюта и бързо да вземат отношение в случай, че бъдат намесени.

Екипът също така ще се постарае "да подсили медийното пространство и да подкрепя независимите медии в Русия". Предвидени са и "медийни кампании, обясняващи политиките на ЕС в региона", заяви източникът.

Екипът също ще работи с правителствата на страните членки, за да не забравят стратегическото значение на комуникациите им за и към Русия. Някои страни, като Великобритания, вече са създали рускоезични екипи за контриране на руската пропаганда.

Темата е деликатна за балтийските страни, където живеят значителни рускоезични малцинства, които следят медиите на големия руски съсед.

През април Литва спря за три месеца излъчванията на рускоезичната телевизия "РТР Планета", обвинявана, че прави пропаганда чрез отразяванията си на събитията в Украйна. Решението бе с мотив "подбуждане към агресия и излъчване на тенденциозни информации".

В началото на годината Латвия предложи да се създаде европейска телевизия на руски език за пряко конкуриране на руските телевизии във всички страни, където се излъчват, но предложението не бе подкрепено от 28-те членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още по темата: РусияЕСпропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Евросъюза иска да прокарва без проблем евроатлантическите ценности - хомосексуализъм,педофилия и безнаказано избиване на цивилни по целия свят.
194
0
 
11
 
! Отговори
Говорене преди 8 години
Квото и да говорим бла бла, САЩ са *** навсякъде отдето минахаСигурно Путин е виновен, за големото хамериканско осиране
193
0
 
7
 
! Отговори
На кой му пука преди 8 години
Дреме им на руснаците. А Путин си го премести и вдигна рейтинга с още 5%.
192
2
 
5
 
! Отговори
Мачкай Путин преди 8 години
Мачкай Путин.
191
8
 
4
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 8 години
До от РусияОт известно време насам някаква *** обявява, че живее, я в Москва, я в Санкт Петербург, я в Йалуга, я в Ямал. Така винаги от "първа ръка" биваме осведомявани колко хубаво се живее в Путинистан, колко щастливи и радостни са руснаците и колко не им пука от санкциите на лошия Запад. Или както е казал другарят Сталин по време на масовите репресии през 30-те години "Жить стало лучше товарищи, жить стало веселей". Та и сега така при другарят Путин е много по-добре и по-весело.
190
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин скоро ще разбере, че който *** вади от *** умира.
189
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С путлеровите камъни по путлеровата глава ........
188
9
 
3
 
! Отговори
коко преди 8 години
Руската пропаганда ВИНАГИ е била първото средство за политиката им.Колкото по-голяма глупост сътворят толкова по-силно я повтарят.За това не трябва да им се обръща сериозно внимание.Друг е въпросът как нашите *** с див ентусиазъм се пеняват повтаряйки небивалицитеи лъжите сякаш ще станат истина.Очаквам сега ЗАРЯ<Др.Иванов,С РУСИЯ В Д...ТО да ме изядат.
187
3
 
12
 
! Отговори
От Русия преди 8 години
От 5 месеца съм в Русия. Тук постоянно прииждат украинци да живеят и работят. Само в Севастопол в Крим са повече от милион. Ако толкова воюваха с Русия и се мразеха нямаше да се изселват насам. Донецк си направиха референдум и се отцепиха не искат цяла Украйна да лежи на техния гръб. Украинския президент прави вече 12 мобилизация да праща хора да се бият в Донецката република и никой не иска да ходи. УВИ пропагандата е при нас.
186
2
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До КВА ПРОПАГАНДА ,БЕ..в русия бензина е 35 рубли -0,50евро-1 лв
185
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки пише това, което си вижда от медиите,които ни преподнасят това, което им наредят собствениците имНо е факт, че в Украина са фаши и ставащото в Киев сега го доказва,
184
5
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
Путин работи огледално и прозрачно.живея и работя в москва и всичко знам. Путин е обичан отруският народ.той много направи за руснаците.през времето на Елцин.народа беше много беден и измъчен без бъдище.путин им върна достойнството. и имат бъдище.нама гражданин в русия които да не обича президента си.бях в созопол на квартира стопаните ми казаха.следното.дай бог путин да е жив и здрав да пази света от сащ.какво направиха с арабските страни и с украйна вмешват се и развалят хубавите страни
183
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и брюкселските чиновници са жалки американски ***.
182
2
 
2
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До Анонимен 336Барем да ми пукаше ))))))))))))
181
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А екип за борба с антиамериканската пропаганда няма ли да има? Или американците говорят само истината - Саддам, оръжия за масово унищожение такова. Кой ни е питал дали от нашите данъци да се плащат заплати по 10 хил евро на такъв екип, когато ЕС е затънал в блатото и се разпада и си има съвсем други проблеми.
180
4
 
2
 
! Отговори
КВА ПРОПАГАНДА ,БЕ.. преди 8 години
ВИЖ ЦЕНАТА НА РУСКИЯ БЕНЗИН ОТ ЛУКОЙЛ у НАС И АВСТРИЯ.....И ***...ХА,ХА,ХАААААААААААА....А , ЦЕНАТА НА ГАЗТА...???ТОВА Е РУСИЯ --КВА ПРОПАГАНДА ПОВЕЧЕ...!
179
1
 
1
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До Анонимен 331Дали се усещаш, колко много си прав...
178
0
 
8
 
! Отговори
nikonik преди 8 години
И Русуя и САЩ/ЕС са много напред с пропагандната дейност. 90% от руската пропаганда за запада е чиста лъжа, но и 90% от западната пропаганда - също. Само наивниците смятат, че едните са прави, а виждаш ли, другите криви.
177
2
 
7
 
! Отговори
NATO преди 8 години
НАТО започна най-голямото си "учение" с участие на Украйна в северозападната част на черно море. Медиите мълчат. ИД коли и изгаря живи хора. Милиони са прокудени от родните им места. Стотици хиляди са избити. Дроновете взривяват директно главите на хората с бомба, а ислямистите колят - къде е разликата. А пропагандата е първата стъпка към войната. България е на предната линия, а Русия модернизира ядрените си заряди. Дано ги пуснат обаче над Вашингтон, а не над Европа.
176
3
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Само Путин им е в устите и кошмарите на тия негодници. ЕС и америкосите сами правят реклама на Путин. Първа задача на ЕС е да се справи с арабизацията, ислямизацията и рязкото почерняване на европейското население.