Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)

Децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци, а не...
3 сеп 2015 11:07,
421
Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Човешката трагедия, разиграваща се на южните брегове на Европа, приемащи хиляди бежанци всеки ден, разкри най-истинското, но и най-тъжното си лице.

Лицето на трагедията е малкият Айлан, който едва тригодишен тръгва с родителите си и братчето си. Те бягат от убийствата, насилията и ужасът на войната в Сирия.

Вестник ''Гардиън'' отбелязва, че семейството е бягало от град Кобане. За децата обаче пътят привършва... в морето.

Кадрите с удавените деца се превърнаха в обединителен център за тези, които настояват, че Европа трябва да отвори вратите си за бежанците.

От няколко седмици виждаме снимки на хилядите хора, които се бяха струпали на македонската граница. После гледахме как спяха по пейките в Сърбия. Как се справяха с бодливата тел на унгарската граница. Във вторник централната гара в Будапеща за кратко беше евакуирана. Но една снимка бърка в душата на всеки.

Снимката не е кървава, не е обидна, не е безвкусна, а е просто зловеща. Тя е олицетворение на човешката трагедия, която се разиграва в Сирия и Ирак. 71 загинаха в Камиона на смъртта, хиляди се удавиха, прекосявайки Средиземно море с надуваеми лодки, но снимката на безжизнено дете, блъскано от вълните, беше преломният момент.

Изпълнителният директор на организацията ''Спасете децата'' Джъстин Форсайт беше категоричен, че снимката трябва да подтикне ЕС да се обедини в постигането на решение как да се справи с бежанската криза.

Снимката на Айлан обаче оставя без думи. Защото децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци...

Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката наистина е покъртителна,НО дали господин Обама я е видял?Защото той и заобикалящите го военни концерни носят вина за това.Те създадоха Ислямска държава и продължават да я хранят.Могат да я сравнят със земята само за няколко дни,но не го правят,защото така е изгодно.
136
6
 
2
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
До ПепеПишат, защото са ***!!!!!
135
6
 
12
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Плача за това невинно дете!!!!!!Мир на душичката му!
134
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо стана с бежанците но въпроса е, защо не искаме араби и африканци. Кой у нас харесва арабите? Никой! Колко години като студенти у нас показаха, че е най-добре да си живеят в Бл.Изток. С гадната мусюлманска религия те са огромна опасност защото усетят ли се стабилни и започват да искат джамии, права и т.н. Ние се спасяваме с мизерията и бедността благодарение на Батко и сие. Много са прави Полша и Словакия да не приемат мусюлмани. В главите им е херметик, не искат да се социализират изобщо.
133
19
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Четейки коментарите стигам до извода че хората отдавна са избягали от нашата страна.
132
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците нали са много загрижени за обикновения чвечек от Близкия изток, та чак му пращат хуманитарна и военна помощ. Защо не приемат сега някой друг бежанец, при положение че са колкото половин Европа по население.
131
16
 
25
 
! Отговори
пепе преди 8 години
Покрусен съм от тази снимка, (имам син на тази възраст). Не знам що за хора сте, да пишете за евреи, талибани, политика и пр.Замълчете!!!Амин!!
130
5
 
16
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 175Това че не ти харесва не означава че нещата не стоят така.Преди 10 години това напрежение го нямаше обаче рекламата на западният начин на живот доведе до това че част от хората на ислиама решиха че искат да живеят така , другата част е против и се случват днешните събития. А голямата демокрация се чуди как да реагира щото Унгария за разлика от Франция не е пращала оръжие на бунтовниците в Сирия и с пълно прави може да откаже да ги приема.
129
5
 
31
 
! Отговори
пу преди 8 години
Удваниците не са се удавили бягайки от Сирия за Турция, ами са се удавили в опит да премират през Турция, защото не им харесва там да са бежанци. Виновни за смъртта на децата са САМО родителите им.
128
5
 
6
 
! Отговори
До доктор сърп и чук преди 8 години
Няма нищо общо с исляма. Представи си, че тук се изтупат 5 млн италианци и кажат, че това е тяхната си държава с мотива, че преди 2000 г. тук е била тяхната свещена земя, Римската империя. Американците им дадат оръжия и те ни изтикат в северозападна България в някаква си автомийка и окупират всичко останало - от земята до властта. И периодично ти пращат някой друг самолет, ей така да си знаеш, че трябва да си траеш. Да ти повтарят, че земята не етвойта, макара че е от баща ти. Ще си радостен?
127
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-рано му казвахме "Намерил смърта си при опит за нелегално пресичане на границата". Не ми показвайте сърцераздирателни снимки, защото има много страни около тях които не са във война. Не е задължително да драпат до Европа.
126
12
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 8 години
Дано се затрие тази прокажена земя,втората снимка едвам успях да я погледна!Това човешкото същество е толкова примитивно.А бре каквото и да правите пак нема да си идете с милионите в гроба,не го ли разбрахте бе!Тази година 41 градуса,догодина 60,а по следващата дано всичко приключи за алчния човешки род!
125
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двоен аршин отвсякъде. А Африка? Само защото алчните фармацевти не желаят да свалят цените на лекарствата в складовете залежават милиони опаковки, но не ги даряват като хуманитарна помощ. И нищо - децата в Африка и Азия мрак като мухи заради едната човешка алчност. Всичко е политика преплетена със счетоводство. Човешките души са само незначително неизвестно в уравнението.
124
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като видях статията се обзаложих, че ще е пълно с коментари казващи как великите сили и Израел са убили тези деца. Очакването ми беше напълно оправдано и даже коментиращите си избират нацистки прякори. Еми пичове, как очаквате някой да ви взима на сериозно в този живот.
123
12
 
20
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Когато преди няколко месеца едно "невинно дете" терорист обезглави няколко невъоръжени свещеници и богомолци в синагога в Йерусалим то е разстреляно от израелската полиция. Новината за това "геройство" доведе до това, че палестинците излизат по улиците и празнуват смъртта на евреите и раздават сладкиши на съседите си и всичко това е документирано от западната преса. За мюсюлманите смъртта на неверници е повод за празник, заради това за мен смъртта на тези мюсюлманчета е повод за голяма радост!!
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За един от Форсайтовите казаха,че по време на някаква криза,то една ли беше след войната и след коя ли война,писател-журналист сигурно и общественик за тез години,че бил агент понеже нямали човек за таз дейност по времето на въпросната криза,той като агент дълги години требва да знае кои да разплаче за тез дела и как по технологично распределено време да им набие за тия щуротии и налудничави идеи да тормозят хората по света,ако е той или ако не съфамилеца,известна фамилия са,до един заради едно.
121
9
 
7
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 170Западът ги *** с реклама на по добър живот, а после се оказва, че хората на запад съвсем не са толкова гостоприемни и добри както се опитват да се изкарат
120
7
 
24
 
! Отговори
pool преди 8 години
Отговорността за децата се носи от родителите им. Няма да позволим да се вменява във вина на който и да е европейски гражданин случилото се на това дете. Ако родителите му бяха отговорни, разумни или поне малко далновидни, със сигурност биха могли да предвидят или поне да се опитат, да не допуснат, да се случи тази трагедия. Трябва един път за винаги да се спре с демагогията от страна на всички европейски и български институции по отношение на бежанците, защото това не са бежанци, а емигранти!
119
7
 
18
 
! Отговори
SS преди 8 години
Главният въпрос е защо тези деца бягат от собствените си домове и кой помогна това да се случи.Определено не е Садам Кадафи или Башар по скоро е някой дебел янки с анбиции да наложи разбиранията си на целия свят.
118
2
 
14
 
! Отговори
ABC преди 8 години
До ПичаДа има наши сънародници по света ама те отиват в чужбина легално не пресичайки под формата на тълпи граници на суверенни страни!