Детското страдание, което събужда съвестта ни

"Фигаро": Снимки, които шокираха света
Обновена: 5 сеп 2015 17:43 | 5 сеп 2015 17:37, Анисия Иванова
93
Детското страдание, което събужда съвестта ни
Снимка БТА

Няколко снимки с деца, потресоха света в последните няколко десетилетия, обобщава в. "Фигаро" по повод снимката на малкия Айлян, намерен удавен на турски плаж.

През 1972 г. Ник Ът от агенция Асошиейтед прес снима 9-годишната Фан Тхи Ким Фук, тичаща чисто гола заедно с още няколко деца. Те бягат от село Транг Банг, в Южен Виетнам, където на 8 юни 1972 г. в разгара на Виетнамската война е извършена бомбардировка с напалм.

Докато тича, детето вика "Много е горещо". Косата на момиченцето е опърлена, парчета кожа висят от обгореното й тяло. Нападението е извършено от два самолета на южновиетнамската армия, които смятат, че обстрелват убежище на техните противници.

В действителност те хвърлят четири бомби с напалм по селото и цивилни са тежко обгорени. След като прави снимката, Ник Ът отвежда детето до местна болница. Снимката обикаля света и става въплъщение на несправедливостта, болката и лудостта на войната. Тя поражда международно възмущение и предизвиква смут в редиците на привържениците на Виетнамската война.

На 16 ноември 1985 г. светът е потресен от снимките и видеозаписите на 13-годишното колумбийско момиче Омайра Санчес. Детето става жертва на вулкана Невадо дел Руис, който изригва в Колумбия три дни преди това след 140 години покой.

Тонове пепел и кал - така нареченият вулканичен поток лахар унищожава град Армеро в Колумбия, както и още 13 села и отнема живота на над 23 000 души. Лахарът затрупва къщата на Омайра и три дни детето остава заклещено живо сред отломките и насред кално блато. Снимки документират нейното страдание, но и силата на духа й, когато говори със спасителите си.

Накрая кадрите и видеозаписите показват как детето умира пред очите на спасителите си вероятно от гангрена или от хипотермия. Авторът на кадрите Франк Фурние е искал да покаже, че колумбийските власти не са реагирали правилно на бедствието и не са помогнали своевременно на пострадалите.

През 1985 г. Стив Маккъри прави за Асошиейтед прес снимка в пакистански бежански лагер на 13-годишната Шарбат Гула, момиче с огромни светли очи, изгубило родителите си в бомбардировка в Афганистан по време на войната. Снимката е публикувана в сп. "Нешънъл джиографик" и става сензация.

18 години по-късно Маккъри намира следите на Шарбат, която омъжена и има деца, но така и не е разбрала, че лицето й е познато на целия свят и се е превърнало в свидетелство за ужаса на войната в Афганистан, продължила от 1979 г. до 1989 г.

През 1993 г. Кевин Картър снима в село Айод в южната част на Судан момиченце, което няма сили да стане, изнемощяло от глад заради гражданската война. Зад него лешояд дебне то да умре, за да го нападне.

В. "Ню Йорк таймс" публикува снимката на 26 март същата година. Тя е илюстрация към репортаж за обстановката в Судан. Вестникът получава хиляди запитвания за съдбата на детето и отговаря, че не знае дали то е оцеляло. Кевин Картър получава следващата година награда Пулицър заради снимката, но е упрекван, че е снимал, вместо да помогне на момиченцето. Той изпада в депресия и се самоубива през 1994 г., като се трови с въглероден моноксид в колата си.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,зверче османско,знаеш ли коя е била най-голямата империя?-Монголската на Чингис хан-просъществувала е около 100 години.Османската е съществувала 500.За близо 50000 години човешка цивилизция това е нищо.Цивилизовано е да проумееш,че сме част от човешкия безброй живял на тази Земя,да уважаваш всеки предшественик,да уважаваш успехите,да приемаш грешките,да не ги повтаряш.Всеки човек има усещане за Бог и е пошло да твърдиш,че твоят Бог е истински,а чуждият -не е.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Putin e glavniya vinovnik 4 god podkrepq diktatora ASAD koyto izbi naroda si zaradi ruskite imperski apetiti,ISIDv momenta e silna zaradi tqh ako togava imashe izbori sega nqmashe da ima emigranti
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 43Jivqhte 500 god v Osmanskata imperiya,nito arabite nito evropeyskite varvarski plemena vi posmqha da vi pipat s prust no sega laesh pse takova
27
2
 
19
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Ако и за убитите деца от Източна Украйна толкова статии се пишеха щяхме само за това да четем последната година, но за съжаление финансирането явно не по тази насока и техните животи не са от значение.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Австралия имат най-адекватно решение. Един министър каза нещо от рода: Вие идвате от вашите свети земи в прогнилото ни за вас общество. Идвате за помощ и защита, да ползвате нашите социални и здравни системи, а искате да наложите вашите си правила и обноски.....
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ,37,вие в Анадола не учите ли история?Всяка цивилизация рано или късно търпи упадък,но няма еволюция донесена от варвари.Варварите носят единствено цивилизационен упадък.Не всичко е ядене и раждане на деца.Освен това:пребройте си ядрените глави,моля!Вие 'кво си мислите,че Русия ще гледа как ислямът превзема Европа?!Ще ви изпарят барабар с пустинята,където ви е мястото!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименdo 38 Da da se otvori BELENE no za rasisti kato vas,3 miliona ostnahte no zlobata nqma da vi napusne shte varvi zaedno s vas do ada
23
2
 
12
 
! Отговори
еди кой си преди 8 години
Чиста пропаганда! Опитват се да накарат (иначе меките) европейци да омекнат още-повече и да отворят обятията си за пришълците от съжаление!
22
1
 
13
 
! Отговори
gio преди 8 години
въобще не ги съжалявам. Има толкова много пътища защо точно към Европа. България им била бедна и не искали тук. да беднио сме защото управляващите ни мислят повече за отколкото за собствения си народ.Да бягат в азия да видят там как ще ги приемат, ще ги изколят като спета и след 10 год няма да има и един арабин. Нали знаете защо Китай след толкова пъти завоевание никои не го завоювал найстина, ми просто всичко се асимилира за 20 год.Ислям, шериат в Европа НИКОГА
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Siktir ve gyaur,ovca shte kajesh na bashta si zashtoto te e napravil gay,idi pravi deca EVROPA UMIRA NQMA MLADI A ZEMQTA NE TURPI TOVA EVOLUCIA E TOVA"Трудови лагери доживот е решението. Да се отваря Белене!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименSiktir ve gyaur,ovca shte kajesh na bashta si zashtoto te e napravil gay,idi pravi deca EVROPA UMIRA NQMA MLADI A ZEMQTA NE TURPI TOVA EVOLUCIA E TOVA
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"До 23:задаваш ли си въпрос защо тези хора поемат рискове по пътя на незаконните емигранти?"абе защо не емигрират в други ислямски държави или в африка, където има ислям.Не те дошли да правят шериат в Европа и да налагали ред. Така пишело в Корана.И като станат повече в Корана пише да ви отрежат християнските глави. 500 години пълна амнезия разбираш ли. Ходят, като овци, гледат като овци - пълни овци
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименdo 29 Kakvi tvoi pari ve gladnik nali zatvorihte granicata s tankove i artileriya kato 4e li voyna ima ,takiva ,shtom germancite gi iskat te shte gi priyutqt i shte stanat ravnopravni grajdani na evropa zashtoto evropa zagiva demografskata kriza e 4udovishtno evropeycite sa stari nqma prirast
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бежанци, а дезертьори и трафиканти.Всеки е длъжен да защитава родината си, сега ги хрантутим, а когатодойдат откачалките от ИД ще ги защитаваме защото дори няма да имамеправо да ги включваме в армията.Както писаха по-долу, те ще се чустват по-комфортно в ислямски държави -С. Арабия, Катар, Кувейт - супер богати, дори в Иран да отидат пак няма да бъдат зле.А за нас - Референдум за излизане от Европейския Съюз; и дума да не става заШенгени и други глупости.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23:задаваш ли си въпрос защо тези хора поемат рискове по пътя на незаконните емигранти?Възможни отговори:*** са.Страхливи са и не се борят за дома си.Алчни са и искат лек и охолен живот.Вярват,че са в ръцете на Аллах и той ще ги пази.Имаш ли друг достоен за уважение отговор?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля, моля, каква съвест!??! Нямам никакво отношение към решенията, които вземат някакви ***. Да не са тръгвали изобщо по море - изборът си е бил техен.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"do 25 Da ti go sloja v rasistkiya ,zlobno pleme takova"1. значи в Саудитска Арабия, където ислямът - "религията на мира" не иска да приеме своите, които са на 150км.2. Затова пък Европа трябва да приеме мюсулмани. И го прави.От т. 1 и т. 2 излиза, че ислямската ти религия е толкова мирна, че дори си расист към другите себеподобни.Естесвено, че съм расист, никога няма да понеса да дойдат емигранти и да ми крещят "Шериат" на площадите, а правителството да ги спонсорира с моите пари!!!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
А СНИМКИТЕ С УБИТИТЕ ДЕЦА В ДОНБАЗ И ЛУГАНСК.?НЕ ТРЕСЪТ ЛИ СВЕТЪТ ВИ ?НА ТАЗИ СНИМКА ВИЖДАМ ЧИСТОКРЪВЕН ФРАНЦУЗИН АЛЖРЕЦ ИЛИ МАРОКАНЕЦ НОСИ ДРУГ ЧИСТОКРЪВЕН БЪДЕШ ФРАНЦУЗИН НО ЗА ЗЛА УЧАСТ НА ДРУГИТЕ ЧИСТОКРЪВНИ ФРАНЦИЗИ СЕ Е УДАВИЛ....
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1996-1997 нашите олигарси (тогавашни и бъдещи) заедно със западнитеиграчи на борсата разбраха, че в скоро време България ще приеме закон завалутния борд, и предизвикаха хиперинфлация, политическа криза у нас. Таканашите олигарси се очистиха от банковите си дългове, а запада купи за жълти стотинкинай-апетитните предприятия. В резултат на кризата много хора измряха (буквално) потези години. Нямаше никакво съчуствие от Сирия, Северна Африка. Не е възможно ниеда бъдем само донор в живота.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не бягат в Саудитска Арабия, която е на 150 км, а пътуват в гумени лодки с децата си по 2000км?Малко ли ислямски държави има наоколо, че да идват на пазара в София и да ти говорят, сякаш аз съм чужденеца.Няма европейска столица в западна Европа в която бежанците живеещи от помощите на християните да не искат шериат!! Няма!!Защо, когато САЩ бомбандираха суверенни държави не снимаха детските трупчета и изкормените майки от американския агресор?Защото денс.бг е американска медия...