Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич не е лоша идеята да се изпържат извратените фанатици от ИД. 2-3 ракети и проблема ще се реши много бързо.
16
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Воения министър" към Баце:-Г-н Премиер,руснаците искат въздушен коридор в България!Баце:-Звъни в американското посолство,да питаш шефа кво ще каже,аз съм само премиер на България!След 5 минути "военния" звъни на Баце:-Казаха,че ако разрешим теб ще те уволнат,а мен ще пратат в "Гуантанамо"!Баце:-Медал ще дадат ли и едно "конречюлейшън" да кажат!"Военния":-Казаха,че си им исчерпал комплектите с медали,всички ги имаш,ама за теб ще доставят нов модел!Баце:-Кажи на руснаците,че не може!
15
2
 
15
 
! Отговори
онз преди 8 години
почва да ми писва "специалисти" всеки ден да плямпат за "тежките танкове абрамс" и "тайфуните" ...курск бил тайфун, донской тайфун,а у наща "слава" готвача бърка шкембето с моторница. в аонсу така ли не ви научиха да си пишете домашното , ***
14
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те тези нищо друго не може да измислят,те са само по унищожението на хората,Срамно е как може хора със разум ,да симпатизират на тази наистина обременена от престъпници руска нация.....
13
7
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Както казваше покойната ми баба :От една малка държава в Арабистан ще се разпали голяма война. Много мъже ще умрат. Седем жени ще се карат коя да пипне дръжката на брадвата в двора, белким мъж я докоснал някога. Руски коне ще са на паша край Дунава. Така казваше баба ми.. аз мислех, че става дума за Ирак. Но и Ванга беше казала :Когато падне Сирия...
12
4
 
41
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Дали корабите няма да продължат към Сирия,а подводницата да свърне на запад,към корените на проблема и да го реши окончателно?
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днеска дадоха снимка на британската подводница , смешна работа , също като иранските , но иранските са направени за персийския залив дето е плитко..
10
3
 
10
 
! Отговори
онз преди 8 години
абе кви са тия глупости дмитрий донской и юрий долгорукий не са тайфуни
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина за какво ще пращат подводница в Средиземно море, като тя може да затрие щатите и от Северно море. Ако беше ракетният крайцер Москва, който преди две години, разгони натовската ***, която щеше да напада Сирия.
8
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да дойде в България да ни от отърве от Базите на СаЩ и *** еничарите
7
11
 
55
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Все някой трябва да се справи с ИД!Очевидно само на руснаците им стиска.
6
4
 
64
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Коалицията "срещу" Ислямска държава откакто действа, ислямистите разшириха завладяната територия. От тези действия ще се запомнят двата въздушни удара "погрешка" върху настъпващата иракска армия и бомбандировките над кюрдите и войските на Асад - единствените реални противници на Ислямска държава. Сега, когато руснаците са се заели сериозно да ликвидират тези изчадия, създателите им - САЩ се чудят как да ги защитават и затова пречат на руснаците.
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA YA PRATYAT V MEKSIKANSKIYAT ZALIV I VSICHKO SHTE SE UREDI.
4
17
 
65
 
! Отговори
морски преди 8 години
Слава на Русия!
3
20
 
64
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Един нещастен български министър имал съмнения за оръжие в самолетите. Ами ако съмнението му е просто реверанс към американците. Къде захвърля близките ни вековни отношения с Русия. Некадърен министър, некадърно правителство. Работят за американските интереси, работят срещу Русия, със сигурност народа няма как да подкрепи такова продажно правителство.
2
11
 
15
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Чуков, ако си казал тези простотии, веднага тичай при лекар и право в лудницата.
1
19
 
14
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До СТРАНДЖАТАМоже би освен Сирия са решили да затрият и някоя друга държава...