Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
18
 
5
 
! Отговори
до 681 преди 8 години
Тая подводница никога няма да влезне в Черно море, защото ще си остане пленник при евентуален конфликт.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
681, твоята фантазия е много богата, бъди айляк
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя чуков никога не ми е вдъхва доверие ... ама сега съвсем се е изложил
34
8
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
До 681да, и турция и гърция като страни от нато ше го пуснат да мине босфора.. дали случайно нема да му гръмне единия торпеден апарат лекичко :)
33
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъл заплашва региона с ядрено оръжие.
32
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди малко капитана на подводницата е излязъл с официално съобщение във Фейсбук, че се връщат защото е установил, че водката няма как да им стигне чак до Сирия.
31
1
 
3
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен60мауий, а представи си другото, изведнъж да се окаже че "анонимните" са един компютър в неква редакция некъде из прованса. ше изпишат кофи мастило за борба с проруската пропаганда :))
30
1
 
11
 
! Отговори
дик преди 8 години
абе много се издигна Бетинчето бе!ЕДНО време беше само омлетчийка и нанадолна ***
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подводницата карала хуманитарна помощ !!!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се впрягайте, използват го за транспортен кораб. На отиване ще оставят пушки, а на връщане ще качат бежанци за Сицилия. Ще изкарат някой лев от цялата работа.
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не ходят пак норвежците да я вадят като Курск...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз ползвам тор" не работи в булгаристаня............о не ... леле колко си потаен :)))
25
6
 
1
 
! Отговори
джейнс дефенс преди 8 години
много е на далавера да се превозват стоки с атомен крайцер. поддръжката му е толко без пари че повечето от тях ги претопиха на джезвета..тоест или е некв мега важен товар или вариант б - ще товарят асад и семейството му и право на садовое колцо
24
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са тръгнали да евакуират сирийският сатрап Асад
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости на търкалета ... както се казва.
22
11
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
представяте ли си сега некой да прати мейл че в коментаторските рубрики плашат с война и пропагандират антисемитизъм, и ДАНС да почнат да проследяват IP адресите на анонимните и не чак толко анонимни потребители. колко анти-ционисти ще им спре кабелната не е истина ...предполагам ви е ясно "на всички" че "аз ползвам тор" не работи в булгаристаня :)
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това явно е някаква ултра тайна операция на невидимия путинов флот, разгадана от мегадешифровчика Чуков.
20
3
 
22
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Меча е ИЗВАДЕН от ножницата..... сега накъде ще бягате *** ционистки????
19
7
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
До ммруснаците са елиминирали парния двигател., радиото и електрическата крушка тука. кажи го на франсетата и ингилизите тва за пиратите и рашка
18
3
 
1
 
! Отговори
onz преди 8 години
32. цитира спецификациите на донской преди прехода към клас борей , който е де факто носителя на булава-та. т.е. каквото русняка е позволил да пише в педоуикия нашия го е изтъркал, полирал и е импровизирал изказване. прочие , експлоатацията на подводници не се препоръчва даже и според руските книги, при дълбочина под 2х дължината на самата лодка. тааа...явно тия самолети дето не ги пуснахме са ги натоварили на таа дивна субмарина щото нема отде да минат :)