Бразилия пред строги икономии, избягва рецесията

Ще има съкращения на разходите на стойност 7 млрд. долара
15 сеп 2015 19:28,
4
Бразилия пред строги икономии, избягва рецесията
Снимка: bgonair.bg

Бразилия предприема мерки на строги икономии, за да избегне рецесията. Правителството обяви пакет от съкращения на разходите на стойност 7 млрд. долара, които трябва да запълнят дупката в бюджета на страната за 2016 г.

Бразилското правителство обяви и планове за набиране на още 8 млрд. долара чрез връщането на непопулярния данък върху финансовите трансакции, който беше премахнат преди осем години.

Мерките на правителството целят да се съживи икономиката на страната и да се излезе от рецесията. Управляващите също така страдат от спада в рейтинга на президента Дилма Русеф, който достигна историческия минимум от 8% през последните месеци.

Драстичните съкращения ще ударят земеделските субсидии, инвестициите в инфраструктурата, държавните заплати и премии, както и финансирането за общественото здраве и евтините жилищни програми. Правителството ще намали данъчните субсидии за химическата промишленост, ще отмени връщането на данъци за износителите на промишлени стоки и ще вдигне данъка върху капиталовите печалби на до 30%.

Мерките включват намаляване на броя на министерствата от 39 на 29, както и съкращаване на 1 000 работни места в публичния сектор и замразяване на заплатите на останалите държавни служители.

Икономиката на Бразилия пострада от края на бума на световните пазари, докато корупционният скандал около държавния петролен гигант Petrobras намали доверието на инвеститорите.

Критиците на президента Русеф също я обвиняват в политически грешки по време на първия й мандат, включително намесата й в пазара на енергия и провала й да контролира инфлацията.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
Комунистката Дилма до къде ги доведе?