Мощно земетресение разтърси Чили – 8,3 по Рихтер!

4,5-метрови вълни цунами заливат брега на град Кокимбо
Обновена: 17 сеп 2015 10:39 | 17 сеп 2015 07:00,
17
Мощно земетресение разтърси Чили – 8,3 по Рихтер!
Снимка: архив, Reuters

Мощно земетресение с магнитуд 8,3 бе регистрирано в Чили, последвано от няколко силни вторични труса, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Сградите в столицата Сантяго се разлюляха, а в пристанищния град Валпарайсо зазвучаха предупредителни аларми за опасност от цунами. Първият трус бе регистриран минути преди 20 часа.

За момента се съобщава за най-малко петима загинали и евакуация на около един милион души.

Чилийските власти издадоха предупреждение за опасност от цунами по цялото крайбрежие, а САЩ издадоха предупреждение за Хавай. Няколко часа след земетресението вълните заляха част от бреговете на страната.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че "са възможни смъртоносни вълни цунами в голям район". Дори Нова Зеландия, която се намира на повече от 9 500 км от епицентъра на земетресението, е обявила тревога за цунами.

Военнонорският флот на Чили съобщи, че 4,5-метрови вълни заливат брега на град Кокимбо.

Националният център по сеизмология на Чили първоначално обяви, че земетресението е било с магнитуд 7,2, но според Геофизичния институт на САЩ магнитудът му е 8,3.

Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км.

Чили е страна с висока сеизмична активност. В края на февруари 2010 г. в страната заради земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер загинаха повече от 500 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янките пак пуснаха ХАРП да проверят дали работи.
9
1
 
15
 
! Отговори
bg преди 8 години
Ако у нас удари 8,3 тухла върху тухла няма да остане
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - Сградите там се строят като в Япония, тъй като са земетръсни зони. Така, че нормално е да няма жертви при такова качествено строителство или да са сведени до мининмум. Дано да няма повече жертви. Освен това Чили преживя подобно опустошително зетресение през 2010 /мисля имаха над 500 жертви тогава/ и може би са си взели поука относно строене,евакуиране на хора, аларми за предупреждение и т.н.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господи, помилуй тези хора.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е бита карта. Вижте унгарската граница и какво чудо става там. В България те влизат безпрепятствено, има още 2млн. 1/10 да останат в България - това е краят на тази жалкарска държава.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези далеч по-нормално биха се интегрирали в Европа ако дойдат като наистина нуждаещи се след като държавата им е пометена от земетресението. Съпоставям ги с икономическите имигранти от Афганистан. Все пак дано никъде такива неща не стават...
4
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 години
Значи бягат, време да им предложим убежище в спокойна Европа
3
2
 
15
 
! Отговори
Ken преди 8 години
Статия, пълна с противоречия:"Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км. Трусът е бил на дълбочина 25 км"
2
12
 
42
 
! Отговори
inatut преди 8 години
читава държава, развита икономика и здраво строителство. такъв е резултатът, когато си изтребиш комунистите - развитие и просперитет.
1
0
 
28
 
! Отговори
Тлъб преди 8 години
Няма данни за пострадали и щети а са загинали трима души ?