На изчезване! 74% по-малко скумрия и паламуд

Извънреден доклад сочи, че рибата намалява драстично
17 сеп 2015 21:14,
22
На изчезване! 74% по-малко скумрия и паламуд
Снимка: Reuters, архив

Рибните запаси са намалели значително в световен план, се посочва в извънреден доклад на природозащитната организация WWF, съобщи българският й офис. Проучване на екоорганизацията е установило, че за последните четири десетилетия морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при някои видове риби спадът е с до 75 на сто.

Според публикуван днес доклад "Жива синя планета" тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни. Проучванията показват, че едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, е регистрирало спад със 74 на сто. За периода между 1970 и 2012 г. общите рибни запаси са намалели с 49 на сто. Изследвани са 5 829 популации на 1234 видове риби.

За спирането на опасната тенденция световните лидери трябва да положат усилия, така че възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да се превърне в приоритет при изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк, посочват от WWF. Преговорите за нов глобален договор за климата също са важна възможност за твърд ангажимент за опазването на океаните, отбелязват още от екоорганизацията.

В рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения, посочва Марко Ламбертини, генерален директор на WWF, цитиран в съобщението.

Според Екатерина Войнова от българския офис на екоорганизацията е много важно граждани да настояват за действия от страна на политиците, но в същото време да се замислят и за собственото си поведение като потребители.

Според нея изборът на риба и рибни продукти, който правим в ежедневието си, влияе пряко върху състоянието на запасите от морска храна в океаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ покрай всичките тези полезни неща, които изброи, пропусна да кажеш, че месото на рибата е пълно с пластмасови микрочастици, които са канцерогенни.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яжте риба! Много омега мастни киселини, витамини, лесноусвояем белтък, микроелементи - фосфор, йод, цинк и т.н. Антиоксиданти-и! Абе да ядем, ама тя скъпа! При соца имахме "Океански риболов" и скумрията струваше 0.70 лв, сафрида - 0.60, писията - там някъде, ама калканът скъп! 5 лв килото! И го продаваха на приятели! Пушената и веяната скумрия - по 1.70. Калмарите (знам, че не са риба, де!) бяха по 1.40. Нямаше белтъчен глад. Не консумацията от хората унищожава рибата! Замръсяването на екосистем
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете рибата, вее !!!
11
1
 
3
 
! Отговори
X преди 8 години
Коментарът беше изтрит от ***, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко, което се счита за нормално на тази планета, кара останалата част на Вселената да настръхва.
9
1
 
2
 
! Отговори
любопитен преди 8 години
Всъщност какво означава "извънреден" доклад? Мониторингът над рибата не е ли постоянен?
8
8
 
6
 
! Отговори
биров преди 8 години
човечеството е на ръба на масово унищожение,тези се притеснили за рибите,ако хората уммрат ще има много риба
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пластмасата и токсините, изхвърляни в моретата и океаните са враг номер 1 на рибите
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичкото Индианец сега разполага с Сонари и Радари като Гармин но по лошото е че Грипосват и Тралосват с Мрежите Статията изобщо не ме Учудва
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те делфините не си тръгват, ами излизат на сухо. Щото не могат да се палят.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Che i platikata...napulniha iazovirite s tazi gad...che i somut ne iska da ia iade...
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** набиват като разпрани.Колко храна мислите консумира арабин или африканец със 5-8 шишкави жени и 40 деца ?
2
7
 
34
 
! Отговори
рибар преди 8 години
Ейй спомням си скумрията беше 0.80 лв. за килограм, а филето и 1лв. пушената 1.20 за килограм. А сега мина цената и на свинското месо, сякаш е хранят в морето. И по онова време скумрията беше единствения продукт които беше замразен. А сега рядко нещо не замразено. Пред всеки кантар имаше дъска и нож вземаш колбас режеха и двата му края въпреки че бяха с канап вързани. Сега са с тел и никой не го реже. Продават ни го на цената на сухата луканка. Колко тел и на каква цена го продават от 2 на 25лв
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като нема риба - и рака е риба. Справка - риболовен сезон 2015 от яз. Кърджали.