Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ

Вторият по значимост командир в ИД е от чеченско-грузински произход
20 сеп 2015 14:55,
334
Главорезът Омар Ал Шишани обучен на "занаята" от САЩ
Омар Ал Шишани. Кадър: YouTube

Вторият по значимост командир в редиците на "Ислямска държава" Омар Ал Шишани е бил обучаван от американски командоси, твърди американското издание "Бизнес инсайдър".

През 90-те години той участва в руско-чеченските войни, а след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на четири години - от 2006 до 2010 г., военната част, в която е бил причислен  Ал Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части, споделили достоверни източници пред изданието.

"Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той беше ученика за пример", коментира американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с Ал Шишани в грузинската армия.

"Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото ни беше необходим в Грузия", казва официален грузински представител от министерство на отбраната.

По-късно Ал Шишани изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция се отправя към Сирия.

29-годишният мъж е от чеченско-грузински произход. Истинското му име е Таркан Батирашвили и е един от най-разпознаваемите членове на "Ислямска държава".

Той е най-известният военен командир на екстремистката групировка и се нарежда под №2 две в йерархията на организацията, веднага след халифа Абу Бакр ал Багдади.

Ал Шишани ръководи успешни военни операции за екстремистите в цяла Сирия, също както и част от акциите в западната част на Ирак.

Меиждувременно днес стана ясно, че 75 сирийски бунтовници, обучени в Турция от САЩ и съюзниците им да се бият с групировката "Ислямска държава", са влезли в Сирия.

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдул Рахман посочи, че бунтовниците са преминали от Турция в Сирия с 12 превозни средства, оборудвани с картечници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чеченците са поданници на Путин, а тука се опитват всики главорез от тях да го щемпеловат със "сделано в США" !
149
1
 
7
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Niakoi zashto ne osudi USA v strasburg?????? Suzdava teroristi.bez da iska ne oneviniava prestuplenieto
148
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция, положи първия камък в изграждането на първата от четирите планираната АЕЦ "Аккую". проекта се оценява на 19 милиарда евро.Турция издигнат четири мощности за производство на енергия от 1200 MW. Очаква се, че след завършването на атомната централа "Аккую" ще генерира около 35 милиарда киловатчаса годишно.Турският министър заяви, че в днешните реалности на една страна не може да се развива без ядрена енергия. целувайте *** на боратино от банкя ис и оставайте в каменната ера
147
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
229.Шишани е на 29 години ?Кога е обучаван от Брежнев. Ама изкукахте да се доказвате !
146
6
 
4
 
! Отговори
морски преди 8 години
мужик от Чечня..
145
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиста руска ***--с брада ,бе....кво му се чудите!
144
4
 
26
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Толкова *** коментари има тук. Естествено песани от дрогирани "нежни евроатлантици" по български казано "***". Изключително долна, продажна , пропаднала в морално отношение ***.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква Сирия,,кви казаци????? Лелееееее...човек, мн си зле! В главата ти е голяма каша.
142
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам само, че кавказците мразят руснаците, и в Сирия на своя територия ще ги смелят на пюре :)
141
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народният съд е положително явление в най-новата ни история! Помислете само, в ония времена разни кметове, чиновници от министерства, шефове на полицейски управления, околийски (областни), политически играчи......каквито гадове са сега, и преди са били същите! Именно тогава народният съд ги попилява! Е как да не се зардва човек на тази справедливост!!! До този момент са дерибействали, нооооо идва народният съд! Абсолютно правилно е било!!!! Разстрел или затвор! И сегашните това заслужават.
140
1
 
37
 
! Отговори
сулак преди 8 години
Значи толкова са го обучили краварите щом яде бой и в Чечня и в Грузия. Сега ще яде бой и в Серия.Руснака както може да пие така може и да се бие.
139
7
 
32
 
! Отговори
Соросоид преди 8 години
Статията е долна антиамериканска пропаганда! Тоя е обучаван лично от Путин, ама Путин му е говорил на английски, за да го заблуди! А преди това е обучаван от Брежнев! Комунистите са виновни! И е ***! Американските инструктури са го обучавали на икебана и демокрация.
138
2
 
40
 
! Отговори
отлуната преди 8 години
Ама не само този ***, цялата тази банда главорези са рожби на американските спецслужби.
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо статията е преписана от Златко?Искаме *** елк.вас. да я препише с треперещо копито и жално увиснали рогца!
136
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно икономическо и военно обединение на Азия (от едната страна Китай, вече равностоен икономически на САЩ и от друга Русия и Иран, богати на ресурси и оръжие) ще погълне Европа по мирен път - чрез бизнеса. Това не е в интерес на САЩ. За да не стане това необходимо е постоянно да се внеся хаос и екстремизъм на колкото се може по-голяма част от територията на Азия.
135
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И децата вече разбраха, че ИД се финансира и подкрепя от Съединените американкси щати.
134
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията показва две неща: САЩ са обучавали грузинци да се бият против Русия и са създали ИД ,за да разтурят Сирия!
133
0
 
31
 
! Отговори
Kukuvci, преди 8 години
Абе вие болни в главите ли сте? Ако Асад бил свален, нямало да стане това и онова... Като че, ли защитавате мисия свише написана на скрижали че, Сирия трябва да бомбандира до пълно изравняване със земята и тотално преселение на народа, понеже господ така е наредил... Кой ви е казал че, Асад трябва да бъде свален?Не разбирате ли че, това е последният бастион на цивилизованост в този регион! Диваците са тези които искат да го "демократизират" като Либия, а не тези които го защитават!
132
12
 
0
 
! Отговори
онз преди 8 години
а колкото до народния съд, наследниците на хората които са го организирали освен оная си работа и тая на началника в ръце друго не са хващали, така че се съмнявам че след като измрат хардкор комунясите до 5 години, ще има някой оправен достатъчно да знае от коя страна е правилно да се държи пушка. така че в тоя народен съд освен да ви вариме за мас ,друго едва ли ще се случи.
131
10
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
До BURZUMдаже и американците накараха сърбите да ни нападнат непосредствено след съединението, а шести американски бомбардира току що обявилите независимост Грозни и Тбилиси.