Лукашенко спечели убедително с над 83% от гласовете

Очаква се ЕС да премахне санкциите срещу Беларус
12 окт 2015 10:37, Анисия Иванова
22
Лукашенко спечели убедително с над 83% от гласовете
Снимка: Bulgaria On Air

Настоящият държавен глава на Беларус - Александър Лукашенко, спечели нов мандат на президентските избори. Той е събрал малко над 83 процента от гласовете. Въпреки убедителната победа редица неправителствени организации обвиняват властите в Беларус, че е имало редица нарушения в провеждането на изборите.

В провелия се вчера вот са участвали 51 процента от регистрираните в списъците избиратели. Втори след Лукашенко остава опозиционерът Татяна Короткевич.

Според дипломати външните министри на страните от ЕС ще премахнат санкциите срещу Беларус днес на заседанието в Люксембург. Това ще се случи след триседмични трудни обсъждания за това как да се отговори на действията на беларуския лидер, който помилва шестима политически затворници през август и беше домакин на мирните преговори за Украйна през февруари. Тези ходове отварят пътя на Беларус към Европа.

Въпреки че Лукашенко, поддържа близки връзки с Русия и е известен на Запад като "последния диктатор" на Стария Континент. Лукашенко направи един умел политически ход, като поздрави дисидентката журналистка и писателка Светлана Алексиевич, която получи Нобеловата награда за литература за тази година.

Лукашенко също така постави под въпрос изграждането на военновъздушна база на Русия в Беларус, с което направи рядко срещана отстъпка след организираните протести. Според дипломати санкциите на ЕС срещу 140 лица ще бъдат прекратени от края на октомври до края на февруари. Оръжейното ембарго ще остане в сила.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18 - на такова мислене ще кажа - на който му харесва да иде на запад и да ни остави на мира.....
16
4
 
0
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
До Стар комунистАбе *** като толкова ти харесва защо не отидеш в Русията Хем ше се отървеш хем нас ше отървеш от болшевишката си краста.Там на воля ще дигаш лозунги,ще набиваш крак на полковниците и ще се напиваш на воля.Зер само това ти остава!!!Грабнете се с Миков и Сидеров И марш!
15
0
 
1
 
! Отговори
Чуколина преди 8 години
Е това сега са честни и демократични избори.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А у дома герб ще бие с 90 щот слепите папагали виждат видима промяна а тя е тея дет са по общински и дърцавни предприятия в ръководните органи стават по богати а всички други карат на проморции
13
2
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Честито на нашите славянски братя! Продължавайте все така и бийте безжалостно всички радетели за евроатлантизъм и седеращина!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе-хе, смешкото от долу - как успя да се срещнеш със "стотици милиони руснаци" бе? Обикаля 10 години пред препълнени стадиони ли? :)))))))))И за твое сведение, населението на Русия е около 160 милиона, та не знам отде ги взе тези "стотици милиони" ;)))
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-големи лицемери от западяците няма. 25 години му викаха на Лукашенко "диктатор", а сега само и само да откъснат и него от Русия - отмяна на санкции, големи жестове бил правел и т.н.Че той и преди е пускал "дисиденти" от затворите - защо тогава беше все още диктатор? Или тогава още май не бяхте толкова на нож с Русия май?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукашенко е достоен президент и държавник. Беларус води независима външна политика, а не е васал на САЩ, поради което винаги ще изскачат разни НПО-та, които да разправят, че изборите не са честни.
9
0
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 8 години
Ами както тука Плевнелиев и Борисов печелят изборите.Или за това не си чувал ,ама за Белорус и Русия много знаеш.Ей тая българска простотия никъде по света я няма,затова и си патим.
8
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътувам много из Русия, срещал съм се съм разговарял с десетки и стотици милиони руснаци, всички до един казават, че не могата да понасят Путин и искат да живеят като американци и европейци. Рейтингът на Путин който се спуска в медиите е 100% фалшив.
7
4
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Когато гласувах през социализма имаше доброволност на гласуването и тъмна стаичка. И все 99.99% изборна победа. Ако в Белорусия има този социализъм, що няма тези резултати. И що има толкова кандидати. Вярно е, че стремежа към свобода се възпитава. Не се налага с пролети и майдани, нито с износ на революции и интернационали. Мина това време. Има народи с разумно житейско мислене които разбраха, че всички благини накуп не идват. Пък и света е отворена книга, всички могат да видят грешки и провали.
6
0
 
9
 
! Отговори
погр ебален агент преди 8 години
Западняците подкрепиха Лукашенко и той отново демократично бе избран за президент на Беларус!
5
11
 
3
 
! Отговори
коко преди 8 години
Нормално за пост съветското общество.Сикнали са да имат бащица!!!По-добре познато зло отколкото неосмислено бъдеще.Народ който никога не мислил сам и винаги е бил държан на каишка резултати са такива.Пример :Сев.Кореа,Казахстан,Русия...Стремежът към свобода се възпитава.А робското мислене се налага,даже и със сила
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукашенко е голяма лисица!Направи се че държи тон на Путин за да получи западно признание, сега пак ще клати опашка пред Москва!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 колко с "московчани" си разговарял? И къде?:)
2
11
 
5
 
! Отговори
фашистката хунта преди 8 години
днешните фашисти, Путин и тоя, диктатори, манипулатори и престъпници !
1
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно се радва на по-малка "обич" от Путин. Всички московчани, с които съм разговарял, не понасят Путин. Но печели изборите. По същия начин като Лукашенко.